Mer

  Verdens Mektigste By: District of the Union

  Foto: Gage Skidmore.
  Foto: Gage Skidmore.

  WASHINGTON, D.C. — Tirsdag kveld brukte Obama en time på å bevise USA om at rikets tilstand er sterk. Sannere ord har sjelden blitt sagt om Verdens Mektigste By.

  VerdensMektigsteByTidlig på 2000-tallet bodde det færre mennesker i Washington, D.C., enn i 1940. Folketallet nådde en topp på 50-tallet, da over 800 000 mennesker bodde innenfor distriktets grenser. Knapt 20 år senere rev byen seg i filler da raseopprørene herjet i nabolag som Columbia Heights og H Street. Så feide crack-kokain-epidemien over byen, og den etterfølgende drapsbølgen førte til at Washington Bullets, byens basketballag, endret navn til Wizards.

  I 2008 detonerte finanskrisen. Plutselig ble Washington en boomtown.

  Mellom 2003 og 2013 vokste befolkningen med 83 000 nye innbyggere. I fjor gikk byen med et overskudd på 321 millioner dollar, og den sitter med en sparekonto på 1,75 milliarder dollar. Boligprisene stiger. Kriminaliteten har halvert seg på 15 år. Byen har til og med fått sitt eget baseballag! Go Nationals!

  Hva kan ta på seg æren for suksessen? Gentrifisering — g-ordet — altså at pengesterke mennesker har flyttet til Washington, presset opp prisene og drevet ut de som ikke kan betale. For 30 år siden var 70 prosent av Washingtons befolkning svart. Byen fikk kallenavnet “Chocolate City.” I 2011 falt andelen under 50 prosent for første gang på nesten 60 år.

  Finanskrisen doblet nesten antall arbeidsledige i delstater som Michigan og Ohio, men ikke i Washington, hvor nesten en tredjedel jobber i føderal sektor. Det merket arbeidsledige amerikanere, som flokket til den resesjonssikre byen. Resultatet kan ses i Columbia Heights, et av byens tettest befolkede nabolag, og H Street, Washingtons svar på Brooklyn-nabolaget Williamsburg — hipsternes paradis.

  I anledning State of the Union-talen rangerte POLITICO USAs 50 delstater og Washington, D.C. Den gjennomsnittlige Washingtonianeren tjener suverent mest, men byen er på sisteplass når det gjelder barnedødelighet, grunnskoleutdanning og økonomiske forskjeller. Det er selvfølgelig vanskelig å sammenlikne en by med en delstat, men tallene forsterker det mange sier: Washington er en by der folk jobber, ikke der de bor.

  Disse forskjellene har også inspirert logoen til denne spalten. Det er ikke bare landet som er delt på midten, men også byen.

  På tirsdag snakket Obama om å gjøre 2014 til handlingens år for å få has på ulikhetene i samfunnet. Han trenger ikke se lenger enn til Washingtons østkant.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også