Mer

  Morgenkaffen, torsdag 16. januar: En hektisk dag i Kongressen mens 2016-posisjoneringen fortsetter

  Morgen-McConnell

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I går kveld publiserte vi en ny utgave av Panelet. Temaet denne gangen: Innvandringsreformens skjebne. Hvorfor stanset den opp i Representantenes hus i fjor, og hvordan er utsiktene for en reform i år? Rundt lunsjtider publiserer vi en ny artikkel av Svein Melby. Han tar en nærmere titt på kontroversene rundt New Jersey-guvernør Chris Christie. Dagens saker:

  «When you choose your next national leader, ask them how they’re going to be different than Bush. Ask them how they’re going to be different than Obama.»

  Tidligere Montana-guvernør Brian Schweitzer (D), sitert av MSNBC. Schweitzer har hintet heftig om et presidentkandidatur lenge nå.

  #AMPOL-NYTT

  • Det var hektisk i Kongressens to kamre i går. Senatet vedtok først en tredagers finansiering av de føderale myndighetene (86-14) som gir Kongressen mer tid på å komme i mål med den tidligere omtalte budsjettpakken på 1,012 billioner dollar for 2014.
  • Representantenes hus fulgte opp med å sende den sistnevnte budsjettpakken (på 1,012 billioner dollar) til Senatet (359-67). Den gigantiske budsjettpakken fyller inn tomrommene fra budsjettavtalen i desember og sikrer finansieringen av de føderale myndighetene til og med september.
  • Senatets forhandlinger om en forlengelse av arbeidsledighestrygden for langtidsledige stanset opp i går. Det innebærer at mer enn 1,3 millioner mennesker må finne seg i uten føderal arbeidsledighetstrygd et par uker til.
  • Kongressen tar en ukes ferie fra og med fredag (ettermiddag) og vender tilbake 27. januar, dagen før president Obamas 5. State of the Union-tale.
  • Til deg som ikke følger oss på Twitter og Facebook: Jimmy Fallon og Bruce Springsteen har det morsomt på Chris Christies vegne med en «Bridgegate»-inspirert versjon av «Born to run». Christie er blodfan av Springsteen, så dette må svi litt.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Kongressmann Buck McKeon (R-California, 25. kongressdistrikt) tar ikke gjen­valg. Beslut­ningen er ingen over­ras­kelse, siden han knapt har samlet inn penger så langt. Dette setet er jevnt på pre­si­dent­nivå (R+3), men har en god del repub­li­ka­nere ned­over i rek­kene. Jeg endrer fra trygt til trolig repub­li­kansk enn så lenge.
  • Kon­gress­mann Jim Moran (D-Virginia, 8. kongressdistrikt) tar ikke gjen­valg, og blir dermed den tredje demo­kraten på like mange dager som takker av. Moran ble første gang valgt i 1990 og setet ertrygt demo­kra­tisk (D+16).
  • Samme måling finner senator Jeanne Sha­heen (D-New Hampshire) med en 46-43 ledelse på tid­li­gere Massachusetts-senator Scott Brown (R) og en mye større ledelse på en del andre republikanere. Brown har for øvrig fått seg en ny nettside, og det ser jammen meg ut som han kommer til å stille.

  Du finner mer av dagens Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Kommer til våren: Blue Collar Conservatives av Rick Santorum. Santorum har et presidentkandidatur til i magen, og vi møter ham i Iowa i 2015.
  • Mer om tidligere Montana-guvernør Brian Schweitzer (jf. dagens sitat) og hans presidentambisjoner. Han utnytter de amerikanske medienes 2016-tørste til det fulle, og hvorfor ikke?

  DAGENS LESESTOFF

  «Panelet: Hva skjedde med innvandringsreformen, og blir den en realitet i 2014?», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Det demokratisk-kontrollerte Senatet vedtok i fjor en innvandringsreform, men Kongressen består som kjent av to kamre. Reformen har blitt liggende i det republikansk-kontrollerte Representantenes hus, men ikke bare på grunn av konservativ motstand mot reformen. Hvorfor ble det ikke vedtatt noen innvandringsreform i år, og kommer det en i 2014?» LES VIDERE


  Mor­gen­kaffen brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen fra mandag til fredag.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også