Mer

  2016: Christie fremdeles i toppsjiktet, på tross av «Bridgegate»

  ChrisChristieElectionNight2013
  Chris Christie feirer gjenvalget i november i fjor.

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) har gått gjennom sin verste uke hittil i sin politiske karriere, idet som omtales som «bridge-gate«. Likevel havner Christie fortsatt på topp i «The Fix» sin 2016-rangering av potensielle republikanske presidentkandidater.

  Christie er inne i sitt femte år som New Jersey-guvernør, etter at han ble gjenvalgt i et valgskred i november i fjor. Den frittalende guvernøren har gjort suksess på tvers av partigrenser med det som har blitt omtalt som «en brutalt ærlig stil». Etter gjenvalget som guvernør har han seilet opp som republikanerens favorittkandidat i 2016.

  Så langt, så bra.

  Onsdag kom imidlertid nyhetsbomben: Lokalaviser, raskt fulgt av nasjonale medier, avslørte en e-postkorrespondanse som viser at flere av Christies sentrale medarbeidere spilte en rolle i stengingen av to filer til den travle George Washington-broen i Fort Lee i september i fjor. Stengningen skal ha vært en hevnaksjon mot den demokratiske borgermesteren i Fort Lee, Mark Sokolich (D), som ikke støttet Christies gjenvalg.

  Det er fortsatt ingen konkrete ting som knytter Christie til denne hendelsen.

  Det er imidlertid ingen tvil om at Christies troverdighet har fått en kraftig ripe i lakken etter avsløringene.

  Til tross for dette velger Chris Cilliza, mannen bak Washington Post-bloggen «The Fix», å rangere Christie som favoritt til å vinne republikanernes nominasjonskamp i 2016.

  Her følger «The Fix» sin oppdaterte rangering av potensielle republikanske presidentkandidater:

  10. Rick Santorum: Dersom ikke tidligere Arkansa- guvernør Mike Hukabee stiller vil Santorum kunne seile frem som den ledende sosialkonservative kandidaten i GOP-feltet.

  9. Rick Perry: Ifølge «The Fix» har det kommet klare tegn på at Texas-guvernøren har ambisjoner om å stille i 2016 – etter en katastrofal kampanje i 2012.

  8. John Kasich: Ohio-guvernøren, som stilte i en kort periode i 2000, regnes for å ha en sterk politisk CV. Stiller først til gjenvalg i Ohio i høst.

  7. Marco Rubio: Senatoren fra Florida har hatt et tøft år med mye konservativ motbør for hans støtte til innvandringsreformen. Nedgangen på meningsmålingene ser imidlertid ut til å ha stoppet, og Rubios nye fokus på fattigdom kan gi ham et etterlengtet løft.

  6. Bobby Jindal: Den populære Louisiana-guvernøren har bemerket seg for å ha tatt til orde for idédiskusjoner innad i partiet, men det gjenstår å se om han er karismatisk nok til å hevde seg i toppen i GOP-feltet.

  5. Jeb Bush: Den tidligere Florida-guvernøren har vært «ute av gamet» en stund, noe som både kan være til Bushs favør og disfavør. Bush har potensiale til å bygge et stort apparat rundt seg, men som bror av tidligere president George W. Bush vil mange hevde at han har et etternavnsproblem.

  4. Ted Cruz: Mye av oppmerksomheten som etterfulgte Texas senatorens «fillibuster» mot «Obamacare» i fjor har forsvunnet, men Cruz er fortsatt den klareste Tea Party-kandidaten for øyeblikket.

  3. Scott Walker: Wisconsin-guvernøren er meget populær innad i GOP, men han står ovenfor et tøft gjenvalg for sin andre guvernørperiode til høsten.

  2. Rand Paul: Kentucky senatoren har vært mye i media det siste året, og han har nylig fått mye oppmerksomhet for sin motstand mot NSAs overvåkningsprogram. Sjansene hans for å nå helt til topps avhenger imidlertid av om han klarer å utvide den libertarianske fraksjonen av partiet.

  1. Chris Christie: Christies posisjon øverst i det republikanske feltet avhenger naturligvis av om det avsløres mer informasjon om hans rolle i «Bridge-gate», samt hvor lang tid det tar før stormen blåser over. Kandidatene bak Christie har imidlertid alle egne problemer, og guvernøren blir omtalt som den mest «naturlig talentfulle» kandidaten hos republikanerne.

  Uenig i Cillizza sin rangering?

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også