Mer

  Verdens Mektigste By: Tiddeli-bom

  WASHINGTON, D.C.: Velkommen til Verdens Mektigste By, som stenger hvis det kommer nedbør i frossen form.

  Washington fikk knapt 4 cm snø i sen nyttårsgave torsdag kveld i forrige uke. Byen svarte med godt innøvd panikk. Skoler stengte da de første snøfnuggene landet. Lokalmyndighetene satt alle snøploger og saltebiler til verks. Ansatte i føderal sektor klistret seg til skjermene i påvente av beskjed fra høyere hold om de kunne jobbe hjemmefra.

  Office of Personnel Management, som har siste ord i saken, endte opp med et kompromiss. Kontorene er åpne, men det er lov å holde seg hjemme. Med andre ord: Kom deg på jobb, eller så får du pes fra kolleger som karret seg til kontoret.

  Det hjalp ikke at fredagen var en av Washingtons kjøligste dager på flere år. På Metro-stasjonen Gallery Place, et knutepunkt mellom de røde, gule og grønne linjene i Washington, så situasjonen slik ut:

  VMB-stasjon
  Foto: Carl Straumsheim.

  Likevel var den grotteliknende perrongen musestille, som om pendlerne i stillhet bestemt seg for at de skulle på jobb, dårlig vær eller ei. I en by som Washington, hvor karrierejag er en dyd, er det nok et populært nyttårsforsett.

  Ti minusgrader er ingenting for en som har vokst opp i Innlandet, men det er noe merkelig med vinteren i Washington.

  Vinden blåser konstant i trynet. Kulden biter ekstra fra seg. Men byen får sjelden noe ordentlig snøvær. Selv sagnomsuste snøstormer som «Snowmageddon,» «Snoverkill» og «Snowpocalypse» er blitt fire-fem år gamle — en evighet i Washington-tid.

  Snøen hadde mer eller mindre forsvunnet da de fleste i sentrum ble ferdig med lunsjpausen før helgen, men et tykt lag veisalt hadde farget veiene hvite. Byen pustet lettet ut. Nok en snøbyge vel overstått.

  VMB-gate
  Foto: Carl Straumsheim.

  Litt lenger nord, i delstater som New York og Massachusetts, mistet 16 amerikanere livet som følge av stormens kjerne. Like utenfor Boston kom det over en halvmeter snø. JFK-flyplassen i New York måtte stenges noen timer.

  Runde nummer to kommer på tirsdag, i form av mer rekordkald luft fra Arktis. Heldigvis er det ikke spådd snø. Det kommer nok til å gå bra med Washington.


  Dette er første utgave av «Verdens Mektigste By», en ukentlig spalte fra Carl Straumsheim om livet i Washington, D.C. Spalten publiseres på søndager utover vinteren.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også