Mer

  Påmeldingsfristen er ute i West Virginia

  Påmeldingsfristen i West Virginia gikk ut lørdag uten de helt store overraskelsene. Primærvalgene foregår 13. mai.

  Aller først er det klart at det blir symbolsk konkurranse om partienes senatsnominasjoner; i realiteten har de vært avklart lenge. Senator Jay Rockefeller går av etter fem perioder og gir republikanerne en av deres beste muligheter til å erobre et sete. Demokratene stiller med en relativt tung kandidat i administrasjonsminister Natalie Tennant, men det er neppe nok til å stoppe den republikanske kongresskvinnen Shelley Moore Capito, som er delstatens kanskje mest populære politiker. Tennant får konkurranse av psy­kolog David Wamsley og Dennis Melton, mens Capito får konkurranse fra takst­mann Matthew Dodril og Larry Butcher.

  West Virginia har tre kongressdistrikt og alle er verdt å følge i år. I distrikt 1 er det imidlertid ingen primærvalg; her stiller demokratene med delstatsrevisor Glen Gainer, mens den republikanske kongressmannen David McKinley går for gjenvalg. Jeg tror han får det.

  I distrikt 2 er det ganske mange republikanere som kjemper om å få erstatte Capito: Advokat Robert Flu­harty; bank­mann og tid­li­gere del­stats­se­nator Steve Har­rison; tid­li­gere han­dels­kom­missær Char­lotte Lane; tid­li­gere del­stats­parti­leder og del­stats­se­nator i Mary­land, Alex Mooney; inge­niør Jim Moss; far­ma­søyt Ken Reed og kon­su­lent Ron Wal­ters.

  I utgangspunktet må Harrison, Lane, Mooney og Walters betraktes som de ledende kandidatene. Dette setet var trygt for Capito, og jeg mener den republikanske kandidaten i utgangspunktet må regnes som favoritt.

  Demokratene stiller med advokat og tid­li­gere del­stats­parti­leder Nick Casey, som er klar favo­ritt mot del­stats­re­pre­sen­tant Meshea Poore.

  I distrikt 3 stiller republikanerne med delstatssenator og tidligere demokrat Evan Jenkins. På demokratisk side stiller kongressmann Nick Rahall til gjenvalg, men han utfordres av veteran Richard Odeja. Det er for tidlig å si noe om Odejas egenskaper som kandidat, men jeg regner Rahall som ganske trygg på renominasjon, men bare svak favoritt til gjenvalg.

  West Virginia velger alle sine delstatsverv samtidig med presidentvalgene. Halvparten av delstatssenatet (25D/9R) og hele delstatshuset (54D/46R) er også på valg, og republikanerne håper å ta Huset i år, samt gjøre innhugg i Senatet.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også