Mer

  Senator Coburn går av

  OK Tom CoburnSenator Tom Coburn (R-OK) vil gå av ved utløpet av den inneværende Kongressen. Valgperioden hans løper egentlig til januar 2017, og Coburn hadde for lengst varslet at han ikke ville stille til gjenvalg, men nå går han altså av før tiden. Coburn fikk for fjerde gang påvist kreft i fjor høst og det er vel mulig at dette har vært en faktor i avgjørelsen.

  Coburn har vært en av de mest prinsippfaste konservative i Senatet i flere år, dog uten den lett hysteriske konfrontasjonsstilen som senatorene Ted Cruz og tildels Rand Paul har stått for. Talende i så måte har vært hans gode forhold til president Barack Obama, til tross for de mildt sagt dramatiske politiske forskjellene dem imellom.

  Oklahoma har allerede et ordinært senatsvalg i 2014, der James Inhofe (R) ser ut til å cruise til gjenvalg. Coburns fratreden åpner opp for spekulasjonsmølla, som sikkert kommer til å gå heftig i de kommende dagene.

  Hele kongressdelegasjonen på fem republikanere kan være interessert i opprykk, i tillegg til et par tidligere kongressmedlemmer (særlig den afro-amerikanske J. C. Watts nevnes). Dertil ryktes at guvernør Mary Fallin ønsker seg en senatsplass, men hun vil kanskje heller ta gjenvalg i år og så erstatte Inhofe i 2020. I tillegg har republikanerne hele kostebinderiet av delstatsverv (inkludert noen av toppene i delstatsforsamlingen), samt borgermestervervet i flere store byer som kan være aktuelle.

  Demokratene har neppe noen sjanse i denne staten. De klart sterkeste navnene er tidligere kongressrepresentanter Dan Borentallet) og tidligere guvernør Brad Henry. Andre aktuelle navn er tidligere kongressmann Brad Carson, tidligere viseguvernør Jari Askins og tidligere justisminister Drew Edmondson. Det er tvilsomt om noen av dem stiller og enda mer tvilsomt om de blir valgt.

  Jeg holder således Coburns åpne sete for trygt republikansk.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også