Mer

  En splittet kongress har vedtatt et budsjett, for første gang på 27 år

  CongressChristmas
  Senatet har vedtatt et budsjett og tatt juleferie. Årets juletre utenfor kongressbygningen kommer for øvrig fra Colville, Washington. Foto: Caleb Smith.

  Senatets vedtak av budsjettkompromisset innebærer at Kongressen har blitt enige om et budsjett for første gang på mer enn fire år. Vi må imidlertid helt tilbake til 1986 for å finne forrige budsjett som ble vedtatt av en splittet kongress.

  Onsdag vedtok Senatet budsjettkompromisset 64-36. Demokratene fikk med seg ni republikanere. Den to-årige budsjettpakken har allerede blitt vedtatt i Representantenes hus (332-94) og er sendt til president Barack Obama for signatur. Ved undertegnelsen følger Obama i Ronald Reagans fotspor, den forrige presidenten som undertegnet et budsjett vedtatt av en splittet kongress. Den gang var det imidlertid demokratene som kontrollerte Representantenes hus mens republikanerne hadde flertallet i Senatet.

  Budsjettdetaljene

  Hevingen av gjeldstaket er ikke en del av avtalen. Tidsfristen for å komme til enighet om en ny gjeldstakavtale går ut i februar. Det innebærer at den evinnelige og nokså forutsigbare gjeldstak-debatten kommer til å prege både januar og februar. Budsjettavtalen innebærer imidlertid at nedstengingen av de føderale myndighetene foreløpig er et tilbakelagt kapittel mens også gjeldstakspillet tar seg en liten juleferie.

  Budsjettet ble klekket ut og solgt til skeptiske representanter og senatorer av Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) og Patty Murray (D-Washington), lederne av budsjettkomiteen i henholdsvis Representantenes hus og Senatet. Noen av hovedpunktene:

  • Budsjettet letter noen av byrdene av sequesterens automatiske budsjettkutt fra tidligere i år. Omtrent halvparten av kuttene for 2014 og omtrent 3/4 av kuttene for 2015 beholdes.
  • Rammene (det vil si discretionary spending i dette tilfellet) – som ikke inkluderer utgifter til programmer som Social Security og Medicare – settes på 1,012 billioner dollar for budsjettåret 2014, og 1,014 billioner for budsjettåret 2015. Utgiftsrammene er hevet med 63 milliarder dollar fra nivået som ble fastsatt i sequesteren.
  • Tar vi en titt under panseret innebærer 2014-budsjettet at forsvarsbudsjettet blir på 520,5 milliarder dollar, mens 491,8 milliarder dollar skal brukes på ting som helse, transport og boligstøtte for vanskeligstilte.
  • Budsjettets midler må nå fordeles, en prosess som fastsettes av appropriations-komiteene i Huset og Senatet.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også