Mer

  Morgenkaffen, fredag 31. januar: Duket for «Stalltips» mens republikanerne skisserer sin innvandringsreform

  Morgen

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert. Klokken tolv publiserer vi som vanlig Fun Fact Fredag mens undertegnede dukker opp i NRK P1s «Norgesglasset» for å snakke om den amerikanske underskriftskampanjen for å kaste ut Justin Bieber av landet (!).

  I dag lanserer vi for øvrig en ny 2014-spalte her på AmerikanskPolitikk.no: «STALLTIPS». Valgspådommene publiseres i tre utgaver i starten av hver måned fram til november: En om guvernørvalgene, en om senatsvalgene og en om Huset. Jon Henrik Gilhuus leverer stalltipsene, og første utgave publiseres i dag klokken ti.

  «In no way are my expectations diminished, or my ambitions diminished. But what is obviously true, is we’ve got divided government right now. The House Republicans, in particular, have had difficulty rallying around any agenda, much less mine. And in that kind of environment, what I don’t want is the American people to think that the only way for us to make big change is through legislation.»

  President Barack Obama i gårsdagens intervju med CNN.

  DAGEN I DAG, i 1995: Etter at Kongressen vendte tommelen ned for en redningspakke på 50 milliarder dollar til Mexico underskrev president Bill Clinton en presidentordre som innvilget et lån på 20 milliarder dollar til den kriserammede naboen i sør.

  #AMPOL-NYTT

  • Republikanerne i Representantenes hus skisserte i går deres rammer for en ny innvandringsreform. Forslaget vektlegger at udokumenterte innvandrere får lov til å leve i USA «legally and without fear» så lenge de møter en rekke kriterier. Det understrekes imidlertid at disse innvandrerne ikke vil ha tilgang til en spesialtilpasset vei til statsborgerskap.
  • Pentagon annonserte i går at president Barack Obama planlegger å gi toppjobben i National Security Agency (NSA) til viseadmiral Mike Rogers. NSAs nåværende direktør, general Keith Alexander, har tidligere uttalt han planlegger å pensjonere seg i mars.
  • Justisdepartementet annonserte i går at de vil søke dødsstraff for den overlevende Boston-bomberen Dzhokhar Tsarnaev. Justisminister Eric Holder: «After consideration of the relevant facts, the applicable regulations and the submissions made by the defendant’s counsel, I have determined that the United States will seek the death penalty in this matter. … The nature of the conduct at issue and the resultant harm compel this decision.»

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Kongressmann Henry Waxman (D-California, 33. kongressdistrikt), første gang valgt i 1974, vil ikke stille til gjenvalg i 2014. Man kan sikkert vente en god del demokrater i dette nordvestlige LA-distriktet, som bla. omfatter kjente strøk som Santa Monica, Beverly Hills, Malibu og Redondo Beach. Det er trygt demokratisk (D+11).
  • Quinnipiac finner større avstand i Floridas guvernørrace enn hva tidligere målere har gjort; her har ex-guvernør og demokrat Charlie Crist en 46-38 ledelse på republikaner og guvernør Rick Scott. Crist har ellers akkurat anskaffet seg en nokså ukjent kampanjeleder, mens han har flere profilerte Obama 2012-folk med i rådgiverkorpset.
  • Tidligere kongressmann Connie Mack (R) vil ikke prøve å ta tilbake setet han ga opp i 2012. Sittende kongressmann Trey Radel (R-Florida, 19. distrikt) gikk av i forbindelse med kokainbesittelsen han ble dømt for, og Macks navn hadde vært nevnt som en mulig erstatter.
  • Justisminister Martha Coakley leder 46-36 på republikaner Charlie Baker i Massachusetts-guvernørrace. Finansminister Steve Grossman ligger derimot under 34-35 for Baker.
  • Tidligere Massachusett-ssenator Scott Brown (R) har ennå ikke erklært seg som kandidat i New Hampshires senatsrace, men ligger allikevel likt, 44-44, med senator Jeanne Shaheen (D).
  • Konservative Gravis har målt guvernørracet i Pennsylvania, og finner at guvernør Tom Corbett (R) taper for flere av sine demokratiske konkurrenter.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Stalltips fra AmerikanskPolitikk.no», av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no): «I dag kommer AmerikanskPolitikk.no med den første av våre månedlige stalltips av høstens ulike valg. Vi tar for oss samtlige valg på guvernører, senatorer og representanter. Jeg starter med stalltips for guvernørvalgene på fredag, fortsetter med Senatet på lørdag, og avslutter med Representantenes hus på søndag.» LINK

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også