Mer

  Stalltips for mars: Senatet

  Vi har kommet til andre runde av stalltipsene for valgene jeg dekker i 2014. I dag ser jeg på senatsvalgene. STALLTIPS-senatet2-mars

  I år er altså 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  En foreløpig analyse pr mars gir et meget knapt 51-49 flertall for republikanerne i Senatet fra og med januar 2015: STALLTIPS-senatet-mars

  Som før nevnt har jeg tre kategorier for vurderingen av de enkelte valgene:

  • Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.
  • Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.
  • Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  SVAK-D

  Jeg har følgende 4 stater som svakt demokratiske; alle holdes av demokrater i dag:

  I Colorado kommer senator Mark Udall til å måtte slite kraftig, nå som kongressmann Cory Gardner stiller for republikanerne. Gardners inntreden er helt fersk, men jeg vil bli forbauset om han ikke er umiddelbart konkurransedyktig på målingene. Dette setet kan fort vippe til svakt republikansk.

  I Iowa har vi et åpent sete. Demokratene stiller med kongressmann Bruce Braley. Også her er det helt i det blå hvem republikanerne nominerer og vurderingen er betinget av at de plukker en valgbar kandidat. Det kan se ut som om forretningsmannen Mark Jacobs har begynt å få et forsprang; det er trolig dårlige nyheter for Braley, da Jacobs har mye penger og virker valgbar.

  Louisiana er en delstat med et spesielt valgsystem; dersom ingen kandidater tar over 50 % i november, blir det en ny runde i desember. Senator Mary Landrieu har alt sittet i tre perioder, men har aldri tatt mer enn 52 % av stemmene. Denne gangen er elektoratet mer polarisert enn noen gang og Landrieu kommer til å slite mot den republikanske kandidaten, kongressmann Bill Cassidy. Imidlertid kommer nok dette til å gå til en valgrunde nr. 2.

  I Michigan går mangeårig senator Carl Levin av, til tross for at han ville vært garantert gjenvalg. Demokratenes kandidat er kongressmann Gary Peters, som representerer deler av Detroit. Distriktet hans har en majoritet svarte velgere, og Detroit er ikke akkurat blitt mer populært blant delstatens øvrige velgere etter alt det økonomiske rotet der de siste årene. Republikanerne hadde lenge problemer med å skaffe en sterk motkandidat, men tilslutt falt man ned på tidligere administrasjonsminister Terry Lynn Land. Hun har samlet inn overraskende bra med penger og har en liten ledelse på de fleste målingene; dette setet er vel det som sterkest kvalifiserer som «tossup».

  De fire ovenstående delstatene er allerede i dag demokratiske. Jeg anser det som usannsynlig at demokratene erobrer en eneste republikansk stat i 2014.

  SVAK-R

  Jeg har følgende 4 stater som svakt republikanske; alle holdes i dag av demokrater:

  I Alaska har senator Mark Begich en svært vanskelig oppgave foran seg. Det ser ut til at tidligere direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan har opparbeidet seg et overtak i det republikanske primærvalget, men viseguvernør Mead Treadwell henger fortsatt med.

  I Arkansas er senator Mark Pryor i store problemer, og prøver å fossro unna Obama og helsereformen. Republikanerne stiller med kongressmann Tom Cotton, som jeg holder som svak favoritt.

  Montana er en stat som går republikansk i presidentvalg, men som frustrerende nok for republikanerne fortsetter å velge demokrater år etter år til Senatet. Senator Max Baucus ble ambassadør til Kina, og viseguvernør John Walsh ble oppnevnt til å erstatte ham. Republikanerne kommer til å nominere kongressmann Steve Daines, en forretningsmann som har gjort det ganske skarpt i politikken. Partiet i Montana synes meget fornøyd med hans meget korte periode i Huset og målingene gir grunn til optimisme.

  North Carolina har gått fra ganske trygt republikansk til en vippestat i presidentvalg, mye på grunn av Obama. Senator Kay Hagan vippet ut Elizabeth Dole i brakvalget i 2008, men hun ligger dårlig an på meningsmålingene og er ikke i nærheten av å vekke den type entusiasme som nok er nødvendig for å få tilstrekkelig med svarte velgere opp av sofaen i november. Det er usikkert hvem republikanerne nominerer, men den klare favoritten er Speakeren i delstatshuset, Thom Tillis. Delstatsforsamlingen er ikke just populær i North Carolina, men Tillis bør klare å etablere et normalt, republikansk kandidatur og vinne denne staten.

  TROLIG-D

  Jeg har følgende 4 stater som trolig går demokratisk – alle er demokratiske fra før:

  I Minnesota tar senator Al Franken gjenvalg. Han ble valgt med syltynn margin over en republikaner i 2008 og ble faktisk ikke sverget inn før utpå sommeren. Jeg har ikke sett noe fra de republikanske kandidatene som tyder på at de er i samme klasse politisk og holder derfor dette setet som trolig demokratisk.

  New Hampshire er en delstat som ofte svinger kraftig mellom republikansk og demokratisk. Delstaten har imidlertid generelt gått litt til venstre de siste årene og tidligere guvernør Jeanne Shaheen (D) skal i utgangspunktet være favoritt til gjenvalg. Det eneste navnet som kan true henne på meningsmålingene er tidligere Massachusetts-senator Scott Brown. Foreløpig stiller han ikke; gjør han det hopper dette setet opp i svakt-kategorien.

  Oregon er en moderat demokratisk stat, men senator Jeff Merkley (D) kan få problemer mot den rette republikaneren. De to som kjemper om nominasjonen er delstatsrepresentant Jason Conger og lege Monica Wehby. Foreløpig er trolig demokratisk den rette kategorien, men denne kan endre seg dersom helsereformen forblir en hovedsak utover sommeren og høsten.

  Virginia er en vippestat som nok må regnes å ha demokratisk slagside i år. Her stiller den meget populære senatoren og tidligere guvernøren Mark Warner til gjenvalg og kan godt vippe opp til trygt. Imidlertid ser det ut til at republikanerne kommer til å nominere sin tidligere føderale partiformann Ed Gillespie, som har et stort nettverk av donorer og kontakter. Gillespie har kraftig motbakke mot Warner, men dersom klimaet skulle bli enda mer republikansk utover i 2014 og/eller Warner tabber seg ut, er han sterk nok til å kunne utnytte det.

  TROLIG-R

  Jeg har følgende 5 stater som trolig republikanske; tre er republikanske fra før, to er demokratiske:

  I Georgia avstår senator Saxby Chambliss (R) fra gjenvalg og etterlater seg et kaotisk primærvalg med tre sittende kongressmedlemmer, en tidligere delstatsminister og guvernørkandidat, samt en velstående forretningsmenn som deltagere. Det er i skrivende stund umulig å si hvem av dem som blir valgt, men dersom partiet velger feil kan dette setet gå til «svakt republikansk». Demokratene vil stille med en uprøvd kandidat som dog har et sterkt navn; Michelle Nunn, datter av tidligere senator Sam Nunn.

  I Kentucky kjemper senator Mitch McConnell (R) en tofrontskrig mot demokratene og mot høyrefløyen i eget parti. Millionene han har samlet inn anvendes smart på reklamer som sår alvorlig tvil om hans interne utfordrer, investor Matt Bevin, som har Tea Party-støtte. Når det er vel overstått tipper jeg han kommer til å seire over demokratenes kandidat, administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes.

  I Maine er den moderate republikaneren Susan Collins ganske trygg; hun er personlig populær og kan ikke på noen måte slås i hartkorn med mer aggressivt konservative som Ted Cruz. Maine er dog en moderat demokratisk stat, så jeg definerer henne ikke som trygg. Demokratene kommer trolig til å stille med Shenna Bellows, som er direktør for ACLU i delstaten.

  South Dakota er en stat med samme historie som Montana, bare enda mer republikansk i presidentvalg. I det siste har delstaten dog gått klart til høyre og da senator Tim Johnson erklærte at han ikke tok gjenvalg var dette i praksis en gevinst for republikanerne. Demokratene har et par navn som kunne gjort dette valget litt interessant, men tidligere kongressrådgiver Rick Weiland har ikke nubbsjangs mot tidligere guvernør, Tim Rounds. Dette er en trolig republikansk stat på grensen til trygg.

  West Virginia er en delstat som har gått fra trygt demokratisk til sterkt republikansk i presidentvalg og konservative demokrater erstattes fortløpende av republikanere nedover i rekkene på delstatsnivå. Senator Jay Rockefeller tar ikke gjenvalg, og demokratene kommer til å nominere et av sine sterkeste navn, administrasjonsminister Natalie Tennant. Hun møter imidlertid en av delstatens mest populære politikere, kongresskvinne Shelley Moore Capito. Tennant er en for sterk kandidat til at denne staten kan flyttes til den trygge kategorien, men inntil videre er den i det minste trolig republikansk.

  TRYGG-D

  Jeg regner 7 seter som trygge for demokratene:

  Delaware skal være trygg når senator Chris Coons går for sin første fulle periode.

  Hawaii er også trygg, uansett hvem av sittende senator Brian Schatz og kongresskvinne Colleen Hanabusa som kommer seirende ut av det demokratiske primærvalget.

  Illinois kunne vært konkurransedyktig under ideelle forhold, men senator Dick Durbin møter altfor svak motstand fra delstatssenator Jim Oberweis. Trygt gjenvalg.

  Massachusetts har funnet tilbake til sine demokratiske røtter, med senator Ed Markey klar for sin første seksårsperiode. Ingen tunge republikanere kommer til å stille her.

  New Jersey har også en senator på jakt etter sin første, fulle periode – Cory Booker. Igjen, ingen tunge republikanere.

  New Mexico holder jeg også for å være trygg, i alle fall så lenge republikanernes eneste kandidat er forretningsmannen Allen Weh. Han skal ikke være i stand til å true senator Tom Udalls gjenvalg.

  Rhode Island er bunnsolid så lenge senator Jack Reed tar gjenvalg.

  TRYGG-R

  Jeg regner 12 seter som sikre for republikanerne:

  Først av alt kan vi gratulere senator Jeff Sessions med gjenvalg fra Alabama. Han har nemlin ingen demokratiske utfordrere og påmeldingsfristen er ute.

  Idaho er trygt for senator Jim Risch.

  Kansas er trygt for senator Pat Roberts. Han har fått kritikk internt for ikke å ha et ordentlig bosted i Kansas, men hans republikanske motstander Milton Wolf imploderte da det ble kjent at han hadde postet mildt sagt ufine kommentarer om døde personers røntgenbilder på Facebook. Det kan selvsagt tenkes at f.eks. tidligere kongressmann og tapende senatskandidat Todd Thiart (R) vil stille i stedet, men uansett er dette trygt republikansk.

  Mississippi er såpass republikansk at det skal ekstremt mye til før en demokrat blir konkurransedyktig her. Så langt er den alvorligste trusselen for senator Thad Cochran en intern utfordring fra delstatssenator Chris McDaniel. Inntil demokratene eventuelt hoster opp tidligere kongressmann Travis Childers eller justisminister Jim Hood, er denne staten simpelthen ikke utsatt for konkurranse.

  Nebraska har et åpent sete, med en uavklart nominasjon; det ser i øyeblikket ut som en kamp mellom universitetspresident Ben Sasse og tidligere finansminister Shane Osborn. Uansett trygt republikansk.

  Oklahoma er en blodrød stat og James Inhofe er trygg på gjenvalg. Delstaten har dessuten et suppleringsvalg der nominasjonen fortsatt er uavklart; de eneste kandidatene er Speaker i delstatshuset, T. W. Shannon og kongressmann James Lankford. Også dette setet er bunnsolid republikansk.

  South Carolina har et potensielt spennende nominasjonsvalg, der senator Lindsey Graham får pepper fra flere motstandere for sin kompromissvilje med demokratene. Jeg tror han rir stormen av, men selv om han ikke gjør det skal det veldig mye til før demokratene er konkurransedyktige her. Også denne delstaten har et suppleringsvalg, der den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott må vinne de to siste årene av forgjenger Jim DeMints embetsperiode. Det skal gå greit.

  Tennessee er nok en konservativ sørstat der demokratene sliter med engang å stille kandidater. Trygt gjenvalg for Lamar Alexander.

  Texas forblir utenfor rekkevidde for demokratene i noen år til. Trygt gjenvalg for John Cornyn, til tross for at han utfordres internt av flere Tea Party-kandidater.

  Wyoming er veldig republikansk i senatsvalg og plukket sist en demokrat i 1970. Trygt gjenvalg for Mike Enzi.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at republikanerne er svake favoritter i seks delstater som i dag holdes av demokratene; det gir et knapt 51-49 flertall i Senatet.

  De fire statene som deretter er mest usikre er alle demokratiske stater. Det vil si at republikanerne etter min mening har hele ti delstater å høste av før vi kommer til kategorien «trolig», der tre av syv stater er republikanske. Dersom demokratene tar noen av disse, vil den politiske stemningen nasjonalt trolig være av en slik karakter at flere av de ti utsatte demokratiske setene vil være utenfor republikansk rekkevidde.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også