Mer

  6. januar: Bevegelser i Hillary-land

  Morgen-HillaryC

  God morgen! Det er mandag, og 2014s første utgave av Mor­gen­kaffen er servert. Abonnerer du?

  Litt informasjon før vi setter igang:

  • Senere i dag publiserer vi første utgave av Carl Straumsheims nye spalte her på AmerikanskPolitikk.no: «Verdens Mektigste By» – et tilbakeblikk på uka som har gått, koblet til livet i D.C. Spalten kommer til å publiseres på søndager framover.
  • Institusjonen Fritt Ord støtter AmerikanskPolitikk.no i 2014. Nettsiden skal dermed videreutvikles og oppdateres, og vi trenger din hjelp. Hva savner du, hva bør vi prioritere?
  • AmerikanskPolitikk.no søker nye praktikanter. Noe for deg?

  Og med det, dagens saker:

  “This is an issue that’s always had broad, bipartisan support, so it’s surprising that there’s not that kind of bipartisan support, or at least it’s not clear there will be, to continue this.”

  Senator Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) om behovet for utvidedelse av arbeidsledighetstrygd, en sak som kommer til å sette sitt preg på den politiske debatten i tiden framover.

  #AMPOL-NYTT

  • Senatet skal i dag stemme over et lovforslag som utvider føderal arbeidsledighetstrygd i tre måneder for de som har brukt opp sine trygderettigheter på delstatsnivå. Senatsdemokrater er optimistiske på at lovforslaget får 60 stemmer melder The Hill.
  • Utvidelsen av arbeidsledighetstrygden har blitt møtt med motstand på republikansk side, og lovforslaget må også godkjennes av det republikansk-kontrollerte Representantenes hus. Obama vil kjempe for en utvidelse på tirsdag med et arrangement i Det hvite hus flankert av personer som har opplevd konsekvensene av at arbeidsledighetstrygden har utløpt. Det hvite hus skriver følgende i en pressemelding: «The president will talk about the toll that allowing unemployment benefits to expire has had on 1.3 million Americans, and he’ll warn of the negative consequences for the broader American economy if Congress fails to act quickly on this urgent priority.»
  • Senator Chuck Schumer (D-New York) anklaget senator Rand Paul (R-Kentucky) for å ”fornærme amerikanske arbeidere” for hans kritiske posisjon mot langvarig arbeidsledighetstrygd, da de begge gjestet ABCs ”This Week” søndag.
  • Rand Paul uttalte også til ABC at han mener Edward Snowden kun bør få en mild straff for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter om overvåkningsprogrammet NSA.
  • Mitt Romney uttalte søndag til Fox News at han har godtatt MSNBC unnskyldning etter at en programleder og paneldeltakere gjorde narr av Romneys svarte adoptiv-barnebarn.
  • Utenriksminister John Kerry uttalte søndag at USA fortsatt kommer til å støtte Irakiske myndigheter i kampen mot Al Qaida, men at de ikke kommer til å sende flere styrker til Irak. Uttalelsen kom i forbindelse med at Islamister linket til Al Qaida tok kontroll over deler av den sunni-muslimske Anbar-provinsen i Irak.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Nei, Steven Seagal kommer IKKE til å stille som kan­didat i det repub­li­kanske guvernørpri­mær­valget i Arizona, selv om norske medier kan gi inntrykk av nettopp det. Seagal er bare ute etter PR for sin nye rea­li­tyserie og dette stuntet kan trygt plas­seres sammen med Donald Trumps utal­lige utspill, som heller aldri har ført til noe konkret.
  • Det ryktes at Liz Cheney vurderer å droppe sitt senatskandidatur i Wyoming. Cheney (R) utfordrer sittende senator Mike Enzi (R-Wyoming).
  • Påmel­dings­fristen har utløpt i Washington, D.C. og repre­sen­tant uten stemme­rett, Ele­anor Norton er i praksis sikret to nye år.
  • Det har lenge gått rykter om kon­gress­mann Aaron Schocks (R-Illinois, 18. kongressdistrikt) sek­su­elle leg­ning. Nå trappes rykte­flommen opp i det den homo­file CBS-journalisten Itay Hod kommer med kon­krete beskyld­ninger om hyk­leri fra Schocks side. Schock har vært opp­fattet som en av de mer kon­ser­va­tive repub­li­ka­nere når det gjelder f.eks. like­kjønnet ekte­skap, så her er det rom for saf­tige opp­slag frem­over dersom det vir­kelig er noe i historiene.
  • Tid­li­gere råd­giver for senator Charles «Chuck» Grassley (R-Iowa), David Young, har valgt å droppe kampen om senat­no­mi­na­sjonen og i stedet gå for nominasjonen i Iowas 3. kongressdis­trikt, som er svært jevnt politisk.
  • Tapende senatskan­didat for repub­li­ka­nerne i 2013, tid­li­gere Bogota-bor­ger­mester Steve Lonegan, vil stille i pri­mær­valget i det 3. kongressdistriktet. Kon­gress­mann Jon Runyan har gjort det klart at han ikke stiller til gjen­valg, men parti­bos­sene i dis­triktet ønsker en lokal kan­didat. Lonegan kommer fra det nord­lige New Jersey, mens NJ-3 dekker sør­lige deler av staten.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hva skjer i Hillary Clinton-land? Mye. Sjekk dagens lesestoff!
  • I forrige måned besøkte tidligere Montana-guvernør Brian Schweitzer (D) Iowa og kritiserte partifeller som stemte for krigen i Irak. I et intervju på ABC News i går ble Schweitzer spurt om utsagnet var ment som et subtilt angrep på Hillary Clinton, og om han vurderer å utfordre henne i 2016. Schweitzer svarte følgende på sistnevnte spørsmål: ”Well, I’m looking around, but gosh I like Iowa”.
  • I går sa Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) at han fokuserer på gjenvalget som guvernør i 2014 og ikke på en presidentkampanje i 2016. Walker ble intervjuet på CNNs “State of the Union”.
  • ID-prez: Repub­li­ka­nernes parti­styre i Idaho har avviklet parti­møter som måte å velge dele­gater til kon­ven­tene. Pre­sum­tivt vil del­stats­for­sam­lingen (som er kon­trol­lert av par­tiet) nå gjen­inn­føre primærvalg.

  DAGENS LESESTOFF

  «Special report: Hillary Clinton’s shadow campaign», av Maggie Haberman (Politico): «In a special report, POLITICO offers a behind-the-scenes account of the extensive shadow campaign that has sprouted up around Hillary Clinton in recent months to lay the groundwork for a 2016 presidential run. Some of the activity has the former first lady’s tacit approval. Some involves outside groups that are operating independently, and, at times, in competition with one another, to prepare a final career act for the former senator and secretary of state, whose legacy as the most powerful woman in the history of American politics is already secure. More than two dozen people in her orbit described a virtual campaign-in-waiting – a term that itself makes some of Clinton’s supporters bristle – consisting of longtime Clinton loyalists, as well as people who worked doggedly to elect her onetime rival Barack Obama.» LINK


  Mor­gen­kaffen brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også