Mer

  Verdens Mektigste By: Nærkontakt

  WASHINGTON, D.C.: Siste nytt fra Verdens Mektigste By: Obama tar seg lunsjpause.

  VerdensMektigsteByTil og med verdensledere må få i seg nok næring. Men når man er verdens mektigste mann, kan man ikke akkurat ta seg en svipptur innom kaféen på hjørnet.

  Noen ganger gjør de det uansett. Sent på fredag formiddag spaserte Barack Obama, USAs 44. president, inn i The Coupe, et spisested i bydelen Columbia Heights. Han satt seg ned sammen med en gruppe unge voksne. Han drakk iste, spiste chili og en hamburger, og betalte med kredittkort.

  Slike opptredener er skreddersydd for å fortelle Ola Nordmann (eller John Smith) at politikere også er vanlige mennesker — presidenten spiser løkringer! Han er en av oss! Fenomenet ble tatt på kornet i en episode av tv-serien «Veep,» da visepresident Selina Meyer setter staben til verks for å finne et politisk korrekt sted å spise iskrem.

  Før Obama “overrasket” The Coupe, ble kundene kroppsvisitert av et sikkerhetsteam. Så ble stedet gjennomsøkt av bombehunder, i tilfellet noen hadde tatt med seg sprengstoff til lunsj.

  Takket være sosiale medier var det klart at restauranten ventet en prestisjefylt gjest, og siden restauranten ligger i Washington, var det selvfølgelig en journalist i lokalet.

   

  Slike opplevelser skjer ofte i Washington, en liten storby. Byen er mindre en halvparten så stor som Oslo, har nesten like mange innbyggere — og altfor mange politikere. Det er noe man fort blir vant til. Trafikkork i sentrum? Obama på tur. T-banetog med bevæpnede vakter som eneste passasjerer? Hemmelig varetransport. Etter hvert gidder man ikke se opp når man hører et helikopter.

  Likevel er det merkelig å se Obama på The Coupe. Går man tre kvartaler sør kommer man nemlig til leiligheten min.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også