Mer

  Morgenkaffen, mandag 20. januar: Mer bråk for Christie mens Obama snakker NSA

  Morgen-ObamaRemnick

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «During the course of our review, I’ve often reminded myself I would not be where I am today were it not for the courage of dissidents like Dr. King who were spied upon by their own government. And as president, a president who looks at intelligence every morning, I also can’t help but be reminded that America must be vigilant in the face of threats»

  President Barack Obama i fredagens tale om NSA-reformer. Sjekk dagens utvalgte artikler for en must-read om Obama.

  DAGEN I DAG, i 1937: President Franklin D. Roosevelt blir den første til å bli sverget inn den 20. januar framfor 4. mars.

  #AMPOL-NYTT

  • Washington, D.C. har fått tid til å summe seg etter Obamas tale om overvåkningsreform innen NSA. Uavhengig av politisk ståsted er de fleste ganske enige i at det er en tale som bekrefter status-quo. Det vil bli noen små justeringer på muligheten til å overvåke innenlands (med mer bruk av «court orders»), men utenlands er det lite endring. Juan Williams i FOX News har nok et poeng når han sier at både Obama og Kongressen er mest redd for å sitte igjen med svarteper om det skjer et terrorangrep som kunne vært unngått. Det har ikke blitt dokumentert noe konkret misbruk av metadataene som utgjør kjernen i debatten, og det blir derfor vanskelig å få med seg et flertall i Kongressens to kamre på omfattende endringer.
  • Motvinden fortsetter for New Jersey-guvernør Chris Christe (R). Han har utsatt en Europatur som skulle bygge opp hans utenrikspolitiske kredibilitet, men møter fortsatt kritikk fra sine egne. Anonyme topper i partiet anbefaler ham å kvitte seg med sin stab av gamle venner en gang for alle, og tidligere RNC-formann Michael Steele kritiserer Christie for å samlet inn penger til Rick Scott i Florida når han burde ha ordnet opp på hjemmebane.
  • Siste nytt i Christiesagaen er anklagen fra borgermesteren i Hoboken, New Jersey. Dawn Zimmer (D) hevder at Christies administrasjon truet med å holde tilbake støtte til gjenoppbygging etter orkanen Sandy, om hun ikke godkjente et privat eiendomsprosjekt. Hun har sagt følgende i et CNN-intervju: «the fact is that she came, lieutenant governor pulled me aside and said essentially, you got to move forward with the Rockefeller project. This project is really important to the governor. And she said that she had been with him on Friday night and that this was a direct message from the governor.» (Republikanske) kritikere mener Zimmer kun utnytter Christies motvind, og at det er mistenkelig at har ventet helt til nå med å komme med anklagene.
  • Christie får allikevel litt støtte fra Mitt Romney, som i et New York Times-intervju gir guvernøren ros for måten han taklet «Bridgegate» på. Romney tror ikke at Christie er nede for telling, men at USA nå er åpen for en hardtslående president som kan temme Kongressen. Han spanderer også litt ros på utenriksminister John Kerry som han mener har gjort en god jobb i Israel og med Iran-prosessen.
   • Dere som ønsker mer mimring med Romney kan glede dere til dokumentaren «Mitt», som følger kandidaten fra 2006 til 2012. Den gjøres tilgjengelig på amerikanske Netflix fra 24. januar. Redaktør Are Tågvold Flaten skriver mer om filmen og sine egne erfaringer fra å ha dekket Romneykampanjen i 2011-2012 senere i uken.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Ohio-demokratenes sannsynlige guver­nør­kan­di­dat Ed Fitz­Gerald har plukket en ny kan­didat til vise­gu­vernør; advokat Sharen Neuhardt. Den for­rige kan­di­daten, Eric Kearney, måtte trekke seg pga. ube­talte skatte­reg­ninger. Neuhardt har tapt kon­gress­valg to ganger tidligere.
  • Senator Tom Coburn (R-Oklahoma), som alt hadde varslet at han ikke ville gå for gjen­valg i 2016, vil fratre ved utgangen av nåvæ­rende periode. Dette vil for­mo­dentlig bety at det blir nyvalg til setet i 2014, sam­tidig med setet til senator James Inhofe (R-Oklahoma), som uan­sett er på valg. Okla­homa er en svært kon­ser­vativ stat, så jeg har begge disse setene som trygt repub­li­kanske.
  • Del­stats­se­nator Kathleen Vine­hout vil alli­kevel ikke stille som guvernørkandidat i Wisconsin til høsten pga. skader hun pådro seg i en bil­ulykke for­rige måned.
  • Ras­mussen har målt senatsracet i Wisconsin og finner repub­li­kaner Terry Lynn Land med en ørliten 37-35 ledelse på demo­krat Gary Peters.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Veien til Det hvite hus blir stadig lengre for Det republikanske partiet, argumenterer Washington Posts Dan Balz i en kommentar. Gitt den skiftende demografien i flere nøkkelstater blir GOP stadig mer avhengig av å ha marginene på sin side. Der Demokratene har vunnet stater med til sammen 242 valgmannstemmer i samtlige valg siden 1992, har Republikanerne bare 102 valgmenn som sikre.
  • Den konservative kommentatoren Bill Kristol forsøker å appellere til Hillary Clintons feminisme i sin lederartikkel: «Speaking of Bill, one gathers that he does very much want Hillary to run. It will be a liberating moment for Hillary—and perhaps an inspiring one for other women—when she decides that she doesn’t have to do what her husband wants.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Going the Distance. On and off the road with Barack Obama» av David Remnick (The New Yorker). Remnick følger Obama over en lengre periode, intervjuer ham og de nærmeste rådgiverne både ombord Air Force One og i Det hvite hus, og skriver en 17.000 ord lang reportasje som anbefales på det sterkeste. LINK («The Fix» byr på 17 høydepunkt for de som har dårlig tid).

  «Unwinding Obamacare» av James Capretta og Yuval Levin. The Weekly Standard presenterer en strategi for hvordan Republikanerne kan gjøre Obamacare til en vinnersak i mellomvalget. LINK

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også