Mer

  Påmeldingsfristen ute i North Carolina

  Påmeldingsfristen gikk ut i North Carolina i forrige uke. Delstaten har et senatsvalg i år, mens alle delstatsvervene velges i presidentvalgår. I tillegg står hele kongressdelegasjonen på 13 representanter på valg, pluss begge kamre i delstatsforsamlingen. Merk at North Carolina holder valget over to runder, men her trengs det bare 40% for å utrope en endelig vinner.

  I senatsvalget ser det stadig verre ut for Kay Hagan. Hun ble valgt i det demokratiske året 2008, da hun slo ut tidligere arbeidsminister Liddy Dole, som er gift med republikanernes presidentkandidat i 1996, Bob Dole. Hagan var aldri ansett som noen sterk kandidat, og hun har vel for å være helt ærlig demonstrert at hun har oversteget sitt kompetansenivå. Jobboppslutningen blir stadig dårligere, og det eneste som kan redde henne i november er den svake kvaliteten på de republikanske motstanderne.

  Den mest sannsynlige kandidaten er Thom Tillis, som er Speaker i delstatshuset. Han har selvsagt mye politisk erfaring, men også mye politisk ballast, og delstatsforsamlingen har gjort seg historisk upopulær de siste par årene. Det er for tidlig å si hvor mye dette skader Tillis, og han er den eneste som har samlet inn nok penger til å være konkurransedyktig med Hagan.

  De andre kandidatene som har fått noe pressedekning er lege Greg Brannon, som har fått en del Tea Party-støtte, samt støtte fra senator og mulig presidentkandidat Rand Paul. Mye grums har imidlertid kommet frem i valgkampen, og jeg tror Brannon vil være en fatalt svak kandidat mot Hagan. Det samme gjelder for pastor Mark Harris, som har støtte fra mer sosialkonservative kretser, inkludert Mike Huckabee. Ytterligere fem kandidater stiller, men ingen av dem har samlet inn i nærheten av det som skal til i denne staten.

  I distrikt 1 blir kongressmann G. K. Butterfield utfordret internt av lærer Dan Whittacre. For republikanerne kjemper regnskapsfører Arthur Rich og finanskonsulent Brent Shypulefski om nominasjonen.

  Distrikt 2 er trygt for kongresskvinne Renee Ellmers, som utfordres internt av radiovert Frank Roche (som også stilte mot henne i 2010). Tidligere handelsminister Keith Crisco, mentalhelsearbeider Toni Morris og sanger og kjendis Clay Aiken stiller for demokratene. Aikens kjendisstatus har vært omtalt tidligere på denne bloggen, og jeg tror han skal få problemer nok med å slå ut Crisco. Vinneren her blir uansett moset av Ellmers i november.

  I distrikt 3 stiller den ikonoklastiske republikaneren Walter Jones til gjenvalg, og som så mange ganger før får han intern konkurranse, denne gang fra eiendomsmegler Al Novinec og politisk konsulent Taylor Griffin. Førstnevnte kan trygt ignoreres, men Griffin har en fortid som kongressrådgiver og ansatt i finansdepartementet, så han kan ikke avfeies uten videre.

  I distrikt 4 er demokrat David Price trygg mot den republikanske advokaten Paul Wright.

  I distrikt 5 utfordres kongresskvinne Virginia Foxx internt av eiendomsforvalter Philip Doyle. Fire demokrater kjemper om nominasjonen: Softwareutvikler Josh Brannon, veteran Gardenia Henley, lærer Michael Holleman og bonde Will Stinson. Helt trygt gjenvalg for konservative Foxx.

  Distrikt 6 blir åpent, siden kongressmann Howard Coble avstår fra gjenvalg. Det er et trygt republikansk sete, noe som gjenspeiler seg i kandidatlisten; to demokrater og ni republikanere stiller. På demokratisk side stiller advokat Laura Fjeld og fylkesråd Bruce Davis. For republikanerne er favoritten distriktsanklager Phil Berger Jr. Andre kandidater er bonde Mike Causey, advokat Ken Koppf, bystyremedlem Zack Matheny, bankier Bruce VonCannon, såpeprodusent Charlie Sutherland, baptistpredikant Mark Walker og finanskonsulentene Jeff Phillips og Don Webb. Med så mange kandidater kan dette fort gå til en ny valgrunde.

  Distrikt 7 blir også åpent, siden demokraten Mike McIntyre tydeligvis er lei av jevne valg og sier takk for seg. Uten ham er dette et trygt republikansk sete. Tidligere delstatssenator David Rouzer, som tapte knapt mot McIntyre i 2012, er favoritt. De to andre republikanerne er fylkeskommissær Woody White og veteran Chris Andrade. På demokratisk side stiller fylkeskommissær Jonathan Barfield, som allerede var igang med å utfordre McIntyre fra venstre, samt bystyremedlem Walter Martin.

  I distrikt 8 kommer republikaner Richard Hudson til å få gjenvalg mot den demokratiske borgermesteren Antonio Blue.

  Distrikt 9 er allerede avgjort, siden ingen demokrater utfordrer Robert Pittenger.

  Distrikt 10: Kongressmann Patrick McHenry får intern konkurranse fra forretningsmann Richard Lynch. Lærer Tate McQueen stiller for demokratene. Trygt gjenvalg.

  I distrikt 11 er republikaneren Mark Meadows klar for to nye år, uansett hvem av pensjonist Tom Hill og forretningsmann Keith Ruehl som vinner det demokratiske primærvalget.

  Distrikt 12 står for tiden tomt, siden kongressmann Mel Watts ble oppnevnt til en føderal stilling av presidenten. Samtidig med det ordinære valget i november avholdes et suppleringsvalg som gjelder frem til den nye Kongressen kommer sammen i januar. Distriktet har ca 50% svarte, og er således trygt demokratisk. Delstatsrepresentantene Alma Adams og Marcus Brandon, delstatssenator Malcolm Graham, tidligere bystyremedlem James Mitchell og advokatene George Battle og Curtis Osborne stiller alle i suppleringsvalget og det ordinære valget, mens Rajive Patel kun stiller i det ordinære. For republikanerne stiller radiovert Vince Coakley til begge valg, mens pastor Leon Threatt kun stiller til det ordinære.

  I distrikt 13 får republikaner George Holding to nye år. Tre demokrater stiller: helsekonsulent Brenda Cleary, klesbutikkeier Virginia Conlon og farmasiarbeider Ron Sanyal.

  Både delstatssenatet og delstatshuset er solid republikanske, og det kommer de også til å være i de to neste årene.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også