Mer

  7. januar: Kvinnelig sentralbanksjef

  Morgen-Yellen

  God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We have tremendous respect for Liz’s decision. She and her entire family are in our thoughts and prayers.»

  Senator Mike Enzi (R-Wyoming), sitert av the Casper Star Tribune, etter at Liz Cheney droppet sitt senatskandidatur mot nettopp Enzi på grunn av «seriøse helseproblemer» i familien. Mer under dagens Valgsnacks.

  #AMPOL-NYTT

  • Senatet har godkjent Janet Yellen som ny sentralbanksjef med 56 mot 26 stemmer. Yellen blir den første kvinnelige lederen av ”The Fed” i organisasjonens 100 år lange historie. Hun tar over fra og med 1. februar etter at Ben Bernankes termin utløper i slutten av januar.
  • Det demokratisk-kontrollerte Senatet utsatte lovforslaget om å videreføre arbeidsledighetstrygden til 1,3 millioner arbeidsløse amerikanere til tirsdag. Det har vært usikkert om demokratene ville klare å skaffe støtte fra fem republikanske senatorer og dermed oppnå 60 stemmer – antallet som skal til for å unngå en eventuell filibuster.
  • Flere senatorer presser frem nye sanksjoner mot Iran dersom landet bryter avtalen om å begrense sitt atomprogram. Lovforslaget, kalt «Nuclear Weapon Free Iran Act», hadde totalt 26 støttespillere i Senatet da den ble introdusert 19. desember, men skal nå støttes av 48 senatorer, ifølge Reuters. Obama-administrasjonen har truet med å legge ned veto mot nye Iran-sanksjoner.
  • Representant Pete King (R-New York, 2. kongressdistrikt) gikk til hardt angrep mot partifellen senator Rand Paul (R-Kentucky) på MSNBCs “Morning Joe” mandag. King anklaget Paul for å spre hysteri om de omstridte overvåkningsprogrammene til NSA, og uttalte også at Paul ikke fortjener å være i Senatet. Begge vurderer å stille som presidentkandidater i 2016.
  • Det hvite hus uttalte mandag at ”Obamacare” var en av årsakene til at veksten i helsekostnader bremset opp i 2012, etter at en rapport fra Medicare and Medicaid Services viste at helsekostnadene kun steg med 3,7 % i 2012. Republikanerne avviste på sin side at dette kan relateres til helsereformen.
  • John Koskinen, den nye sjefen for den amerikanske skatteetaten, IRS, uttalte mandag at han vil kjempe for økte inntekter til etaten, på tross av republikansk motstand.
  • Høyesterett stanser homofile ekteskap i Utah i påvente av en klage. Likekjønnede ekteskap ble lovlig i Utah 20. desember etter at distriktsdommer Robert J. Shelby erklærte at et forbud mot dette er grunnlovsstridig, Delstaten Utah har klaget vedtaket inn til Høyesterett.
  • Senator Ron Johnson (R-Wisconsin) skal rette søksmål mot ”Obamacare” fordi han mener loven gir kongressmedlemmer bedre behandling enn andre amerikanere: “This is a lawsuit that I am filing against Katherine Archuleta and the Office of Personnel Management to overturn their ruling that gives members of Congress and their staffs special treatment under the health care law.”

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Kon­gress­mann Jim Ger­lach, en for­holdsvis moderat repub­li­kaner, tar ikke gjen­valg til Huset fra Pennsylvanias 6. kongressdistrikt. Ger­lach har vært nevnt som en mulig erstatter for den mektig upo­pu­lære guvernør Tom Cor­bett (R), men vil ikke utfordre Cor­bett i primærvalget.
  • South Carolinas-vise­gu­vernør Glenn McCon­nell (R) tar ikke gjen­valg i 2014. McCon­nell rykket opp fra jobben som senats­leder da den valgte vise­gu­ver­nøren, Ken Ard måtte trekke seg pga. korrupsjonsanklager.
  • Utfordrer Liz Cheney (R) trekker seg fra den alle­rede bitre nomi­na­sjons­kampen til Senatet i Wyoming. Kilder viser til per­son­lige årsaker, samt skuf­felse over at senator Mike Enzi (R-Wyoming) fort­satt har en solid ledelse på målingene.

  Du finner mer Valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Tidligere Montana-guvernør Brian Schweitzer (D) svarte at han ikke har bestemt seg for om han vil stille som presidentkandidat da han ble intervjuet på MSNBCs “Morning Joe” i går. Schweitzer la forøvrig også til: “It would ruin my life”.
  • Republican National Comitee (RNC) sendte mandag ut en e-postkampanje titulert «A Walk Down Biden’s Memory Lane«, som fremhever visepresident Joe Bidens tabber i hans presidentkampanje i 2008.
  • Correct the Record, en organisasjon som arbeider for å støtte potensielle demokratiske presidentkandidater, forsvarte Joe Biden og angrep RNC for å ”ignorere” alt det Biden har fått til som visepresident. Det er første gang ”Correct the Record” støtter en annen politiker enn Hillary Clinton.

  DAGENS LESESTOFF

  “Congress looks ahead to a year of pre-election battles”, av Lisa Mascaro (Los Angeles Times): «Lawmakers must pass a few fiscal measures, but analysts expect both chambers to become sound stages for midterm campaign messages. Congress comes back to session this week with leaders of both parties planning a war of words in 2014 — dueling agendas that promise little substantive legislation but lots of messages aimed at establishing clear contrasts for voters heading toward the midterm election. After they dispatch a few must-pass fiscal measures early in the year, legislators seem unlikely to put together major accomplishments. Rather, the Republican-led House and the Democratic-controlled Senate will essentially become something like sound stages for the advertising wars that will unfold in the handful of states and districts that could decide partisan control of the next Congress. The agendas reflect a basic reality of the modern Congress — much of what lawmakers do does not include actually making laws.» LINK

  …TIL SLUTT:

  Ikke lenge igjen til sesong 2 av Netflix-serien House of Cards nå! Her er den offisiell traileren:

  httpv://youtu.be/gBabKoHSErI


  Mor­gen­kaffen brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også