Mer

  Morgenkaffen, torsdag 23. januar: Gjeldstakdebatten vender tilbake og USAs neste Norge-ambassadør tråkker i salaten

  Morgen-Obama-Boehner

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «All I know is we should not default on our debt, we shouldn’t even get close to it. And I would hope that the House and the Senate would act quickly on a bill to increase the debt limit. What that vehicle is and how it’s going to be unveiled, we’ll find out soon enough»

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) på en pressekonferanse i forbindelse med den oppdaterte prognosen om at USA når gjeldstaket i slutten av februar.

  DAGEN I DAG, i 1973: President Richard Nixon annonserte en avtale med Nord-Vietnam for å sette en strek for Vietnamkrigen, den lengste krigen i USAs historie på dette tidspunktet. Nixon snakket om «peace with honor» til en krigstrøtt nasjon.

  #AMPOL-NYTT

  • Finansminister Jack Lew har sendt et brev til Kongressen om at gjeldstaket – grensen for hvor mye USA kan låne – nås i slutten av februar, noe tidligere enn antatt. Lew skriver at Kongressen må heve gjeldstaket innen den tid for å unngå at USA misligholder gjeden sin. Gjeldstakspillet vi har skrevet som mye om tidligere er med andre ord rett rundt hjørnet.
   • Kontoret til Speaker John Boehner (R-Ohio), skriver at Huset ikke kommer til å misligholde gjelden, men at de forventer at Det hvite hus også vil samarbeide med Kongressen for å finne en «økonomisk ansvarlig løsning.»
  • En dommer avslo tirsdag en forespørsel fra tidligere Virginia-guvernør Bob McDonnell (R) om å utsette fremstillingsmøtet i retten. McDonnell ba om utsettelse ettersomt en av forsvarerne hans er utenlands med liten mulighet til å komme hjem innen rettsmøte fredag. McDonnell og kona er anklaget for korrupsjon og risikerer store bøter og, i verste fall, fengselsstraff.
  • I anledning gårsdagens March for Life, pro-life bevegelsens årlige markering av Roe v. Wade (1973), sa Husets majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia) at forsamlingen kommer til å stemme over et lovforslag som vil forby at offentlig midler går til finansiering av abort i løpet av neste uke. Mer om 41-årsmarkeringen av den historiske abortdommen under dagens anbefalte artikler.
  • Lederen for Republican National Committee (RNC), Reince Preibus, uttalte til CNN at han er helt uenig med Ken Cuccinelli, republikanernes tapende guvernørkandidat i Virginia, i hans uttalelser på CNNs Crossfire tirsdag om at Chris Christie bør gå av som leder for Republican Governors Association som følge av ”Bridgegate”. Preibus sa at han ikke vet om noen guvernør som kan lede Republican Governors Association bedre enn nettopp Christie.
  • Aftenpostens Alf Ole Ask melder følgende: «USAs neste Norge-ambassadør med Frp-tabbe i Senatet. … USAs påtroppende ambassadør til Norge, tråkket i salaten da han sist uke stilte til høring før godkjenning i senatet.» Vi har tidligere meldt at den nye ambassadøren er valgt med bakgrunn i alle pengene han har samlet inn til president Obamas presidentkampanje. Det er dermed ikke koblingen til Norge og Tsunis’ ekspertise som har vært avgjørende i valget.

  VALGSNACKS

  Servert av valgbloggeren vår Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • PPP finner tidligere Florida-guvernør Charlie Crist (den gang republikaner, senere uavhengig og nå demokrat) med en syl­tynn 43-41 ledelse på sittende guvernør Rick Scott (R). Crist har fått med seg mange av Obamas dyktigste medhjelpere fra 2012-kampanjen, deriblant valgkampmanager Jim Messina som politisk rådgiver.
  • Massachusetts jus­tis­mi­nister Martha Coakley, mest kjent for å ha tapt senatsvalget mot Scott Brown i 2010, leder 39-29 over den repub­li­kanske for­ret­nings­mannen Charlie Baker i Massachusetts guvernørrace. Sist­nevnte har samtidig en knapp ledelse på andre demo­kra­tiske kandidater.
  • Tid­li­gere bykom­missær Bill Ferree vil stille for demo­kra­tene mot kon­gress­mann Daniel Web­ster i Floridas 10. kongressdistrikt. Dette setet var utsatt med en stjerne­kan­didat som Val Demings, men uten er det trygt republikansk.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Stop Hillary PAC, en organisasjon med formål om å stikke kjepper i hjulene på Hillary Clintons eventuelle presidentkampanje, har sendt inn en klage mot den konkurrerende super PACen Ready for Hillary. Anklagen går ut på at super PACen, som ikke har lov til å koordinere budskap eller ressurser med kandidaten de støtter, skal ha brutt valglover da de fikk tilsendt e-postlistene fra Clintons presidentvalgkampanje fra 2008. Listene har styrket super PACens evne til å nå tidligere Hillary-støttespillere. Stop Hillary etterlyser en ”umiddelbar etterforskning”.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Abortsaken splitter fortsatt, 41 år etter Roe v. Wadeav Helene Megaard (AmerikanskPolitikk.no): «I år er det 41 år siden amerikansk høyesterett fjernet delstatlige restriksjoner mot abort. Saken engasjerer og splitter fortsatt. Høyesterettsdommen Roe v. Wade – som altså fjernet delstatlige restriksjoner mot at kvinner kunne ta abort ved uønsket svangerskap, ble kunngjort 22. januar 1973. Motstanden mot abort har tiltatt siden 1973, og det er vanskelig å avbryte et svangerskap mange steder i USA, på tross av at det har vært lovlig i 41 år. Omtrent 87 prosent av amerikanske fylker er i dag uten leger eller klinikker som tilbyr abort. Antallet som utfører abort har sunket fra 2908 i 1982, til 1793 i 2008, som er den siste tilgjengelige oversikten.» LINK

  ”The tragedy of Bob McDonnell” av Alexander Burns og John F. Harris (Politico): ”On Feb. 24, 2012, Bob McDonnell was in a fix. With Mitt Romney’s VP selection process looming and McDonnell viewed as a real contender, the Virginia Legislature had very inconveniently descended into a divisive debate about mandating invasive ultrasounds for women seeking abortions. As McDonnell walked out of a POLITICO event at the Newseum in Washington, he faced a battery of local TV cameras that were there for one purpose: to pin down McDonnell on the culture-war battle riveting Richmond. It was the kind of moment that sends many politicians racing for the exits, with aides shouting, “No questions!” But McDonnell seemed delighted as he bounded over to greet the press throng. “Are you guys here to ask about my education plan?” he joked.» LINK

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også