Han er en av de mest beundrede presidentene gjennom tidene, og livet hans ga opphavet til en rekke tilnavn. Her er historien om kjælenavnene til Theodore Roosevelt.

T.R. var den første presidenten til å bruke initialene sine som kallenavn. Som barn het han bare Teedie hjemme, mens hans kone kalte ham Teddy. Hun døde da Roosevelt var bare 25 år gammel, og derfor var det ekstra sårt at nettopp Teddy skulle bli navnet den amerikanske befolkningen forbandt ham med. Heldigvis var det flere å velge blant.

Løven med tjukke brilleglass

Roosevelts enorme stolthet gjorde det naturlig å kalle han The Lion. Som student likte T.R. dårlig når noen hånte ham, som ved å slenge uttrykket «four eyes» på grunn av de tykke brilleglassene. En skyteglad og full cowboy gjorde dette mot Roosevelt på en saloon, hvorpå vedkommende fikk servert tre saftige slag inn i bevisstløs tilstand. Blant gutta fikk Theodore etter dette hedersbetegnelsen Old Four Eyes. Kan vi gjette at Telescope Teddy hadde samme betydning?

«The Rough Rider»

Noe som ikke er vanskelig å gjette er hvilket navn han likte best. Rammet av fysiske handikap som barn, måtte han kjempe seg i form seinere i livet. T.R. kompenserte da med å bli et svært rastløst menneske, som bokset og gikk på jakt, og da USA erklærte krig mot spanjolene på Cuba i 1898 skulle vår mann selvsagt være med.

«This country needs a war!» hadde han sagt noen år tidligere. Stillingen som visemarineminister ble brått sagt opp, og Roosevelt stilte seg i spissen for en tropp med cowboyer. Medieyndlingene ble døpt «The Rough Riders», og krigens store helt var Theodore – The Rough Rider i egen person.

«The Trust Buster»

I 1901 skulle Roosevelt bli USAs 26. president, i en alder av 43 år. Uredd satte han presidentrollen i sentrum, og talte finansmenn og lovgivere midt i mot. Slik som da J. P. Morgan besøkte presidenten i Det hvite hus (som Roosevelt omdøpte fra det trauste «Executive Mansion»), for å høre hvorfor justisministeren ville hindre at hans jernbaneimperium ble større. T.R. kunne tørt bekrefte at han ville bruke antitrustlover for å bryte opp monopol, og dét uten å hefte. Denne kampen mot korrupsjon skulle han utvide til oljesektoren og flere andre industrier. The Trust Buster høres kanskje råere ut enn det egentlig er, men det var en president med baller verdig.

Kosebjørn og elgokse

At president Roosevelt også var en myk mann, ble tydelig da han lot en bjørnunge slippe med livet under bjørnejakt i Mississippi. Som vanlig hadde han et kobbel med journalister med seg, og de snappet opp det hele. Straks hadde en leketøysfabrikant like greit kalt opp en lekebjørn etter T.R., og slik var teddybjørnen skapt.

At Roosevelt hatet kallenavnet unnlot han å fortelle folk, siden det minnet ham om kona. Han følte seg mer som en bull moose, en elgokse, som ble navnet på partiet han skapte i 1912 – i et forsøk på å få en tredje periode i Det hvite hus.

I løpet av sitt liv skulle han også bli kalt The Dynamo of Power, The Great White Chief, The Meddler, The Driving Force og Haroun-al-Roosevelt (!).

Og familien hans? De lot ham slippe unna med et enkelt Thee.