Mer

  Tsunisgate: Noen ord om USAs neste ambassadør til Norge, politiske donasjoner og politiske utnevnelser

  Tsunis

  USAs kommende ambassadør til Norge – forretningsmannen og Obama-donoren George Tsunis – snublet stygt i en senatshøring i forrige uke.

  Den 12. september skrev vi følgende i Morgenkaffen, vår daglige nyhetsoppdatering fra amerikansk politikk og valgkamp:

  George Tsunis er nominert som USAs nye ambassadør til Norge. Tsunis har i likhet med Barry White, USAs nåværende ambassadør, samlet inn store summer til Barack Obama. Han støttet imidlertid John McCain i 2008, da han samlet inn $50,000 til republikaneren. Tsunis byttet deretter parti og samlet inn langt større summer til Obamas gjenvalgskampanje i 2012. Tsunis samlet inn nesten en million dollar til Obama, i tillegg til å [donere] store summer til super PACs og PACs som støttet Obama. Tsunis må godkjennes av Senatet.

  Et raskt søk på Center for Responsive Politics’ OpenSecrets.org viser at Tsunis har gitt politiske donasjoner til ulike kandidater innen begge partier helt tilbake til starten av 1990-tallet. I opptakten til 2008-valgkampen donerte han for eksempel penger til både Rudy Giuliani, Joe Biden og Hillary Clinton (mer om Tsunis og de to sistnevnte her) i tillegg til McCain.

  #Tsunisgate

  Tsunis er enda ikke godkjent av Senatet, noe som er å anse som en formalitet, og det er altså høringen i Kongressens øverste kammer som etter hvert har skapt nyheter i Norge. Sjekk Aftenposten, NRK, VG, eller Dagbladet for video og utskrift av deler av Tsunis’ høring dersom du ikke har fått med deg hovedpunktene.

  Jeg kommenterte selv salattråkkingen på TV2 Nyhetskanalen torsdag ettermiddag. Frps Jan Arild Ellingsen kommenterte Tsunis’ uttalelser om Frp, mens jeg fokuserte på bakgrunnen for utnevnelsen og litt om høringen i Senatet (i tillegg til å anbefale Tsunis litt grundigere googling av Norge).

  Lang tradisjon

  Det er lang tradisjon for at amerikanske ambassadører plukkes fra lister over politiske donorer. På Nyhetskanalen nevnte jeg at dette gjelder omtrent halvparten av Obamas nominerte ambassadører.

  Tallet omfatter imidlertid kun Obamas andre presidentperiode, i følge American Foreign Service Association.

  Dersom en ser på utnevnelsene tilbake til 2009, noe som gir et mer korrekt bilde, har 36,6 % av Obamas utnevnelser vært politiske.

  I følge Washington Post er denne andelen (foreløpig) noe høyere enn hva tilfellet var for Obamas tre forgjengere: 30,02 % for George W. Bush, 27,82 % for Bill Clinton, og 31,3 % for George H. W. Bush.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også