Mer

  Morgenkaffen, mandag 27. januar: Obama fokuserer på handlekraft dagen før #SOTU mens McCain får en reprimande av sine egne

  Morgen-Obama

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The president views the power of his presidency in two areas. His pen, which is the executive orders, the presidential memorandums. Also the phone, where what he can do is he can pick up the phone, bring together American citizens and businesses to commit on key issues.”

  Obamas rådgiver Dan Pfeiffer til CNN om fokuset på handling i 2014. «A year of action» er varslet som et hovedtema i tirsdagens State of the Union-tale.

  DAGEN I DAG, i 1973: President Richard Nixon annonserer signeringen av the Paris Peace Accords, som markerer den offisielle slutten på Vietnamkrigen. På dette tidspunktet var det den lengste krigen i USAs historie. Siden den tid har den blitt forbigått av både Afghanistan (#1) og Irak (#2).

  #AMPOL-NYTT

  • I går turnerte president Obamas rådgiver Dan Pfeiffer de politiske søndagsshowene for å skape blest rundt tirsdagens «State of the Union» tale. Noen av stikkordene er sosial utgjevning, flere jobber og etterutdanning. FOX News Sundays Chris Wallace konfronterte Pfeiffer med at dette var mye det samme som Obama kom med i fjorårets tale. Ikke uventet la Pfeiffer skylden på Kongressens manglende vilje til enighet.
  • POLITICO oppsummerer som vanlig de politiske søndagsshowene på 90 sekunder.
  • For Obama har ikke 2013 vært det beste året («Annus horribilis!»). Etter gjenvalget var sikret klarte ikke administrasjonen å bygge et momentum for å få agendaen sin gjennomført (mer om det her og her). Et memo av den tidligere nevnte Pfeiffer legger en del av skylden på Obama selv, som har styrt for mye som en statsminister, og tenkt for lite på hva som kan gjøres gjennom direkte ordrer fra presidenten. Gamle ringrever har blitt brakt inn for å finne måter man kan jobbe rundt Kongressen, heller enn å stange i den. Det er altså tilsynelatende slutt på å prøve endre hvordan Washington fungerer, noe Obama lovet i 2008-kampanjen.
  • Senator John McCain (R-Arizona) har vært mye å se på norske nettaviser og tv-skjermer den siste uken (mer om det her). Hjemme i Arizona har Det republikanske partiet gitt sin senator en offisiell reprimande for å forsømme konservative prinsipper, og for å samarbeide for mye med demokrater. Reprimanden gjør det klart at partiet ikke vil støtte et evt. gjenvalg av McCain dersom forholdene ikke endrer seg. I praksis vil dette ha liten betydning for en etablert og velfinansiert politiker som McCain (heller ikke på valg før i 2016, dersom han søker gjenvalg), men det er et eksempel på de utfordringer moderate republikanere sliter med overfor sine lokale partikolleger.
  • I året da USA og NATO skal trekke seg ut fra Afghanistan, kutter Kongressen støtten til Afghanistan til det halve, og støtten til den Afghanske hæren med hele 60 %, melder Washington Post. Obama-adminstrasjonen protesterer ikke på beslutningen, som kommer som et resultat av det stadig forverrede forholdet mellom USA og Afghanistans president Hamid Karzai. Karzai har til og med fått en egen klausul der det påpekes at ingen amerikanske midler kan bli brukt til presidentens fordel.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (mannen bak vår eminente valgblogg @USAvalg):

  • HUSET: En måling for Washington Post gir republikanerne en 46-45 ledelse på en såkalt generisk stemmeseddel, dvs. et rent spørsmål om hvilket parti man støtter.
  • OKLAHOMA, senatsvalg: Tidligere guvernør Frank Keating vurderer å melde seg på det republikanske primærvalget til Tom Coburns åpne sete i november. Keating sier at dersom han ikke stiller, vil han i alle tilfelle støtte en «solid konservativ», noe som kan tyde på at en del allerede er misfornøyde med at kongressmann James Lankford er den eneste erklærte kandidaten. Lankford tilhører mer den sosialkonservative enn den fiskalkonservative fløyen av partiet.
  • VIRGINIA, 8. distrikt: Tre demokrater har foreløpig erklært seg som kandidater til James Morans trygt demokratiske sete. Det er delstatsrepresentantene Charniele Herring og Patrick Hope, samt forretningsmannen Bruce Shuttlesworth som tok 26% mot Moran i primærvalget i 2012. Det ryktes at også tidligere viseguvernør Don Beyer vurderer racet.
  • VIRGINIA, 10. distrikt: Det republikanske partiet i kongressdistriktet har vedtatt å nominere sin kandidat gjennom et såkalt firehouse primærvalg. Det vil si at alle partimedlemmer kan stemme ved i alt ti steder rundt om i distriktet. Valget avholdes 26. april, med påmeldingsfrist 15. februar, i motsetning til de normale primærvalgene, som avholdes 10. juni.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • I et intervju på NBCs Meet the Press kritiserte senator Rand Paul (R-Kentucky) demokratene for dobbeltmoral i sitt kvinnesyn, der de på den ene siden beskylder republikanerne for å bedrive en «krig mot kvinner,» og på den andre siden glatter over tidligere president Bill Clintons «predatory behavior» (Pauls ord) mot den 20-år gamle Monica Lewinsky. «Angrepet», som kom som svar på et spørsmål om en tidligere uttalelse fra Pauls kone om Clintons «predatory behavior», tolkes av mange kommentatorer som et første stikk i retning Hillary Clinton, kjent for sitt fokus på kvinners rettigheter.
  • Senator Ted Cruz (R-Texas), en av de ledende Tea-Partystemmene i Kongressen, uttrykte i helgen sin støtte til guvernør Chris Christie (R) som en karismatisk og effektiv leder av New Jersey. Han unnlot dog å svare på spørsmålet rundt et eventuelt Christie-kandidatur. Det er usikkert om Tea Partyfolk som Cruz vil godta en kandidat som Christie, men i den pågående «Bridgegate»-kontroversen unnlater man ihvertfall å legge ved til bålet.
  • Kampen om å arrangere republikanernes landsmøte i 2016 er allerede igang. RNC har foreløpig gått inn for å arrangere landsmøtet i juni/juli istedenfor i august/september. Årsaken er problemene Romney fikk erfare i 2012: Den lange pausen mellom avgjørelsen av nominasjonskampen og landsmøtet innebar at han gikk en lang periode uten å kunne benytte seg av pengene som var øremerket selve presidentvalgkampen. Noen av kandidatbyene som stiller sterkest i 2016: Las Vegas, Columbus og Kansas City.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Rand Paul’s Mixed Inheritance», av Sam Tanenhaus og Jim Rutenberg (New York Times): En fyldig bakgrunnsartikkel om senator Ron Paul (R-Kentucky), for alle oss som ikke helt har fått grep på mannen. LINK

  «Kan noen egentlig stoppe Hillary Clinton på hennes vei til Det hvite hus? Del 2», av Helene Megaard (AmerikanskPolitikk.no): Interessen for Hillary Clintons fremtid er større enn noensinne. Helene Megaard ser nærmere på hva som gikk galt forrige gang, og hva Clinton må gjøre hvis hun skal vinne presidentvalget i 2016. Les! LINK

  «Verdens Mektigste By: Annerledeslandet Norge», av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): I sin ukentlige søndagsspalte fra Washington, D.C. skriver Carl Straumsheim om hvordan Norge og nordmenn oppfattes i Washington. Les! LINK

  Abonnerer du på Morgenkaffen?

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også