En ny bok om konsernsjefen i Fox News ventes å avsløre ny informasjon om den myteomspunne mediemogulen Roger Ailes. Biografien «The Loudest Voice in the Room» av journalist Gabriel Sherman kommer ut 21. januar.

Ailes har en lang karriere bak seg som tv-produsent og politisk konsulent, og regnes som en av amerikansk høyresides viktigste bakmenn. Bare 25 år gammel ble han hyret inn som kommunikasjonsrådgiver i Richard Nixons andre presidentkampanje. Her fikk han ansvar for kandidatens tv-opptredener – ingen liten oppgave med tanke på Nixons dårlige forhold til pressen.

Ailes fortsatte i medie- og reklamebransjen utover sytti- og åttitallet, men holdt seg borte fra den nasjonale politiske scenen inntil 1984. Han ble leid inn som rådgiver etter Ronald Reagans nederlag mot Walter Mondale i den første av to tv-sendte debatter. Reagan framsto som gammel og ufokusert, men var suveren i den neste debatten, og vant en overlegen seier over Mondale ved valget i november samme år.

I 1988 fikk Ailes en ledende posisjon i George H. W. Bush presidentkampanje hvor motkandidaten Michael Dukakis effektivt ble fremstilt som en svak politiker med en veik holdning overfor kriminelle.

Innen 1990 var Ailes amerikansk politikks første superstjerne blant politiske konsulenter.

På nittitallet ville Ailes tilbake til tv-bransjen. Rush Limbaughs konservative radioprogram var en stor suksess og Ailes påtok seg oppgaven med å overføre programmet til tv-skjermen. «The Rush Limbaugh Show» ble godt mottatt, men Limbaugh foretrakk radio, og showet ble tatt av luften. Ailes fikk likevel bevist at det var et marked for en konservativ tv-kanal, og da Rupert Murdoch tok kontakt med spørsmål om han ville lede en høyrevridd nyhetskanal, grep Ailes muligheten.

I 1996 ble Fox News lansert og kanalen er i dag USAs mest sette kabelnyhetsnettverk.

Biografien

Tilbake til den nye biografien av journalist Gabriel Sherman.

Ailes’ dominerende lederstil er velkjent og det er heller ingen hemmelighet at han er paranoid overfor sine omgivelser. Flere artikler de siste årene har beskrevet hvordan han, og apparatet rundt ham, har utøvd et voldsomt press for å få gjennom viljen sin. At Ailes har et eksplosivt temperament, og at hans politiske standpunkter står lenger til høyre enn hos Fox News’ eier Rupert Murdoch, har også kommet fram tidligere.

Det er likevel grunn til å tro at Fox News er nervøse.

I mars i fjor ble en autorisert biografi, som fokuserer på Ailes positive sider, hasteutgitt for å komme Sherman i forkjøpet. Det vakte også oppsikt da Brian Lewis, Ailes’ nærmeste medarbeider og høyre hånd gjennom 17 år, nylig ble sagt opp med øyeblikkelig virkning.

Ryktene sa at Lewis fikk sparken fordi han hadde samarbeidet med Sherman. Ting tydet på at en svertekampanje mot Lewis var på vei, men det ble brått stille da Lewis’ advokat sendte ut en pressemelding som sa at Ailes hadde mer å frykte hvis Lewis bestemte seg for å snakke enn omvendt. I desember inngikk partene et forlik og Lewis ble tildelt 8 millioner dollar for å holde tett.

Den nye biografien lanseres nå i stor skala i amerikanske medier. Sherman har jobbet med den 560 sider lange boken i over tre år, og skal ha intervjuet mer enn 600 kilder om Ailes og Fox News. Til nå har det kommet fram at Ailes angivelig sex-trakasserte en kvinnelig ansatt under lønnsforhandlinger på midten av åtti-tallet, og at han skal ha kalt en rival et anti-semittisk skjellsord i 1995.

Fra Fox News sin side prøver man nå å undergrave Shermans troverdighet.

Ailes har selv uttalt at anklagene er falske og at hans team ikke fikk anledning til å faktasjekke manuskriptet. Sherman hevder at dette ikke er sant og at to profesjonelle konsulenter har gått gjennom boken for å se til at alt stemmer.

Ailes’ posisjon som en av de mektigste personene på republikansk side er neppe truet, men bokens anklager vil være en skrape i lakken for Fox News og kan skade kanalens omdømme.

Eventuelle avsløringer vil nok likevel først og fremst være ammunisjon for venstresiden, og Fox News’ motstandere, i den evige opphetede debatten i amerikansk politikk.

5 Kommentarer

Comments are closed.