Mer

    Høyesterett: Har Obama overskredet fullmaktene sine?

    Supremes

    Høyesterettsdommere til både venstre og høyre mener president Obama kan ha gått ut over sine fullmakter ved å utnevne personer til ledende offentlige stillinger uten godkjenning fra Senatet.

    Mandag vurderte Høyesterett hvilke tilfeller som gir presidenten mulighet til å utpeke offentlige ansatte. Senatet godkjenner føderale toppstillinger, men grunnloven (artikkel 2, seksjon 2) gir presidenten lov til selv å godkjenne personer når Senatet ikke er i sesjon.

    Det er sistnevnte moment som er kjernen i saken. Høyesterettsdommere til både venstre og høyre mener at Obama kan ha overskredet sine fullmakter da han utnevnte tre personer til National Labor Relations Board (NLRB) i 2012, uten Senatets godkjennelse.

    I januar 2012 sørget nemlig republikanerne i Senatet for å møtes jevnlig for å forhindre at Obama kunne utnevne personer til offentlige stillinger som de ellers ikke ville ha godkjent.

    Obama utnevnte uansett tre personer til NLRB i denne perioden.

    Dette er første gang Høyesterett behandler en slik sak, og den betyr mye, både for Det hvite hus og republikanerne i Senatet.

    I går var for eksempel både Obamas pressesekretær Jay Carney og minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) på plass for å få med seg høringen.

    Den Obama-nominerte høyesterettsdommeren Elena Kagan kommenterte saken på følgende måte: «It really is the Senate’s job to determine whether they’re in recess or whether they’re not. … The history is entirely on the Senate’s side, not your side.»

    Du leser mer om saken i Washington Post.

    Nicolai Buzatu
    Nicolai Buzatu
    Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

    Les også