Mer

  Morgenkaffen, mandag 3. februar: Keystone XL har passert miljøutdredning og vi gir deg stalltipsene for høstens valg

  Morgenkaffen700

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Most Democrats would concede that [Chris Christie] was the most formidable candidate of 2016, that they were most afraid of. They are less afraid today.»

  Den politiske kommentatoren Mark Shields til PBS News Hour.

  Bonussitat:

  «I hope the message that they got from ’07 and ’08 was that we didn’t do inevitability inevitably enough.»

  Robert Gibbs, president Obamas tidligere pressesekretær, om Hillarys vei til Det hvite hus.

  DAGEN I DAG, i 1924: USAs 28. president, Woodrow Wilson, dør. Wilson satt i Det hvite hus fra 1913 til 1921. Du finner mer Wilson-stoff på faktasidene våre.

  #AMPOL-NYTT

  • Politico melder at en rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet går god for de miljømessige konsekvensene av Keystone XL rørledningen, som skal frakte olje fra Canada til Texas. Dette vil kunne gjøre avgjørelsen om bygging lettere å ta for president Obama, og vil kunne frarøve republikanerne et mye brukt argument om at administrasjonens ensidige fokus på grønn energi er en hemsko for USAs økonomi. Med utgangspunkt i stabssjef Denis McDonough sine kommentarer på NBCs «Meet the Press» vil imidlertid Obama avvente rapporter fra både energidepartementet og Environmental Protection Agency før han tar en endelig avgjørelse.
  • Fagforeninger har begynt å vakle i deres støtte til Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare. Washington Post skriver at Obama-adminstrasjonen har økt utgiftene for forsikringer gjort gjennom fagforeninger uten å la dem få del i subsidiene som tilbys private forsikringsselskap. Unite Here, en union av hotell- og restaurantansatte, som var blant de første til å støtte Obama, kaller det et løftebrudd og erklærer seg «bitterly disappointed.» Hvis fagforeningenes støtte forsvinner kan Obamacare bli (ena) vanskeligere å forsvare for demokratene.
  • Stemningen på Det republikanske partiets «planleggingsseminar» er at man ikke vil forsøke å legge fram et gjennomarbeidet alternativ til Obamacare før mellomvalget, ei eller kjøre hardt på immigrasjonsreform, spekulerer RollCall. Med muligheten for å vinne kontrollen i begge hus er det mange republikanere som foretrekker å vente til etter mellomvalget.
  • I et intervju på ABCs «This Week», reagerte kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) sterkt på Obamas løfte om å gå oftere utenom Kongressen. «An increasingly lawless presidency,» kalte Ryan Obamas nye strategi og hans utsettelse av deler av Obamacare-reformen. Ryan ble allikevel litt satt ut når programlederen spurte om ikke da en «impeachment» var på gang, og modererte seg noe.
  • I går ga president Obama et superbowl-intervju til selveste Bill O’Reilly på FOX News. Han nektet å kritisere helseminister Kathleen Sebelius for utrullingen av Obamacare og forsvarte administrasjonens reaksjon etter Benghazi-angrepet. Han mente at IRS (skattedirektoratet) hadde oppført seg «boneheaded,» men ikke korrupt, og avsluttet med å spå stillingen 24-21 i Superbowl, men unnlot å si til hvilket lag. I likhet med mange andre spåmenn feilet Obama stygt i sin prediksjon av Superbowl. Det ble ikke jevnt i det hele tatt, til Denver Broncos’ store fortvilelse (Seattle Seahawks knuste Broncos 43-8).

  httpv://youtu.be/9uzJYlbhH54

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • CA-33: To kandidater har så langt meldt seg til avtroppende Henry Waxmans (D) sete; tidligere Controller og tapende borgermesterkandidat i Los Angeles,Wendy Greuel, og delstatssenator Ted Lieu.
  • FL-19: Det vil bli arrangert et suppleringsvalg her den 24.juni for å erstatte den avgåtte republikaneren Trey Radel. Primærvalget, som ganske sikkert vil avgjøre hvem som skal representere dette konservative distriktet, avholdes 22. april.
  • Huset: Den venstrevridde talkshowverten Bill Maher kommer til å be seerne om å nominere den verste representanten i Huset. Tanken er deretter å besøke vedkommendes distrikt, holde stand-up shows og generelt generere så mye oppmerksomhet og negativ omtale som mulig før valgdagen.
  • LA-lokal: Demokrat Mitch Landrieu ble lørdag gjenvalgt til borgermester i New Orleans. Han er bror av senator Mary Landrieu (D-Louisiana) og nevnes som en mulig guvernørkandidat i 2015.
  • MI-guv: Guvernør Rick Snyder (R) er en av få politikere som har penger nok til å kjøreTV-reklame under Super Bowl… reklamen spiller bla. på mottoet han ble valgt på i 2010; one tough nerd.
  • NJ-sen2: Den første republikaneren til å melde seg er professor Murray Sabrin, som har tapt nominasjonen to ganger tidligere. Ord kan knapt beskrive hvor trygg senator Cory Booker er.
  • VA-sen2: Libertarianer Robert Sarvis, som tok 6.5% av stemmene i fjorårets guvernørvalg sier han vil stille til Senatet i år. Den store forskjellen er selvsagt at Mark Warner og Ed Gillespie er svært mye bedre kandidater enn Terry McAuliffe og Ken Cuccinelli. Jeg tipper rundt 1% til Sarvis.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  STALLTIPS FOR FEBRUAR

  I helgen publiserte vi de første stalltipsene for høstens ulike valg. Jon Henrik Gilhuus tok for seg guvernørvalgene, senatsvalgene og valgene til Representantenes hus. Stalltipsene, som er kategorisert som trygge, trolige eller svake seter for de to partiene (fra mørkest til lysest – blå for demokratene, rød for republikanerne) publiseres i starten av hver måned fram til høstens mellomvalg.

  Stalltips for guvernørvalgene (klikk her eller på bildet for å lese analysen):

  STALLTIPS-guvernor-februar

  Stalltips for Senatet (klikk her eller på bildet for å lese analysen):

  STALLTIPS-senatet-februar

  Stalltips for Representantenes hus (klikk her eller på bildet for å lese analysen):

  STALLTIPS-Huset-februar

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Super-PACs har blitt en etablert del av det politiske landskapet, og spesielt i det for tiden ideologisk splittede republikanske partiet gjør de det vanskeligere å enes om en strategi. Washington Post melder at en konservativ super-PAC allerede har brukt 1 million dollar for å svekke republikanernes leder i senatet Mitch McConnell (R), før primærvalget i Kentucky. Demokratene lukter allerede blod, og har lansert den godt kjente (i Kentucky) Alison Lundergan Grimes som sin sannsynlige kandidat. AmerikanskPolitikk.no spår foreløpig at McConnell beholder setet etter høstens mellomvalg.
  • Også New York Times melder om at «the establishment» i Det republikanske partiet taper pengeinnsamlingen iforhold til mer radikale utfordrere. Den mainstream-konservative super-PACen Crossroads, gjør det langt dårligere nå enn før 2012. I stedet er det mindre og mer spesialiserte PACer som Tea Party Patriots, Americans for Prosperity og Senate Conservatives Fund, som fyller tomrommet. I en situasjon hvor partiet har seks mulige presidentkandidater som scorer mellom 10-20% på meningsmålingene, kan de uavhengige gruppene bli enda mer avgjørende fram mot 2016.
  • Senator Marco Rubio (R-Florida), eller Coach Marco om du vil, slapp følgende webvideo i anledning Superbowl-helgen:

  httpv://youtu.be/o56YKL2ndVM

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «State of the States», av New York Times: New York Times har gått igjennom guvernørenes State of the Union taler, og gir oss de beste sitatene. LINK

  Stalltipsene, som det lenkes til overfor, anbefales på det sterkeste ettersom du er en av dem som har lest hele Morgenkaffen i dag. Du kan som tidligere nevnt forhåndsbestille din egen Morgenkaffe-kopp via e-post.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også