Mer

  19. desember: Budsjettet er i boks

  Morgen-jul

  God morgen! Det er torsdag, vi skriver 19. desember, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I årets kombinerte jule­ka­lender og årskavalkade ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både viktige og uviktige hendelser. Dagens tema: Høstens mest leste saker på AmerikanskPolitikk.no.

  18-des
  Klikk på bildet for å komme til julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  «Honestly, it’s baffling what he’s doing. I don’t know what his end game is. I think if he wants to run for the U.S. Senate he should get in the race. New Hampshire voters are not interested in begging candidates to run for office.»

  Den republikanske strategen Dave Carney, sitert av Boston Globe, om tidligere senator Scott Browns (R-Massachusetts) hemmelighetskremmeri om hvorvidt han tenker å stille som senatkandidat i New Hampshire neste år.

  #AMPOL-NYTT

  • I går vedtok Senatet budsjettkompromisset 64-36. Den to-årige budsjettpakken har allerede blitt vedtatt i Representantenes hus og sendes nå til president Obama for signatur. Senatet tar dermed juleferie. Hevingen av gjeldstaket er imidlertid ikke en del av avtalen, og det er en debatt som kommer til å prege januar og de første dagene i februar. Budsjettspillet er ikke over.
  • President Obama mottok i går sluttrapporten fra et panel som har gått igjennom etterretningsorganisasjonen NSAs ulike programmer for å samle og sammenstille data. Hovedanbefalingen innebærer økt og bedrede kontrollmekanismer for hva NSA foretar seg. Du leser hele rapporten her. Edward Snowdens støttespillere mener dette er nok et tegn på at Snowden gjorde rett i å lekke de mange dokumentene som har preget Washington i året som har gått.
  • Senator Max Baucus (D-Montana), som har sittet i Senatet siden 1978 og som tidligere har kunngjort at han ikke søker gjenvalg i 2014, ser ut til å bli USAs nye ambassadør til Kina. Baucus er nå formann av den mektige finanskomiteen i Senatet.
  • Den amerikanske sentralbanken kunngjorde i går at det kontroversielle «quantitative easing» programmet nedskalleres noe: «The Fed has been purchasing $85 billion of Treasury and mortgage bonds each month as part of an effort to keep long-term interest rates low in hopes of stimulating the economy. On Wednesday, the Fed said its policy setting committee has decided to scale back that program and now purchase $75 billion worth of these bonds each month, beginning in January.»

  VALGSNACKS

  • Virginias republikanske justisministerkandidat Mark Obenshain innså i går at det langvarige slaget mot demokraten Mark Herring er tapt. Det innebærer at demokratene har vunnet alle de fem viktigste delstatspostene i Virginia for første gang siden 1969. Herring vant valget den 5. november med kun 165 stemmer (av totalt 2,2 millioner stemmer), og ledelsen økte gradvis etter at omtellingen var i gang.
  • Med senator Max Baucus (D-Montana)i Kina og ute av Senatet allerede før neste års mellomvalg kan Montana-guvernør Steve Bul­lock utnevne sin vise­gu­vernør og senatskan­didat John Walsh til senator frem til november 2014. Det skulle nor­malt gi Walsh en liten fordel; Jon Henrik Gilhuus holder imid­lertid fort­satt dette valget som svakt repub­li­kansk.
  • Kon­gress­mann Charles Rangel (D-New York, 13. kongressdistrikt) stiller til gjen­valg. Rangel er 83.
  • Jeg har tidligere nevnt den kommende Netflix-dokumentaren «Mitt», som følger Mitt Romney fra 2006 og fram til og med 2012-valgkampen. Jeg fulgte Romney tett i hele 2012 og gleder meg til å se kandidaten og valgkampen fra et litt annet perspektiv. Dokumentaren slippes 24. januar, og du ser traileren her:

  httpv://youtu.be/rLHxbemvpxY

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  DAGENS LESESTOFF

  «How John McCain Turned His Clichés Into Meaning», av Mark Leibovich (New York Times Magazine): «When I walk into John McCain’s office a week before Thanksgiving, he is not at all happy — and seems to be enjoying it quite a bit. He is sampling none of the usual flavors of upset we tend to associate with the Arizona senator: not the ‘McCain is bitter’ or ‘get off my yard’ varieties, not even the ‘deeply troubled’ umbrage that politicians of all stripes love to assume. Here is a man, instead, who is gleefully seizing an opportunity for outrage.» LINK


  Klikk her og abonnér, så ser­veres Morgenkaffen i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag. Morgenkaffen tar juleferie fra 23. desember til og med 3. januar.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også