Mer

  Morgenkaffen, mandag 3. mars: Kerry tar turen til Kiev

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We, the leaders of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom and the United States and the President of the European Council and President of the European Commission, join together today to condemn the Russian Federation’s clear violation of the sovereignty and territorial integrity of Ukraine, in contravention of Russia’s obligations under the UN Charter and its 1997 basing agreement with Ukraine.

  Felles uttalelse fra G-7 landene (G-8 minus Russland) om situasjonen i Ukraina

  #AMPOL-NYTT

  • Utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel var på CBS’ «Face the Nation» i går for å snakke om den spente situasjonen på Krim-halvøya. Kerry, som tar turen til Kiev senere i dag, omtalte det som nå skjer i Ukraina som en russisk invasjon og uttalte videre at europeiske land, og hele G-7, står klare til å iverksette sanksjoner om ikke Russland endrer kurs. Hagel tok en mer forsiktig linje og snakket om hvor viktig det er å ikke øke spenningen, men at USA følger situasjonen nært.
  • Forsvarsminister Chuck Hagel snakket også om det nye forsvarsbudsjettet som fremlegges. Hæren skal redusere antall soldater med ti prosent, til et antall enda lavere enn på 1990-tallet. Hagel uttalte at dette er det første budsjettet siden 9/11 som ikke er et krigsbudsjett, og at fokuset nå er på å bygge opp fremtidens kapasitet, til en viss grad på bekostning av nåtidens. Budsjettet er også et resultat av at Kongressens «sequester» (de automatiske kostnadskuttene fra i fjor).
  • Også på NBCs «Meet the Press» var utenriksminister Kerry ute for å kritisere Russland. Han spekulerte på om Russland er ute etter å annektere Krim. Kerry ble konfrontert med kritikken om at når president Obamas «røde linje» ble krysset i Syria, så fikk det ingen konsekvenser, og at Putin nå ikke tar USAs retorikk på alvor. Kerry ga et klart svar om at Russlands president Vladimir Putin vil tape denne konflikten og se landet sitt bli stadig mer isolert jo lenger det varer. Kerry tar turen til Kiev senere i dag.
  • Senator Marco Rubio (R-Florida) ble intervjuet på samme program, og kom ikke overraskende med kritikk mot Obama-administrasjonens utenrikspolitikk. Han kalte den såkalte «reset-politikken» — Obama-administrasjonens forsøk på å avspenne forholdet mellom USA og Russland etter Bush forlot Det hvite hus — for en stor feil, men la også kritikk på Bush-administrasjonen for manglende oppfølging etter invasjonen av Georgia. Han kom allikevel ikke med noen forslag som skilte seg nevneverdig fra hva administrasjonen allerede foretar seg i konflikten. På spørsmål om et mulig president-kandidatur i 2016 ga han ikke noe klart svar, men hintet om at han godt kan komme til å stille.
  • CNNs «State of the Union» kom senator Lindsey Graham (R-South Carolina), som er en framtredende hauk i Senatet, med klare råd til president Obama. Graham mener at det å true diktatorer gjennom tv-skjermen bare fører til «eye-rolling,» og at Obamas svakhet innbyr til aggresjon. Graham mener også at man bør få inn Georgia i NATO. Også Moldova opplever å være beleiret av Russland hevdet Graham. Graham mener også Obama viste svakhet overfor Putin ved å oppgi byggingen av rakettskjold i Polen og Tsjekkia, noe han betaler for nå (tidligere forsvarsminister Robert Gates mente dog i sin tid at satsing på SM-3 missilforsvar på båter o.l. ville gi bedre resultater for en lavere pris). Graham argumenterte også for at Kina og Iran studerer USAs tilsvar nøye med tanke på egne ambisjoner. Han var også uenig i at det framlagte forsvarsbudsjettet var nok til å kunne gjøre militæret klar for morgendagens utfordringer.
  • For de som i 2008 tvilte på Sarah Palins utenrikspolitiske kompetanse, så slår hun nå kraftig tilbake i en Facebook-melding. Palin kritiserte nemlig daværende senator Barack Obamas reaksjon på Russlands invasjon av Georgia som svak, en oppførsel som ifølge Palin ville ha ført til at Ukraina ble invadert som neste land dersom Obama hadde gjort det samme som preisdent. “Yes, I could see this one from Alaska. I’m usually not one to Told-Ya-So, but I did,” skriver Palin.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Republikanerne er i farta i Colorado. Bare et par dager etter at kongressmann Cory Gardner annonserte at han ville stille til Senatet, kommer det meget klare signaler om at tidligere kongressmann Bob Beauprez vil stille til guvernør.
  • Ikke før hadde jeg etterlyst det… tidligere kongressmann Travis Childers (D) vil stille til Senatet i Mississippi. Han hadde et rykte som konservativ i Huset, men partiene er mer polariserte enn på lenge, så det skal mye til før han blir konkurransedyktig i Mississippi. Dersom den meget konservative delstatssenatoren Chris McDaniel slår senator Thad Cochran i det republikanske primærvalget har han kanskje en liten mulighet. Jeg justerer derfor dette racet fra trygt til trolig republikansk.
  • Tidligere kongressmann og demokrat Gene Taylor vil forsøke å vinne tilbake sitt sete i Mississippis 4. distrikt – som republikaner. Han er nå påmeldt i det republikanske primærvalget, der han vil møte mannen som slo ham ut i 2010; kongressmann Steven Palazzo.
  • Rasmussen har målt, og finner South Dakota-guvernør Dennis Daugaard med en meget solid 63-23 ledelse på sin antatte demokratiske motstander, tidligere brannsjef Joe Lowe.
  • Tidligere guvernør Mike Rounds (R-South Dakota) har en solid 51-31 ledelse på sin antatte demokratiske konkurrent i South Dakotas senatsrace, nemlig Rick Weiland.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Washington Post rater hvem Mitt Romneys hoveddonorer foretrekker som republikanernes neste presidentkandidat. Deres klare favoritt er Jeb Bush, bror av tidligere president George W. Bush, noe som også er hans største svakhet som eventuell kandidat. På de videre plassene har de Wisconsin-guvernør Scott Walker og representant Paul Ryan (Wisconsin, 1. distrikt). New Jersey-guvernør Chris Christie er helt nede på 4. plass, og på 5. plass har de Kentuckys senator Rand Paul, noe som er nokså overraskende gitt hans historie som outsider med nære bånd til den libertarianske bevegelsen. Dette viser at Paul har truffet godt i å redefinere sitt politiske budskap for å bli mer spiselig for tradisjonelle republikanere.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Realist», av Fred Kaplan (Politico Magazine): Fred Kaplan er alltid verdt å lese. Her tar han for seg Obamas utenrikspolitikk. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også