Mer

  Påmeldingsfristen ute for republikanerne i VA-10

  Det republikanske partiet i Virginas 10. kongressdistrikt vedtok for en stund siden å iverksette en fremskyndet prosess for å nominere sin kandidat. Setet blir ledig når kongressmann Frank Wolf går av , og partiet ønsket å sette i gang selve valgkampen så fort som mulig, og ikke vente til det ordinære primærvalget 10. juni. Nominasjonsvalget ble fastsatt til 26. april, med påmeldingsfrist 15. februar.

  Kandidatene er som følger: Delstatsrepresentant Barbara Comstock, konsulent Stephen Hollingshead, delstatsrepresentant Bob Marshall, reality-tv deltager Tareq Salahi, fylkesråd Richard Sickle og kongressrådgiver Rob Wasinger.

  Av disse er den klare favoritten Barbara Comstock. Hun har støtte både fra partiapparatet og flere grasrotgrupper og har representert et vippedistrikt med god majoritet i flere år. Bob Marshall er en erkekonservativ rabulist som har tapt senatsnominasjoner både i 2008 og 2012 og som vil være helt uvalgbar i dette vippedistriktet.

  Stephen Hollingshead har en del erfaring både fra føderale departement og det private næringslivet, men er neppe godt nok kjent til å ta mange prosent her. Rob Wasinger er tidligere kongresskandidat i Kansas og har det siste året vært stabssjef for «arbeidsuhellet» i Kongressen, Kerry Bentivolio. Igjen, neppe et navn som kommer til å dra mange stemmer.

  Fylkesråd Richard Sickle har sittet i fylkesrådet i Frederick fylke siden 1996, og er i tillegg nestleder for administrasjon og finanser ved Shenandoah University. Han er utdannet regnskapsfører. Tareq Salahi ble først «kjent» som deltaker i et reality-tvshow, og stilte bl.a. til guvernør i fjor. Han er ellers mest kjent for å ha kommet seg inn på en middag i det Hvite Hus uten invitasjon.

  Primærvalget er som nevnt lørdag 26. april, og avholdes i ti stemmelokaler spredd rundt i distriktet. Det ville være en aldri så liten bombe om ikke Barbara Comstock vinner dette greit, men republikanske primærvalg kan, som vi har sett tidligere, gi underlige resultater. Lav deltagelse og ukjent valgdato (lørdag er ikke vanlig i Virginia) kan gi oss et annet utfall enn det antatte. Det republikanske partiet i VA-10 kan derfor ha skutt seg selv i foten ved å fremskynde valget.

  Oppdatert 17.02: Veteran og forretningsmann Howie Lind har også meldt seg på.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også