Mer

  State of the Union: En optimistisk Obama har lagt 2013 bak seg og ser framover

  SOTU2014

  2013 var et begredelig år for presidenten. Det var imidlertid en optimistisk og fremtidsrettet Obama som entret Kongressen for å levere sin femte State of the Union-tale tirsdag kveld.

  Obama-administrasjonen har i flere dager fokusert på at 2013 er historie og at 2014 skal bli et «handlingens år». Med dette som bakteppe markerte Obamas State of the Union-tale i så måte en god og effektiv retorisk start på denne snuoperasjonen.

  Muligheter – «opportunity» – og medborgerskap – «citizenship» – utgjorde talens røde tråder.

  Dersom du jobber hardt, kan du klare deg i Amerika, sa Obama. Floskelen ble fulgt av ord om at ulikhetene øker, og at mobiliteten i samfunnet er mindre enn den har vært tidligere. «Vår jobb er å snu disse trendene for alle,» sa Obama.

  Budskapet var at den amerikanske drømmen, trukket fram av Obama ved hans gjentatte poengtering av at USA bugner av muligheter, en tro på morgendagen og trang til fremskritt, trenger allierte i Washington.

  Obama gjorde det klart at han allerede er ombord, men at republikanerne i Kongressen må finne ut av om de vil hjelpe, eller om de vil stå i veien.

  «Jeg vil jobbe med dere alle, men Amerika står ikke stille, og det vil ikke jeg heller,» sa Obama.

  SOTU2014ordsky
  Ordsky av president Obamas femte State of the Union-tale. Illustrasjon: AmerikanskPolitikk.no.

  Obama staket dermed ut kursen for 2014 som om stillstanden som preget Kongressen i 2013 er noe han kan velge å overse i visse tilfeller.

  Såkalte «executive orders», eller presidentordrer, utgjør en del av denne strategien, blant annet når det gjelder kampanjen om å øke minstelønnen.

  Obama la imidlertid ikke skjul på at dette ikke vil være nok. Presidenten signaliserte at han tar det første steget på en rekke områder, men at Kongressen må handle for å hjelpe folk flest på lang sikt.

  Talen omfattet som vanlig en lang smørbrødliste av ønsker og prioriteringer for året som kommer. Obama omtalte Afghanistan, Iran, Syria, jobbprogrammer, minstelønn, klimaendringer, Guantanamo, innvandringsreform, helsereform, utdanningsreform, og våpenreform, for å nevne noe.

  Stikkene i retning repbulikanerne ble gjennomgående levert med et glimt i øyet, noe som sammen med den optimistiske tonen og ønsket om å legge tidligere uenigheter bak seg, fungerte som et effektivt retorisk grep.

  Tilnærmingen er godt tilpasset Obamas stand i meningsmålingene.

  Fokuset på det amerikanske felleskapet kulminerte i en referanse til Sotsji-OL, som er like rundt hjørtnet. Team USA kommer til å ta med seg gullet hjem, sa Obama.

  Vi får se hva våre egne i rødt, hvitt og blått har tenkt til å gjøre med den saken.

  Reaksjoner, video og diverse annet SOTU-relatert stoff finner du i dagens utgave av Morgenkaffen. Senere i dag publiserer vi også en ny utgave av Panelet, der norske USA-eksperter kommenterer Obamas tale.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også