Mer

  20. desember: Snart ferie for Senatet

  Morgen-jul

  God morgen! Det er fredag, vi skriver 20. desember, og årets siste utgave av Mor­gen­kaffen er servert. Klokken 11 publiserer vi årets siste «Fun Fact Fredag».

  I årets kombinerte jule­ka­lender og årskavalkade ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både viktige og uviktige hendelser. Dagens tema: USAs 20 kvinnelige senatorer.

  20-des
  Klikk på bildet for å komme til julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  «I did communicate to him that there have been things done by the White House that improved the healthcare bill and those fixes were suggested originally by my senators and they got no credit for it. I thought that was improper.»

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada).

  #AMPOL-NYTT

  • Senatet vedtok i går «National Defense Authorization Act» 84-15. Den sendes nå til president Obama for signatur.
  • 26 senatorer har foreslått nye sanksjoner mot Iran dersom de bryter atomavtalen de har inngått med FNs sikkerhetsråd. President Obama har varslet at han kommer til å legge ned veto dersom Senatet vedtar nye sanksjoner.
  • Torsdag advarte Obama-administrasjonen Kongressen om at myndighetene kan treffe det såkalte gjeldstaket i februar dersom Kongressen ikke blir enige om en løsning. Finansminister Jack Lew skrev følgende i et brev til Kongressen: ”I respectfully urge Congress to take action to raise the debt limit at the earliest possible moment”.
  • Det demokratisk-kontrollerte Senatet har bestemt at diskusjonene rundt Obamas kandidat til å bli ny sentralbanksjef, Janet Yellen, skal begynne fredag. En endelig stemmegivning er ventet lørdag.
  • Syv republikanske senatorer ber justisdepartementet åpne en etterforskning av James Clapper, lederen av National Intelligence. Bakgrunnen er uttalelsene i mars da han benektet at National Security Agency samler inn data om millioner av amerikanere under en høring i Kongressen.
  • New Mexico har legalisert likekjønnet ekteskap.

  VALGSNACKS

  • Representant Trey Radel (R-Florida, 19. kongressdistrikt) kom ut av rehabilitering torsdag etter å ha blitt dømt for kokainbesittelse tidligere i høst. Radel kommer sannsynligvis ikke til å trekke seg som kongressmedlem ifølge flere kilder Politico har snakket med.
  • En måling for kon­ser­va­tive Human Events finner senator Thad Cochran (R-Mississippi) og utfordrer, del­stats­se­nator Chris McDa­niel (R) med 40% hver. Harper har imid­lertid målt samme race, og finner Cochran med en 54-31 ledelse.
  • PPP finner Ohio-guvernør John Kasich (R) med en knapp 40-38 ledelse på demo­krat Ed Fitz­Gerald. Målingen ble utført for en pro­gressiv gruppe.
  • Del­stats­se­nator Mark Obens­hain (R) erkjente neder­laget i Virginias justisministervalg for sin demo­kra­tiske kol­lega Mark Her­ring på onsdag. Dermed blir det to nyvalg på nyåret fra demo­kra­tiske dis­trikt i del­stats­se­natet; et for Her­ring og et for vise­gu­vernør Ralph Northam. Demo­kra­tene kon­trol­lerer nå alle fem verv valgt på del­stats­nivå i Vir­ginia, noe de ikke har gjort siden 70-tallet.
  • New Jersey-guvernør Chris Christie henter inn Bill Stepien, mannen som ledet Christies guvernørkampanje i New Jersey i 2009 og 2013, til å arbeide med Christie i Republican Governors Association (RGA). Christie tok over formannsskapet av RGA i forrige måned. Stepien skal være ”an adviser on political operations and independent expenditures in a number of key governor’s races in 2014.”

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Hilary Clinton uttalte at hun kommer til å bestemme seg i 2014 for om hun stiller som presidentkandidat. Clinton sa følgende i et intervju med ABC: «I will look carefully at what I think I can do and make that decision sometime next year. … It’s such a difficult decision, and it’s one that I’m not going to rush into and I don’t think we should be looking at the next election.»
  • Iowa-guvernør Terry Branstad (R) har en lite optimistisk analyse av visepresident Joe Bidens (D) muligheter til å vinne Iowa dersom han stiller i 2016: ”Biden is dead meat out here. He is not going anywhere.”

  DAGENS LESESTOFF

  «En splittet kongress har vedtatt et budsjett, for første gang på 27 år», av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Sena­tets vedtak av bud­sjett­kom­pro­misset inn­e­bærer at Kon­gressen har blitt enige om et bud­sjett for første gang på mer enn fire år. Vi må imid­lertid helt til­bake til 1986 for å finne for­rige bud­sjett som ble ved­tatt av en splittet kongress. … Ved under­teg­nelsen følger Obama i Ronald Rea­gans fot­spor, den for­rige pre­si­denten som under­tegnet et bud­sjett ved­tatt av en splittet kon­gress.» LINK


  Klikk her og abonnér, så ser­veres Morgenkaffen i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag. Morgenkaffen tar nå juleferie, og er tilbake mandag 6. januar 2014.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også