Mer

  Morgenkaffen, torsdag 30. januar: Obama tar State of the Union-budskapet på veien mens 2016-spekulasjonene fortsetter

  Morgen

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This has been a long and seemingly epic journey. Good men and women, of different opinion, working to get to a final product.»

  Landbrukstalsmann Frank Lucas (R-Oklahoma, 3. distrikt) om det vedtatte forslaget til ny landbruksreform i Huset etter flere år med politisk uenighet.

  DAGEN I DAG, i 1882: Franklin D. Roosevelt, USAs 32. president (1933-1945), ble født. Du leser mer om Roosevelt, inkludert lenker til de beste Roosevelt-biografiene, på Faktasidene våre.

  #AMPOL-NYTT

  • Representantenes hus vedtok onsdag et forslag til ny landbrukslov med 251 mot 166 stemmer. Lovforslaget, som forventes å bli godkjent av Senatet neste uke, vil avslutte praksisen med direkte subsidier til bønder, mens utgiftene til offentlige matkuponger kuttes med på omtrent 1 %. I tillegg utvides offentlige subsidier til jorbruks- og avlingsprogrammer. Politico melder at det omfattende lovforslaget ivaretar sentrale tverrpolitiske interesser.
  • Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) indikerte onsdag at han ikke vil bringe det såkalte trade promotion authority (TPA) lovforslaget – utformet av nåværende leder av senatets finanskomité og påtroppende Kina-ambassadør Max Baucus (D-Montana) – til Senatet. Loven, hvis vedtatt, vil gjøre det enklere for presidenten å forhandle frem handelsavtaler utenom Kongressen. Reid utrykte sin motstand mot TPA mindre enn 24 timer etter at Obama oppfordret kongressen til å vedta lovforslaget i sin State of the Union-tale.
  • Onsdag reiste president Obama reiste til U.S. Steel i Pittsburgh, Pennsylvania og en Costco-butikk i Latham, Maryland for å promotere ideene fra State of the Union-talen. I Pittsburgh undertegnet han opprettelsen av et pensjonsspareprogram med føderal sikkerhet som skal gjøre det enklere og tryggere å spare til pensjonisttilværelsen (og som skal bidra til å redusere inntektsforskjeller i USA), mens han brukte tiden på Costco til å snakke om behovet for å øke minstelønnen til $10.10 i timen. Han undertegnet et presidentdirektiv – en såkalt «executive order» – som realiserer denne lønnsøkningen for et knippe føderale arbeidere (gjelder ikke eksisterende arbeidskontrakter).
  • Finansminister Jack Lew uttalte onsdag at Kongressen er innforståtte med at gjeldstaket – den vedtatte grensen for hvor mye USA kan låne – nås 7. februar og at den føderale muligheten til å betale regningene sine etter dette, under såkalte ”extraordinary measures”, nås i slutten av februar. Lew mener Kongressen har akseptert at gjeldstaket må heves i løpet av dette tidsrommet. Republikanske kilder i begge kamrene varsler også at republikanerne har bestemt seg for å markere seg på andre fronter enn i kampen om gjeldstaket. Det vurderes som en altfor dristig strategi i et valgår.
  • Russland tester nye krysserraketter i strid med inngåtte avtaler. USA har informert NATO om saken.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • På demokratisk side troner fortsatt Hillary Clinton alene på topp blant de potensielle 2016-kandidatene. Hun følges som vanlig av Joe Biden og Elizabeth Warren. Detaljer, tall og mer i Washington Post.
  • Hillary leder også mot New Jersey-guvernør Chris Christie (R) i en ny ABC-Washington Post måling: 53-41.
  • Den demokratiske senatoren Chris Coons (Delaware), som tok over Joe Bidens sete da sistnevnte ble visepresident, uttalte i går at han ser frem til å støtte visepresidenten i fremtiden uansett om han velger å stille som presidentkandidat i 2016 eller ikke. Coons roste også Bidens jobb som visepresident under Obama som ”en av de beste visepresidentene i amerikansk historie”.
  • Biden sa selv at han er klar til å bli president i flere intervjuer i går. Han skulle egentlig snakke om Obamas SOTU-tale, men gikk litt off message når 2016-spørsmålene kom.
  • På republikansk side er det derimot jevnt, og helt åpent. Tidligere Arkansas-guvernør og preisdentkandidat (i 2008) Mike Huckabee (R) leder på en ny meningsmåling utført av Public Policy Polling over potensielle republikanske 2016-kandidater. Huckabee øker sin oppslutning med tre prosentpoeng og får 16 % – mye av popularitetsoppsvinget tillegges ”Uncle Sugar”-kommentaren på republikanernes vintermøte, der Huckabee anklagde demokratene for å fornærme kvinner ved å mene at de er hjelpeløse uten hjelp fra myndighetene. Huckabee følges av tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (14 %), New Jersey-guvernør Chris Christie (13 %), og Kentucky-senator Rand Paul (11 %). Senator Ted Cruz (Texas), kongressmannen Paul Ryan (Wisconsin, 1. distrikt) og senator Marco Rubio (Florida) følger alle på 8 %.
  • Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) har enda ikke bestemt seg for om han vil stille i 2016, men avgjørelsen faller senere i år. I går sa han følgende til CBS Miami: «I’m going to think about it later. I don’t wake up each day saying, ‘what am I going to do today to make this decision? I’m deferring the decision to the right time which is later this year and the decision will be based on, can I do it joyfully, because I think we need to have candidates lift our spirits. It’s a pretty pessimistic country right now; and, is it right for my family? So I don’t even want to think about that till it’s the right time and that’s later on.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Panelet: Hva sier Obamas State of the Union-tale om året som kommer?», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no). Spørsmålet: Hva synes du om talen, og hva sier den om året som kommer? Paneldeltakere: Svein Melby, Alf Tomas Tønnessen, Carl Straumsheim, Hilmar L. Mjelde, Leif Knutsen, Elin Sørsdahl, Heidi Taksdal Skjeseth, Vegard Kristiansen Kvaale og Are Tågvold Flaten. LINK

  “Barack Obama’s forget-me-not tour”, Av Carrie Brown og Jennifer Epstein (Politico): «LANHAM, Md. — President Barack Obama opened a two-day State of the Union tour Wednesday to remind voters he isn’t a lame duck yet. The political undercurrent of his address to Congress Tuesday and his stops here and in Pittsburgh was unambiguous: Congress can’t render his presidency irrelevant. A government shutdown, a malfunctioning website and a drip of revelations about government surveillance programs may have sidetracked Obama in recent months, but the White House says the president is back on track. As part of a postmortem on what went wrong last year, senior administration officials concluded that Obama got wrapped up in issues that weren’t the top priorities of voters, who reelected him to deal with the economy. People want to see progress out of Washington — and Obama failed to deliver, causing his approval numbers to decline to the lowest of his presidency.» LINK

  PS: Har du lyst på Morgenkaffekoppen? Vi tar imot forhåndsbestillinger på e-post!

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også