Mer

  Oppsummering av stalltipsene for mars: Guvernørene, Senatet og Huset

  Hver måned fram til høstens mellomvalg kommer jeg med stalltips av høstens guvernørvalg, senatsvalg og de 435 setene som står på spill i Representantenes hus. Her er status for mars.

  Stalltips

  Jeg benytter meg av tre kategorier for vurderingen av de enkelte valgene:

  • Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.
  • Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.
  • Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Guvernørvalgene

  STALLTIPS-guvernor-MARS

  Jeg tror i skrivende stund at demokratene erobrer tre delstater fra republikanerne (Florida, Maine og Pennsylvania), mens republikanerne erobrer en delstat (Arkansas) fra demokratene; en netto gevinst på to for sistnevnte. Den nye fordelingen blir dermed 23 demokratiske og 27 republikanske guvernører.

  Du leser hele analysen her.

  Senatet

  STALLTIPS-senatet2-marsI år er altså 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  En foreløpig analyse gir et meget knapt 51-49 flertall for republikanerne i Senatet fra og med januar 2015:

  STALLTIPS-senatet-mars

  Du leser hele analysen her.

  Representantenes hus

  Det er som alltid 435 seter på valg i år og alt tyder på at republikanerne fortsatt kommer til å inneha flertallet i Huset i januar 2015:

  STALLTIPS-Huset-mars

  I skrivende stund vurderer jeg det politiske landskapet dithen at sluttsummen blir tre seter netto gevinst for republikanerne; de plukker opp AZ-2, CA-52, NY-21, NC-7 og UT-4. De to sistnevnte regner jeg nå som trygt republikanske. Demokratene plukker på sin side opp CA-31 (trygt) og FL-13 (svakt). Sluttsum: 198 demokrater mot 237 republikanere; en republikaner i pluss siden februar.

  Du leser hele analysen her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også