Mer

  Fristen ute i Maryland

  Påmeldingsfristen gikk ut i Maryland i forrige uke. Delstaten er en av politisk mest kjedelige i 2014, da ingen av vervene på valg har noen reell spenning etter min mening. Primærvalget avholdes 24. juni.

  Delstaten sender to senatorer og åtte representanter til Washington. Ingen av senatssetene er på valg i år, blant representantene er det syv demokrater og en republikaner. Alle stiller til gjenvalg, og alle kommer til å få det.

  I distrikt 1, som er den republikanske «vote sink» i Maryland, får representant Andy Harris intern konkurranse fra landskapsarkitekt Jonathan Goff. Lege John LaFerla, som var partiets kandidat i 2012 og forretningsmann Bill Tilghman stiller for demokratene.

  I distrikt 2 flørtet kongressmann A. C. Ruppersberger med guvernørvalget en stund, men slo seg til ro med gjenvalg. Han får intern konkurranse fra Paul Rundquist og forfatter Blaine Taylor. Veteran Dave Banach stiller for republikanerne.

  I distrikt 3 sitter John Sarbanes, somer sønn av en tidligere senator. Han får intern konkurranse fra dataingeniør Matthew Molyett. For republikanerne stiller forsikringsmann Thomas Harris, Mike Jackson og Charles Long.

  Distrikt 4 holdes av Donna Edwards. Hun får intern kamp fra veteran Warren Christopher. For republikanerne stiller fotograf John Graziani, Greg Holmes, IT-konsulent Nancy Hoyt og forretningsmann George McDermott.

  Distrikt 5 besittes av innpiskeren i demokratenes gruppe, den danskættede Steny Hoyer. Republikanerne stiller med lege Mark Arness, Chris Chaffee og forretningsmann Tom Potter.

  Distrikt 6 ble holdt av en republikaner frem til valget i 2012, men etter nytegningen var det over og ut. Chris Delaney tok det greit, og kommer til å holde det så lenge han gidder. Regnskapsfører Harold Painter og tidligere Secret Service-agent Daniel Bongino stiller for republikanerne.

  I distrikt 7 sitter Elijah Cummings. Han får intern konkurranse fra Fred Dickson og Bryant Alexander. For republikanerne stiller veteran Ray Bly og limousinserviceeier Corrogan Vaughn.

  Endelig har vi distrikt 8, der Chris Van Hollen er bunntrygg. Professor Lih Young og pensjonist George English stiller mot ham i det demokratiske primærvalget. Forretningsmann Dave Wallace stiller for republikanerne.

  Maryland velger i tillegg fire delstatsverv. Viseguvernør Anthony Brown er den mest sannsynlige etterfølgeren til Martin O’Malley, men også justisminister Doug Gansler og delstatsrepresentant Heather Mizeur stiller, i tillegg til to uinteressante navn; Cindy Walsh og Charles Smith. På republikansk side er det også en rekke kandidater: Fylkesrådmann David Craig, forretningsmennene Charles Lollar og Larry Hogan, delstatsrepresentant Ron George og energikonsulent Brian Vaeth.

  For Brown stiller fylkesrådmann Ken Ulman; for Gansler stiller delstatsrepresentant Jolene Ivey og for Mizeur stiller aktivist Delman Coates. På republikansk side stiller delstatsrepresentant Jeannie Haddaway for Craig; tidligere bystyremedlem Shelley Alloi for George; journalist Ken Timmermann for Lollar; advokat Boyd Rutherford for Hogan og non-profittdirektør Duane Davis for Vaeth.

  I valget på comptroller får Peter Franchot omkamp fra tidligere statssekretær i Veterandepartementet, William Campbell (R). Til justisministerjobben stiller delstatssenator Brian Frosh og delstatsrepresentantene Aisha Braveboy og Jon Cardin for demokratene. For republikanerne stiller advokat Jeffrey Pritzker.

  Maryland velger begge sine delstatskamre for fire år av gangen, med valg i 2014. Begge kamre har solide flertall til demokratene, og ingen av dem kommer til å rikke seg noe særlig i dette valget.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også