Mer

  Morgenkaffen, onsdag 15. januar: Senatet presser på mens Obama prøver å unngå Iran-sanksjoner

  Morgen-Senatet

  God morgen! Det er onsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “The last week has certainly tested this administration. Mistakes were clearly made and as a result, we let down the people we’re entrusted to serve. Without a doubt, we will cooperate with all appropriate inquiries to ensure this breach of trust does not happen again. But I also want to assure the people of New Jersey today that what has occurred does not define us or our state.”

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) i gårsdagens årlige «State of the State» tale.

  #AMPOL-NYTT

  • Obama arbeider på spreng med å forhindre at nye Iran-sanksjoner blir vedtatt i Senatet, kort tid før USA og Iran går inn i en kritiske fase i atomforhandlingene, ifølge New York Times. Foreløpig skal 59 senator støtte et lovforslag om nye tøffe sanksjoner mot Iran, derav 16 demokrater, noe som betyr at lovforslaget nærmer seg det nødvendige 2/3 flertallet for å kunne overstyre presidentens (ventede) bruk av vetoretten.
  • Senatet avviste tirsdag to lovforslag om å forlenge ordningen om midlertidig føderal arbeidsledighetstrygd som utløp i desember. Et forslag om å forlenge arbeidsledighetstrygden i 11 måneder og betale for tiltaket med fremtidige budsjettkutt ble vraket med 52 mot 48 stemmer, mens et annet forslag om å kun utvide trygdebetalingene i tre måneder også ble nedstemt, 55-45.
  • New Jersey-guvernør Chris Christie (R) gikk rett inn på ”Bidgegate” skandalen i ”State of the State” talen tirsdag. Han uttalte at han vil gjøre alt i sin makt for å unngå nye tillitsbrudd, og at han vil være behjelpelig i en hver etterforskning av saken Christie tok deretter til orde for mer tverrpolitisk samarbeid på en rekke områder i New Jersey.
  • En rapport fra Senatets etterretningskomité, som slippes i dag, forventes å kritisere USAs utenriksdepartement for utilstrekkelig sikkerhet på den amerikanske ambassaden i Benghazi, Libya, da den ble angrepet i et dødelig angrep 11. september 2012, melder Reuters.
  • Richard Trumka, leder for USAs største fagforening, AFL-CIO, oppfordret i gårObama til å gjøre infrastruktur til hovedtema i presidentens “State of the Union” tale den 28. januar.
  • En føderal lagmannsrett besluttet at ”Net Neutrality” – internettregulering med hensikt om å forhindre at nettleverandører kan blokkere trafikk til legale nettsider – er ulovlig, gjennom å slå fast at internett er en informasjonstjeneste og ikke telekommunikasjon. Obama har arbeidet for Net Neutrality for å ha et mest mulig åpent internett; i tillegg ble reguleringene støttet av Google og Netflix. Nettgiganten Verizon, derimot, sto bak søksmålet på bakgrunn av at de mener loven er stor regulatorisk byrde som vil hindre innovasjon.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Primærvalget i Floridas 13. kongressdistrikt ble i natt vunnet av tid­li­gere kon­gress­råd­giver David Jolly (R). Han møter tid­li­gere finans­mi­nister Alex Sink (D) i suppleringsvalget 11. mars.
  • Kon­gress­mann John Gara­mendi (D)vur­derer å hoppe over til det solid demo­kra­tiske CA-11, der George Miller akkurat har annon­sert at han ikke tar gjen­valg. Dersom Gara­mendi skifter sete, vil svakt demo­kra­tiske CA-3 bli enda mer utsatt enn i dag og kan meget vel skifte parti.
  • Florida-guvernør Rick Scott (R) har endelig plukket ut en erstatter for viseguvernør Jen­nifer Car­roll, som måtte gå av pga. påstander om økono­miske mis­lig­heter. Erstat­teren er takst­mann i Miami-Dade fylke, tid­li­gere del­stats­re­pre­sen­tant Carlos Lopez-Cantera.
  • Kon­gress­mann Bill Owens (D-New York, 21. kongressdistrikt) vil ikke stille til gjen­valg i høst. Demo­kraten Owens ble første gang valgt i et sup­ple­rings­valg i 2009, mye pga. split­telse på høyre­siden. Han har hele tiden hatt jevne valg, og tok bare så vidt over 50% i 2012. Dis­triktet er også meget jevnt (R+0).
  • Advokat Terry Adams blir trolig demo­kra­tenes offerlam mot senator Lamar Alex­ander (R-Tennessee) til høsten. Adams har fått støtte fra omtrent hele parti­ap­pa­ratet (det lille som er av det) i Ten­nessee, der demo­kra­tene trolig er veldig foku­serte på ikke å gjenta miseren fra 2012, da de nomi­nerte den kon­ser­va­tive Mark Clayton.

  Du finner mer av dagens Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • I et nytt intervju med American Thinker uttaler Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) at han mener den neste republikanske presidentkandidaten bør være en nåværende eller tidligere guvernør. Walker introduserte også et forslag om å reformere Det republikanske nominasjonssirkuset, blant annet ved å kutte ned de over 20 tv-debattene fra 2012 ned til syv.
  • På en fundraiser i Atlanta mandag samlet både etablerte og yngre konservative inn $150.000 til senator Rand Pauls (R-Kentucky) gjenvalgkampanje til Senatet, noe som kan indikere at også etablissementet i GOP ser nøye på Pauls tilsynelatende presidentambisjoner. Artig detalj: En sentral mann i GWB sine valgseire i 2000 og 2004 var på plass for å snuse på Paul.

  DAGENS LESESTOFF

  «Five big questions on 2014 elections,» av Julian Zelizier (CNN): «The midterm elections are around the corner. The big question will obviously be what happens to control of the House and Senate. But control of Congress is only one part of the equation. There are a series of issues that will shape the individual races that will tell us a lot about which way American politics is heading.» LINK


  Mor­gen­kaffen brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen fra mandag til fredag.

  Christoffer Gundersen
  Christoffer Gundersen
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2014.

  Les også