Mer

  Morgenkaffen, tirsdag 28. januar: State of the Union-Day!

  Morgen-ObamaMarine1

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I kveld er det duket for årets viktigste tale i Washington: president Obamas femte State of the Union-tale. Historie, bakgrunn og mer om kveldens #SOTU finner du her.

  «I have to confess that one of the regrets I have about my public life is that I can’t drive anymore. My husband thinks that’s a blessing, but he’s the one who should talk. Last time I actually drove a car myself was 1996, and I remember it very well. Unfortunately so does the Secret Service, which is why I haven’t driven since then.»

  Tidligere førstedame, senator, presidentkandidat og utenriksminister Hillary Clinton, sitert av TPM.

  DAGEN I DAG, i 1916: Louis D. Brandeis, utnevnt av president Woodrow Wilson, ble tidenes første jødiske medlem av Høyesterett.

  #AMPOL-NYTT

  • I kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer om USAs overvåking, og Obamas løfter om reform, får nå internettselskaper lov til å offentliggjøre hvor ofte de blir spurt om om å overlevere informasjon til myndighetene. Ifølge New York Times får de imidlertid bare lov til å offentliggjøre tallet rundet opp til nærmeste tusen, og de får ikke lov til å fortelle hva forespørselen gjaldt. Den første reformen som har til hensikt å bremse overvåkningen som skjøt fart i kjølvannet av 9/11, kommer altså ikke til å endre situasjonen, men bare dokumentere den litt bedre.
  • Representantenes hus har som ventet kommet til enighet om et «landbruksforlik.» Politico skriver at avtalen skaper splittelse mellom kvegbønder og kjøttindustrien, siden bøndene får 5 milliarder dollar i støtte for døde dyr på grunn av tørke og lignende, imens kjøttindustrien må gi opp sitt opphavslandsstempel, som har vært et brudd på frihandelsavtalen med Canada og Mexico. Kjøttindustrien vil nå mobilisere for å hindre at forslaget passerer. Huffington Post melder at forslaget også vil kutte Food Stamp-programmet med ytterligere 1 prosent, men baserer det foreløpig på rykter.
  • Tre republikanske senatorer har kommet med alternativ til Obamacare, melder Roll Call. De er selvfølgelig fullt klar over at det ikke kommer noen endringer så lenge Barack Obama er president, og har derfor ikke gjennomarbeidet forslaget spesielt mye.
   • Det er allikevel interessant å se hva de ser for seg som erstatning. De ønsker primært å gjøre helseforsikring til et individuelt valg, sikre at kostnaden for eldre ikke overstiger fem ganger prisen for yngre gjennom skattefradrag etter alder og inntekt, samt beholde den populære ordningen med at unge under 26 år kan bruke sine foreldres helseforsikring. På den annen side kan mange av dem med sykdommer de pådro seg før de søkte om forsikring nå nektes forsikring, noe Obamacare fokuserte på å gjøre noe med, skriver The Hill i sin kommentar.
   • The Weekly Standard motsier dette ved å skrive at forslaget innebærer en «high-risk pool» som er føderalt subsidiert. Individuelle stater kan melde seg ut av alle de ulike komponentene i denne planen. Det er alltid risikabelt å foreslå noe, siden man da kan kritiseres for noe konkret. Men skal man kritisere en eksisterende ordning seriøst bør man ha et alternativ å vise til, noe som blir republikanernes strategi fram mot mellomvalget.
  • Også senator John McCain (R-Arizona) merket seg oppstyret rundt USAs nye ambassadør til Norge, og har tweetet en link til en artikkel som stiller spørsmålet om hvorvidt toppdonorer bør få ambassadørposter i fremtiden.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Kongressmann Trey Radel, som ble tatt for besittelse av kokain i oktober fjor, trakk seg fra Huset litt over midnatt, norsk tid. Radels sete er trygt republikansk (R+12), så all spenning her er knyttet til primærvalget. Tidligere delstatsrepresentant Pat Kreegel stilte allerede mot Radel og delstatssenator Lizbeth Benacquisto vurderer racet nøye. I tillegg har det ryktes at tidligere kongressmann Connie Mack, som hadde setet før Radel, vurderer å stille. Det er foreløpig ukjent om og når det blir et suppleringsvalg.
  • Tidligere Oklahoma-guvernør Frank Keating (R) flørtet med senatsjobben til avtroppende senator Tom Coburn (R-Oklahoma) i helgen, men mandag erklærte han at han ikke ville stille.
  • En lokal måling gir Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) en 47-41 ledelse over sin antatte demokratiske utfordrer, skolestyremedlem og forretningskvinne Mary Burke.

  Du finner (mye) mer av dagens Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Allerede to år før Iowa skal velge sin demokratiske presidentkandidat organiserer super PACen «Ready for Hillary» kraftig i Iowa, ifølge Washington Post. Hillary og hennes folk kan selv ikke ta del arbeidet eller kommunisere direkte med super-PACe,  men hun står utvilsomt sterkt, Som tidligere nevnt her i Morgenkaffen har også den Obama-allierte super-PACen Priorities USA Action valgt å fremme et eventuelt Clinton-kandidatur. Andre demokratiske kandidater må altså kjempe i motbakke, men kan allikevel trøste seg med at demokrater tradisjonelt liker underdogs.
  • I en tale nevnte Hillary Clinton terrorangrepet mot konsulatet i Benghazi som det hun angret mest på fra sin periode som utenriksminister. Man tviler selvsagt ikke på at det er ektefølt, men kommentatorer mener det også er en del av en plan om å ferdigsnakke emnet lenge før nominasjonskampen begynner.
  • Senator Rand Paul (R-Kentucky) veier mulighetene for at han stiller i 2016 eller ikke som 50-50, ifølge Politico: «We are thinking about it, and sort of looking at what it would take to run. It’s a big job, but we probably won’t make our decision for about a year.»
  • Det er State of the Union-tale i natt, og det betyr at republikanerne har valgt seg en person som skal gi partiets tilsvar. Flere «rising stars» har brent seg i den øvelsen tidligere, som f.eks Louisiana-guvernør Bobby Jindal i 2009  (selv om Obama stregnt tatt ikke holdt en SOTU-tale det året). I fjor framsto senator Marco Rubio (R-Florida) som vel keitete – og tørst – sammenlignet med Obama. Det er i det hele tatt en vanskelig oppgave å konkurere mot presidents oppmerksomhet i anledning State of the Union talen. I år er det som nevnt kongresskvinnen Cathy McMorris Rodgers fra Washingtons femte distrikt – nummer fire i republikanernes lederskap i Huset – som står for tilsvaret. Rodgers har foreløpig ikke presidentaspirasjoner. Mer om talen og dens historiske bakteppe i dagens utvalgte artikkel:

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  SOTU2013

  «‘The mother of all speeches’: Bakgrunn, historie og forventninger til Obamas femte State of the Union «, av  Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): Hvorfor holdes talen, hvordan har den utviklet seg igjennom historien og hva kan vi vente oss i kveldens/nattens tale? LINK

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også