Morgen-ObamaPutin

God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. 

“Putin wants to restore the Russian empire. Ukraine is the crown jewel.” 

Senator John McCain (R-Arizona) om Russlands intensjoner i Ukraina i et CNN-intervju i går.

#AMPOL-NYTT

 • President Obama advarte i går Russland om at landet vil isoleres økonomisk og diplomatisk dersom de ikke endrer kurs. Obama uttalte at hans ”administrasjon vurderer en rekke tiltak – økonomiske og diplomatiske – som vil isolere Russland og ha en negativ virkning for Russlands økonomi og deres status i verden”.
 • Senere på dagen varslet Pentagon at USA fryser det militære samarbeidet med Russland. Foreløpig fryses alle militære fellesøvelser og bilaterale samtaler. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser samtidig at dette ikke fører til endringer i den militære beredskapen i Europa eller Middelhavet.
 • USA fryser også handelsavtaler med Russland.
 • Tidligere på dagen tok flere Kongressmedlemmer til orde for tøffe sanksjoner mot Russland: Husets majoritetsleder, Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt), har bedt lederne for Husets komiteer om å ”utvikle planer for å assistere den Ukrainske regjeringen, putte press på Russland, og forsikre USAs allierte over hele verden om at USA ikke vil stå stille i møte med slik aggresjon”.
 • Senator John McCain (R-Arizona) mener at USA og deres allierte umiddelbart bør iverksette økonomiske sanksjoner mot Russland og bannlyse personer som har stått sentralt i invasjonen av Krim fra USA. McCain innrømmet imidlertid at slike tiltak – som å kansellere G-8 møtet i Sotsji – sannsynligvis ikke vil utgjøre en forskjell. McCain mener Russlands aggresjon kan tolkes som et resultat av at ”ingen tror på USAs styrke lenger”.
 • Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) kritiserte også Obama sin utenrikspolitiske håndtering av Russland mandag. Ifølge Ryan bør Obama presse hardere på med sanksjoner, samt øke eksporten av gass til Ukraina som et motsvar til Russlands trussel om å avslutte handelsavtalen som sikrer Ukraina billig gass.
 • Flere demokratiske kongressmedlemmer arbeider også for å legge økonomisk og diplomatisk press på Russland: Lederen for Senatets utenrikskomité, Robert Menendez (D-New Jersey) sa at hans komité arbeider med å utvikle sanksjoner mot Russland, og at de har løpende kontakt med Obama-administrasjonen.
 • Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) uttalte imidlertid i et intervju i går at USA bør vente med å straffe Russland til de europeiske landene har blitt enige om hva slags tiltak som trengs.
 • Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa mandag tydelig ifra om at Israel forventer at USA ikke foretar kompromisser på vegne av deres sikkerhet i forbindelse med atomforhandlingene med Iran. Netanyahu møtte Obama i Det hvite hus, et møte som naturlig nok ble overskygget av situasjonen i Ukraina. Obama forsikret  Netanyahu om at han er ”absolutt forpliktet” til å sørge for at Iran ikke tilegner seg atomvåpen. Obama oppfordret samtidig Netanyahu om å ta ”vanskelige avgjørelser” for å fremme de pågående fredssamtalene med Palestinerne, der USA er megler.
 • Paul Ryan (R-Wisconsin), leder for Husets budsjettkomité, gikk hardt ut mot USAs føderale sosiale programmer for fattigdomsbekjempelse, i en rapport lansert mandag. I rapporten står det blant annet at de 92 føderale fattigdomsprogrammene er ineffektive og virker mot sin hensikt, til tross for at de i 2012 kostet $799 milliarder. Det står videre at dagens fattigdomsnivå på 15 % kun er marginalt lavere enn fattigdomsnivået i 1965, på 17,3 %, året da president Lyndon B. Johnson lanserte den såkalte ”krigen mot fattigdom”, med en rekke sosiale tiltak. 

VALGSNACKS
Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Aller først: Meningsmålingen vår fra suppleringsvalget i FL-13 er nå offentliggjort. Dessuten er påmeldingsfristen ute i Maryland.

 • Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) fortalte i går the Cincinnati Enquirer at han planlegger å stille til gjenvalg som Speaker i Representantenes hus: «I think I’m in better shape with my own caucus than I have ever been in the last three years.»
 • Delstatsrepresentant Lucy Flores (D) vil stille til viseguvernørvervet i Nevada i høst. Dersom hun vinner her vil det kunne være et alvorlig slag for guvernør Brian Sandovals (R) planer om å utfordre senator Harry Reid (D) i 2016.
 • AZ-7: Tre navn har alt meldt seg for å erstatte avtroppende Ed Pastor i dette trygt demokratiske setet: Fylkesråd Mary Wilcox, delstatssenator Steve Gallardo og delstatsrepresentant Ruben Gallego. Flere navn ventes.
 • CO-4: Delstatssenator Scott Renfroe vil stille til den republikanske nominasjonen; distriktsanklager Ken Buck som droppet ut av senatsracet, får dermed ikke fritt rom i dette trygge distriktet.
 • NY-13: Delstatsrepresentant Adriano Espaillat, som var ca. 1,000 stemmer unna å slå ut kongressmann Charlie Rangel i det demokratiske primærvalget i 2012, stiller igjen. Distriktet får en stadig større andel latinovelgere, så han bør ha gode sjanser.
 • OK-5: Tidligere delstatssenator Steve Russell, som var med i teamet som arresterte Saddam Husseinstiller i dette trygt republikanske distriktet.

Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

VEIEN TIL DET HVITE HUS

 • Den formelle kampen om hvilken by som skal avholde republikanernes landsmøte (Republican National Convention) i 2016 startet mandag, da representanter for de åtte byene tok turen til Washington, D.C. for å argumentere for sin by. Valget står mellom Columbus, Kansas City, Denver, Phoenix, Cleveland, Dallas, Cincinnati og Las Vegas. Reince Priebus, leder av RNC, uttalte mandag at det å velge en by i en viktig vippestat er en faktor i utvelgelsesprosessen, men at det ikke er avgjørende.
 • I en potensiell 2016 match-up mellom Hillary Clinton (D) og Chris Christie (R) i Virginia har Clinton en knapp ledelse på 43 % mot 41 %, ifølge en meningsmåling utført av Christopher Newport University. Virginia blir ansett som en viktig svingstat, og Christie kommer best ut blant de potensielle republikanske presidentkandidatene i delstaten. Målingen markerer en liten opptur for New Jersey guvernøren som har opplevd fallende oppslutning på meningsmålingene de siste månedene (som et resultat av broskandalen).

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

«Pressure Rising as Obama Works to Rein In Russia», av Peter Baker (New York Times): “As Russia dispatched more forces and tightened its grip on the Crimean Peninsula on Sunday, President Obama embarked on a strategy intended to isolate Moscow and prevent it from seizing more Ukrainian territory even as he was pressured at home to respond more forcefully.” LINK

«AMPOL/RRH-målingen: Svært jevnt i Florida», av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «AmerikanskPolitikk.no har, som første norske nyhetsside, vært med på å finansiere en meningsmåling for et kongressvalg, nærmere bestemt suppleringsvalget i Floridas 13. distrikt. Nå er resultatet av målingen klart: Republikaner David Jolly har 46%, mot 44% for demokrat Alex Sink.» LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.