Mer

  Stalltips for februar: Guvernørene

  Vi har kommet til de første stalltipsene av valgene jeg kommer til å dekke på AmerikanskPolitikk.no i 2014. Jeg starter med guvernørvalgene.

  STALLTIPS-guvernor-februar
  Fargene – blå for demokratene, rød for republikanerne – avgjør om setet er trygt, trolig eller svakt demokratisk/republikansk.

  I de fleste statene er guvernørnominasjonene mindre avklart enn senatsnominasjonene; dertil kommer at partiene oftere er konkurransedyktige på lokalplanet selv i stater som svinger sterkt den ene eller andre veien i presidentvalg.

  I vurderingen benytter jeg tre kategorier:

  • Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.
  • Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.
  • Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Som mer ihuga følgere av amerikanske valg vil se, benytter jeg ikke kategorien «tossup» for ekstremt jevne valg; jeg anser tossups for en utvei for analytikere som ikke tør gjøre en vurdering. Dette innebærer selvsagt også en større risiko for feil i undertegnedes vurderinger når det gjelder den «svake» kategorien.

  Vi kan starte med å se på de delstatene der jeg gir rangeringen «svakt demokratisk». Rangeringen betyr altså at partiet er svake favoritter til å ta setet, men også at vurderingen kjapt kan vippe over i det andre partiets favør.

  SVAK-D

  Det er seks stater jeg klassifiserer som svakt demokratiske; tre av dem innebærer gevinst: Colorado, Connecticut, Florida, Illinois, Maine og Pennsylvania.

  I Colorado var guvernør John Hickenlooper i utgangspunktet klar favoritt til gjenvalg, men demokratene har gjort seg upopulære gjennom å dra politikken for langt til venstre i denne vippestaten. Den republikanske nominasjonen er ennå ikke avgjort, så denne staten kan vippe mellom alt fra trygt demokratisk til trolig republikansk utover året.

  I Connecticut har guvernør Dan Malloy (D) sett sin oppslutning variere sterkt. Han er helt klart sårbar mot en tung utfordrer, men som i Colorado er det uvisst hvem republikanerne nominerer. Denne staten kan også fort vippe den ene eller andre veien.

  Florida styres i dag av republikaneren Rick Scott. Han har en enorm personlig formue, noe som nok har skremt bort interne utfordrere. Han er upopulær i staten, men demokratene ser ut til å ville nominere sin egen kandidat med store mangler; tidligere guvernør og republikaner Charlie Crist.

  Man kan alltid finne gode tv-klipp av folk som har endret parti, og Crist er intet unntak i så måte, snarere en gavepakke til Scott. Dette kommer til å bli et morsomt oppgjør å følge, men jeg holder en liten knapp på at Floridas velgere avskyr Scott enda mer enn de avskyr Crist.

  I Illinois fikk guvernør Pat Quinn såvidt gjenvalg i 2010, med syltynn margin. Republikanerne nominerte den gang en for konservativ delstatssenator (som for øvrig stiller igjen). Nominasjonen er ikke avgjort her, men Quinn vil uansett kun overleve pga delstatens klare demokratiske helning.

  I Maine har republikanerne guvernøren utelukkende fordi venstresiden splittet stemmene i 2010. Det kan meget vel skje igjen i 2014, og det er igjen den uavhengige kandidaten Eliot Cutler som kan spolere det for demokratenes kandidat, kongressmann Michael Michaud.

  Forskjellen denne gang, og som gjør at jeg holder dette som knapt demokratisk, er at Michaud er en mye sterkere kandidat og har ledet på guvernør Paul LePage på flere målinger. Det fører til at Cutler lettere ses på som som vil ødelegge for demokratene snarere enn det reelle venstrealternativet, slik han faktisk var i 2010, da han kom på andreplass.

  Den siste delstaten er Pennsylvania. Her er guvernør Tom Corbett svært upopulær, men det er ganske mange demokrater som kjemper om nominasjonen, og flere kan det bli. Hans eneste sjanse til gjenvalg er å nuke motstanderen med skitne tv-reklamer, men (litt avhengig av hvem som blir nominert) har jeg dette som svakt demokratisk.

  SVAK-R

  De fire svakt republikanske delstatene er Arizona, Arkansas, Michigan og Ohio. Av disse er Arkansas en gevinst.

  I Arizona er guvernør Jan Brewster på vei ut og det er ganske kaotisk kjemping om den republikanske nominasjonen. Demokratene vil trolig samle seg om en kandidat som vel er i svakeste laget til å vinne, tid­li­gere uni­ver­si­tets­re­gent Fred DuVal. Arizona er fortsatt en republikansk delstat, så jeg holder en knapp på deres kandidat.

  Arkansas har i åtte år hatt en demokratisk guvernør, Mike Beebe. Han er fortsatt en av landets mest populære, men kan ikke ta gjenvalg. Demokratene nominerer en av de ytterst få som kan vinne her; tidligere kongressmann Mike Ross, som har et konservativt rykte. På republikansk side blir kandidaten trolig advokat Asa Hutchinson, også han tidligere kongressmann. Ross har fått full støtte fra Beebe, men delstaten går stadig mer til høyre. Jeg holder således Hutchinson som en ørliten favoritt.

  I Michigan kjemper guvernør Rick Snyder for gjenvalg. Han har iverksatt noen av de samme reformene som de har gjort i Wisconsin, men har forblitt upopulær. Allikevel har han en knapp ledelse på demokratenes kandidat, tidligere kongressmann Mark Schauer. Det er for tidlig å si om han høster storm eller suksess med storbyen Detroit, som nå på det nærmeste er satt under administrasjon av delstatsmyndighetene, men det blir helt sikkert en valgkampsak.

  Den siste delstaten er Ohio, der jeg holder John Kasich som knapp favoritt til gjenvalg. Han har styrket posisjonen vesentlig de siste månedene, og hittil har demokratenes antatte kandidat, Ed FitzGerald hatt nok med å rydde opp i egne rekker (han måtte bla. skifte viseguvernørkandidat pga skattesnusk).

  TROLIG-D

  Jeg holder fire stater som trolig demokratiske; Massachusetts, Minnesota, Oregon og Rhode Island.

  I Massachusetts tar ikke guvernør Deval Patrick gjenvalg og flere sterke kandidater stiller til den demokratiske nominasjonen. Favoritt er justisminister Martha Coakley som tapte senatsvalget overraskende for republikaneren Scott Brown i 2010. Republikanerne har oppoverbakke i denne demokratiske staten, men nominerer kandidaten fra 2010, forretningsmannen Charlie Baker. Han anses som kompetent, og ledet faktisk på Patrick i flere måneder i 2010. Valget kompliseres noe av at den uavhengige forretningsmannen Jeff McCormick stiller.

  Den neste staten er Minnesota, der guvernør Mark Dayton ligger godt an til gjenvalg. Den republikanske nominasjonen er imidlertid ikke avsluttet, og Dayton tok bare 44% i 2010, så foreløpig er dette trolig demokratisk.

  I Oregon går John Kitzhaber for en historisk fjerde periode. Hittil har ikke republikanerne klart å finne en sterk motkandidat, men dersom de klarer å finne det, vil delstatens skandaløse utrulling av en egen helsebørs være en sak de kan kjøre hardt på.

  Rhode Island var den eneste delstaten i USA som valgte en partiløs guvernør i 2010; den tidligere republikanske senatoren John Chafee. I 2013 meldte han seg inn i det demokratiske partiet, men tar ikke gjenvalg. Her kan det trekke opp til et oppgjør mellom to fløyer av det demokratiske partiet, med de progressive kandidatene Clay Pell (barnebarn av mangeårig senator Clayborne Pell) og borgermester Angel Taveras på den ene siden og den mer sentrumsorienterte finansminister Gina Raimondo på den andre.

  Republikanerne vil trolig nominere den moderate borgermesteren Allen Fung. Delstaten er klart demokratisk, men inntil nominasjonsprosessen er bedre avklart har jeg dette som trolig demokratisk.

  TROLIG-R

  De fem statene jeg holder som trolig republikanske er Alaska, Kansas, New Mexico, South Carolina og Wisconsin.

  I Alaska er guvernør Sean Parnell forholdsvis godt likt, og delstaten er i utgangspunktet republikansk. Imidlertid vil tidligere republikaner Bill Walker stille som uavhengig kandidat, og han kan trekke nok stemmer fra Parnell til at en demokrat blir valgt med under 50%. Avhengig av Walkers styrke har derfor demokratene tilstrekkelig muligheter til at dette blir trolig republikansk.

  I Kansas går tidligere senator Sam Brownback for gjenvalg. Republikanerne er imidlertid sterkt splittet i delstaten, og demokratene har en seriøs utfordrer; gruppeleder i delstatssenatet, Paul Davis.

  I New Mexico stiller guvernør Susana Martinez til gjenvalg og nevnes ofte som en republikansk visepresident i 2016. Hun må imidlertid gjennom en tøff konkurranse mot en demokrat i hjemstaten først. Det var lenge antatt at justisminister Gary King ville ta den demokratiske nominasjonen, men flere delstatssenatorer og en velbeslått forretningsmann stiller også.

  I South Carolina går guvernør Nikki Haley for gjenvalg, men hennes popularitet har svingt en del og hun er ikke udelt populær blant republikanerne i staten. Demokratene kommer til å nominere delstatssenator Vincent Sheheen, som tapte knapt for fire år siden.

  Den siste delstaten jeg holder for konkurranseutsatt er Wisconsin. Republikaneren Scott Walker satte i verk flere reformer for å spare penger og restrukturere de delstatlige finansene, og som takk for jobben ble han utsatt for et tilbakekallingsvalg. Det vant han klart, og i ettertid har demokratene slitt med å finne de sterkeste kandidatene til å stille mot ham. De landet til sist på skolestyremedlem og millionær Mary Burke, men inntil hun klarer å gjøre et innhogg på målingene har jeg Walker som favoritt.

  TRYGG-D

  Jeg holder seks stater som trygge for demokratene:

  California er solid demokratisk og Jerry Brown er sikret fire nye år.

  Hawaii er også solid demokratisk og selv om republikanerne nominerner en seriøs kandidat i tidligere viseguvernør Duke Aiona, eller til og med demokrat Mufi Hannemann, vil guvernør Neil Abercrombie styre trygt inn til en ny periode.

  Maryland er også ganske demokratisk og selv om favoritten, viseguvernør Anthony Brown har snublet litt over delstatens dårlige utrulling av egen helsebørs, er denne staten utenfor republikanernes rekkevidde.

  New Hampshire er en vippestat, men guvernør Maggie Hassan er ganske populær og så langt har ingen seriøse republikanere meldt seg.

  New York er en liberal stat der Andrew Cuomo kommer til å vinne en grei seier, selv om republikanerne kan komme til å nominere en kompetent kandidat i fylkesråd Rob Astorio.

  Vermont er en snodig stat med sterke tradisjoner for å velge egenrådige politikere fra begge partier. Demokrat Peter Shumlin er foreløpig uten utfordrere til gjenvalg.

  TRYGG-R

  Jeg holder disse elleve statene som trygge for republikanerne:

  Alabama er solid republikansk. Gjenvalg for Robert Bentley.

  Georgia er også ganske solid republikansk og guvernør Nathan Deal er trolig vel så sårbar for en intern utfordrer som han er for den demokratiske delstatsenatoren Jason Carter, som representerer et mye mer progressivt distrikt enn normalt for denne staten. Carter er barnebarn av den tidligere presidenten.

  Idaho er bunnsolid republikansk og selv om guvernør Butch Otter får en intern utfordring fra delstatsrepresentant Brad Fulcher, skal han være ganske trygg på gjenvalg.

  Iowa er en jevn delstat, men Terry Branstad er meget populær og ser ut til å ta en sjette (!) periode ganske greit. Demokratene synes å samle seg rundt delstatssenator Jack Hatch.

  Nebraska er som vanlig solid republikansk. Setet er åpent og nominasjonen langt fra avklart, men partifargen er ganske sikker på den nye guvernøren.

  Nevada er også en jevn stat, men guvernør Brian Sandoval er meget populær. I denne delstaten er vel egentlig valget på viseguvernør mer spennende, siden det er mer sannsynlig at Sandoval utfordrer senator Harry Reid i 2016, dersom han har en republikaner til å etterfølge seg.

  Oklahoma er bunnsolid republikansk. Mary Fallin tar fire nye år.

  South Dakota er klar for fire nye år med Dennis Daugaard.

  Tennessee er klar for fire nye år med Bill Haslam.

  Texas er fortsatt solid republikansk, til tross for demokratiske svermerier om det motsatte. Delstatssenator Wendy Davis har ikke en sjangs mot justisminister Greg Abbott, som lenge har vært regnet som guvernør Rick Perrys arvtager.

  Wyoming har, til tross for sin sterkt republikanske grunnholdning, ofte valgt demokrater til guvernørjobben. I år har imidlertid ingen meldt seg for å utfordre guvernør Matt Mead.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at demokratene erobrer tre delstater fra republikanerne (Florida, Maine og Pennsylvania), mens republikanerne erobrer en delstat (Arkansas) fra demokratene; en netto gevinst på to for sistnevnte. Den nye fordelingen blir dermed 23 demokratiske og 27 republikanske guvernører.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også