Mer

  Stalltips for mars: Guvernørene

  Vi har kommet til andre runde av stalltipsene for valgene jeg kommer til å dekke på AmerikanskPolitikk.no i 2014. Jeg starter som vanlig med guvernørvalgene.

  STALLTIPS-guvernor-MARS

  I vurderingen benytter jeg altså tre kategorier, symbolisert med de tre fargesjatteringene overfor:

  • Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.
  • Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.
  • Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Det har vært minimale endringer i løpet av februar, som man kan se. Vi starter som vanlig med en titt på de delstatene der jeg gir rangeringen «svakt demokratisk». Rangeringen betyr altså at partiet er svake favoritter til å ta setet, men også at vurderingen kjapt kan vippe over i det andre partiets favør.

  SVAK-D

  Seks stater klassifiseres som svakt demokratiske; tre av dem er i dag republikanske: Colorado, Connecticut, Florida, Illinois, Maine og Pennsylvania.

  I Colorado er guvernør John Hickenlooper fortsatt favoritt til gjenvalg, men demokratene har gjort seg upopulære gjennom å dra politikken for langt til venstre i denne vippestaten. Den republikanske nominasjonen er ennå ikke avgjort, men ting kan tyde på at tidligere kongressmann Bob Beauprez vurderer å slenge seg på, i så fall har republikanerne en troverdig kandidat i racet.

  I Connecticut har guvernør Dan Malloy (D) sett sin oppslutning variere sterkt. Intet nytt her inntil republikanerne nominerer et navn.

  Florida styres av republikaneren Rick Scott. Upopulær, men søkkrik og ser altså ut til å møte sin forgjenger, tidligere guvernør og ex-republikaner Charlie Crist. Jeg tror fortsatt Florida hater Scott mer en Crist, men dette kan fort bli jevnt.

  I Illinois fikk guvernør Pat Quinn såvidt gjenvalg i 2010, med syltynn margin. Republikanerne nominerte den gang en for konservativ delstatssenator (som for øvrig stiller igjen). Den republikanske nominasjonen er ikke avgjort her, men alt ser nå ut til å peke i retning av investor Bruce Rauner. Som nevnt før er delstatens demokratiske legning det eneste som kan redde Quinn.

  I Maine er konservative Paul LePage guvernør utelukkende fordi venstresiden splittet stemmene i 2010. Det kan meget vel skje igjen i 2014, og det er igjen den uavhengige kandidaten Eliot Cutler som kan spolere det for demokratenes kandidat, kongressmann Michael Michaud. Intet nytt her.

  Den siste delstaten er Pennsylvania. Her er guvernør Tom Corbett fortsatt upopulær, men det er ganske mange demokrater som kjemper om nominasjonen, og flere kan det bli.

  SVAK-R

  De fire svakt republikanske delstatene er Arizona, Arkansas, Michigan og Ohio. Av disse er Arkansas en gevinst.

  I Arizona er guvernør Jan Brewster på vei ut og det er ganske kaotisk kjemping om den republikanske nominasjonen. Demokratene vil trolig samle seg om en kandidat som vel er i svakeste laget til å vinne, tid­li­gere uni­ver­si­tets­re­gent Fred DuVal. Arizona er fortsatt en republikansk delstat, og de fleste av deres guvernørkandidater har tatt avstand fra lovforslaget som vil tillate forretninger å forby homofile.

  Arkansas har i åtte år hatt en demokratisk guvernør, Mike Beebe. Han er fortsatt en av landets mest populære, men kan ikke ta gjenvalg. Demokratene nominerer en av de ytterst få som kan vinne her; tidligere kongressmann Mike Ross, som har et konservativt rykte. På republikansk side blir kandidaten advokat Asa Hutchinson, også han tidligere kongressmann. Ross har fått full støtte fra Beebe, men delstaten går stadig mer til høyre. Jeg holder således Hutchinson som en ørliten favoritt.

  I Michigan kjemper guvernør Rick Snyder for gjenvalg. Han har iverksatt noen av de samme reformene som de har gjort i Wisconsin, men har forblitt upopulær. Allikevel har han fortsatt en ledelse på demokratenes kandidat, tidligere kongressmann Mark Schauer.

  Den siste delstaten er Ohio, der jeg holder John Kasich som knapp favoritt til gjenvalg.

  TROLIG-D

  Jeg holder fire stater som trolig demokratiske; Massachusetts, Minnesota, Oregon og Rhode Island.

  I Massachusetts tar ikke guvernør Deval Patrick gjenvalg og flere sterke kandidater stiller til den demokratiske nominasjonen. Favoritt er justisminister Martha Coakley. Republikanerne har oppoverbakke i denne demokratiske staten, men nominerer kandidaten fra 2010, forretningsmannen Charlie Baker. Valget kompliseres noe av at den uavhengige forretningsmannen Jeff McCormick stiller.

  Den neste staten er Minnesota, der guvernør Mark Dayton ligger godt an til gjenvalg. Den republikanske nominasjonen er imidlertid ikke avsluttet, og Dayton tok bare 44% i 2010, så foreløpig er dette trolig demokratisk.

  I Oregon går John Kitzhaber for en historisk fjerde periode. Hittil har ikke republikanerne klart å finne en sterk motkandidat.

  Rhode Island var den eneste delstaten i USA som valgte en partiløs guvernør i 2010; den tidligere republikanske senatoren Lincoln Chafee. I 2013 meldte han seg inn i det demokratiske partiet, men tar ikke gjenvalg. Her står de progressive kandidatene Clay Pell (barnebarn av mangeårig senator Clayborne Pell) og borgermester Angel Taveras på den ene siden og den mer sentrumsorienterte finansminister Gina Raimondo på den andre. Republikanerne vil trolig nominere den moderate borgermesteren Allen Fung. Delstaten er klart demokratisk, men inntil nominasjonsprosessen er bedre avklart har jeg dette som trolig demokratisk.

  TROLIG-R

  De fem statene jeg holder som trolig republikanske er Alaska, Kansas, New Mexico, South Carolina og Wisconsin.

  I Alaska er guvernør Sean Parnell forholdsvis godt likt, og delstaten er i utgangspunktet republikansk. Imidlertid vil tidligere republikaner Bill Walker stille som uavhengig kandidat, og han kan trekke nok stemmer fra Parnell til at en demokrat blir valgt med under 50%. Det ser pt. ikke ut til at Walker tar nok stemmer fra Parnell, men enn så lenge beholder jeg staten som trolig republikansk.

  I Kansas går tidligere senator Sam Brownback for gjenvalg. Republikanerne er imidlertid sterkt splittet i delstaten, og demokratene har en seriøs utfordrer; gruppeleder i delstatssenatet, Paul Davis. Noen målinger har vist Brownback med svake tall, men jeg er fortsatt ganske sikker på at han tross alt reddes av delstatens konservative legning.

  I New Mexico stiller guvernør Susana Martinez til gjenvalg og nevnes ofte som en republikansk visepresident i 2016. Hun må imidlertid gjennom en tøff konkurranse mot en demokrat i hjemstaten først. Det var lenge antatt at justisminister Gary King ville ta den demokratiske nominasjonen, men flere delstatssenatorer og en velbeslått forretningsmann stiller også.

  I South Carolina går guvernør Nikki Haley for gjenvalg, men hennes popularitet har svingt en del og hun er ikke udelt populær blant republikanerne i staten. Demokratene kommer til å nominere delstatssenator Vincent Sheheen, som tapte knapt for fire år siden.

  Den siste delstaten jeg holder for konkurranseutsatt er Wisconsin. Republikaneren Scott Walker satte i verk flere reformer for å spare penger og restrukturere de delstatlige finansene, og han begynner nå å høste de politiske gevinstene. Demokratene har rekruttert skolestyremedlem og millionær Mary Burke, men inntil hun klarer å gjøre et innhogg på målingene har jeg Walker som favoritt.

  TRYGG-D

  Jeg holder seks stater som trygge for demokratene:

  California er solid demokratisk og Jerry Brown er sikret fire nye år. Flere republikanere stiller, men det hele er fåfengt.

  Hawaii er også solid demokratisk og selv om republikanerne nominerer en seriøs kandidat i tidligere viseguvernør Duke Aiona, eller til og med demokrat Mufi Hannemann, som har ymtet frempå om å skifte parti, vil guvernør Neil Abercrombie styre trygt inn til en ny periode. Hans verste konkurrent, delstatssenator David Ige, kommer fra eget parti.

  Maryland er også ganske demokratisk og selv om favoritten, viseguvernør Anthony Brown har snublet litt over delstatens dårlige utrulling av egen helsebørs, er denne staten utenfor republikanernes rekkevidde.

  New Hampshire er en vippestat, men guvernør Maggie Hassan er ganske populær og fortsatt har ingen seriøse republikanere meldt seg.

  New York er en liberal stat der Andrew Cuomo kommer til å vinne en grei seier, selv om republikanerne kan komme til å nominere en kompetent kandidat i fylkesråd Rob Astorio. Som nevnt før: Donald Trump stiller ikke, uansett hvor mye han bråker og kakler om det.

  Vermont er en snodig stat med sterke tradisjoner for å velge egenrådige politikere fra begge partier. Demokrat Peter Shumlin er foreløpig uten utfordrere til gjenvalg.

  TRYGG-R

  Jeg holder disse elleve statene som trygge for republikanerne:

  Alabama er solid republikansk. Gjenvalg for Robert Bentley. Demokratene stiller med den tidligere kongressmannen Parker Griffith, som har vært både demokrat, republikaner og uavhengig i løpet av få år.

  Georgia er også ganske solid republikansk og guvernør Nathan Deal er trolig vel så sårbar for en intern utfordrer som han er for den demokratiske delstatsenatoren Jason Carter, som representerer et mye mer progressivt distrikt enn normalt for denne staten. Carter er barnebarn av den tidligere presidenten. Målingene gir Deal godt under 50%, men på valgdagen vil usikre republikanere «komme hjem» og Deal er trygg.

  Idaho er bunnsolid republikansk og selv om guvernør Butch Otter får en intern utfordring fra delstatsrepresentant Brad Fulcher, skal han være ganske trygg på gjenvalg.

  Iowa er en jevn delstat, men Terry Branstad er meget populær og ser ut til å ta en sjette (!) periode ganske greit. Demokratene synes å samle seg rundt delstatssenator Jack Hatch.

  Nebraska er som vanlig solid republikansk. Setet er åpent og nominasjonen langt fra avklart, men partifargen er ganske sikker på den nye guvernøren. Det siste er at justisminister Jon Bruning har kastet seg inn i racet.

  Nevada er også en jevn stat, men guvernør Brian Sandoval er meget populær og demokratene sliter med å finne en motkandidat i det hele tatt. I denne delstaten er vel egentlig valget på viseguvernør mer spennende, siden det er mer sannsynlig at Sandoval utfordrer senator Harry Reid i 2016, dersom han har en republikaner til å etterfølge seg.

  Oklahoma er bunnsolid republikansk. Mary Fallin tar fire nye år.

  South Dakota er klar for fire nye år med Dennis Daugaard.

  Tennessee er klar for fire nye år med Bill Haslam.

  Texas er fortsatt solid republikansk, til tross for demokratiske svermerier om det motsatte. Delstatssenator Wendy Davis har ikke en sjangs mot justisminister Greg Abbott, som lenge har vært regnet som guvernør Rick Perrys arvtager.

  Wyoming har, til tross for sin sterkt republikanske grunnholdning, ofte valgt demokrater til guvernørjobben. I år har imidlertid guvernør Matt Mead klar bane.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at demokratene erobrer tre delstater fra republikanerne (Florida, Maine og Pennsylvania), mens republikanerne erobrer en delstat (Arkansas) fra demokratene; en netto gevinst på to for sistnevnte. Den nye fordelingen blir dermed 23 demokratiske og 27 republikanske guvernører.

  Med andre ord: Lite nytt sammenlignet med stalltipsene for februar.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også