Mer

  18. desember: Politiseringen av Sotsji-OL

  Morgen-RyanMurray

  God morgen! Det er onsdag, vi skriver 18. desember, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I årets kombinerte jule­ka­lender og årskavalkade ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både viktige og uviktige hendelser. Dagens tema: Bilder fra året som gikk.

  18-des
  Klikk på bildet for å komme til julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  “We know that senators, both Democrats and Republicans, would like to change the law that relates to some of the collection activities. And I think that’s good, I think we need a good, public debate on this.”

  Senatets majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) om National Security Agencys (NSA) omdiskuterte overvåkningsprogram.

  #AMPOL-NYTT

  • Preisdent Barack Obama og visepresident Joe Biden drar ikke til Sotsji-OL. Amerikanerne sender isteden en delegasjon bestående av blant andre to profilerte homofile idrettsutøvere til å representere USA. E klart politisk signal til Putin som også vil fungere godt på hjemmebane blant Obamas støttespillere. Det er første gang siden 1988 at verken president, visepresident, tidligere president eller noen av presidentens familiemedlemmer representerer USA i et OL.
  • Med 67 mot 33 stemmer vedtok Senatet tirsdag å avslutte debatten rundt det tverrpolitiske budsjettforslaget som ble godkjent i Representantenes hus i forrige uke. Den endelige stemmegivningen – og vedtaket – ventes i dag, senest i morgen.
  • Toppsjefer i Apple, Google, Yahoo!, Netflix, AT&T, Twitter og Facebook og andre teknologiselskaper møtte president Obama i går for å diskutere det statlige overvåkningsprogrammet NSA. Teknologiselskapene kom samtidig med en pressemelding der de anbefaler presidenten om å gå mer aggressivt ut for å reformere det omdiskuterte overvåkningsprogrammet.
  • Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) uttalte tirsdag at han vil stemme mot Obamas nominasjon av Janet Yellen som ny sentralbanksjef. McConnell uttrykte skepsis til Yellens vilje til å forsvare dollaren, og han stiller seg dermed bak en lang rekke republikanske senatorer som motsetter seg Yellen som ny leder av “The Fed”.
  • Den foreløpige oppsluttningen til Obama etter fem år i Det hvite hus er dyster lesing for presidenten. Ifølge en ABC/Washington Post-meningsmåling avslutter Obama året med en “approval rating” på 43 %. Kun 23 % svarer “strongly approve” om Obamas arbeidsinnsats, sammenlignet med 41 % som svarer “strongly disapprove”.
  • Helsedepartementet annonserte tirsdag at en tidligere toppleder i Microsoft, Kurt DelBene, blir ny teknisk sjef for den problemfyllte nettsiden til Obamacare, HealthCare.gov.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  • Tid­li­gere del­stats­se­nator Bradley Byrne (R-Alabama) holdt setet for repub­li­ka­nerne i gårs­da­gens sup­ple­rings­valg i Alabamas 1. kongressdistrikt med 71% av stemmene.
  • Kon­gress­mann Steve Latham (D-Iowa, 3. kongressdistrikt) vil ikke ta gjen­valg i 2014. Setet er meget jevnt, og vi kan fort se mange kan­di­dater fra begge par­tier her.
  • Kon­gress­mann Jim Matheson (D-Utah, 4. kongressdistrikt) annon­serte på Face­book tirsdag at han ikke tar gjen­valg til Huset. Dette setet er det mest kon­ser­va­tive i hele landet som holdes av en demo­krat, og det finnes neppe en annen demo­krat i Utah som kan holde det. Jeg endrer setet fra svakt demo­kra­tisk til trygt repub­li­kansk.
  • Kon­gress­mann Frank Wolf (R-Virginia, 10. kongressdistrikt) tar ikke gjen­valg. Selv om Wolf ble gjen­valgt med god margin (han har aldri tatt under 57 %), er dis­triktet svært jevnt. Det gikk til Mitt Romney med 50-49 i 2012 og guver­nør­kan­didat Ken Cuc­ci­nelli med 48-47 tid­li­gere i år. For repub­li­ka­nerne ventes det at del­stats­re­pre­sen­tant Bar­bara Com­stock stiller, men andre navn er også aktu­elle. Demo­kra­tene har alle­rede har en kan­didat i fyl­kesråd John Foust. Jeg endrer setet fra trygt til svakt repub­li­kansk.
  • Iowa-guvernør Terry Bran­stad (R) ligger godt an til gjen­valg med 49-50 % av stem­mene og tosifret ledelse på sine demo­kra­tiske mot­stan­dere, ifølge Quin­nipiac.
  • Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) lanserte tirsdag en webreklame som kritiserer konservative republikaneres forsøk på å oppheve Obamacare. Filmen, ”FacesOfRepeal”, som målrettes mot 44 kongressdistrikt, forsøker å vise de potensielle konsekvensene av en opphevelsene av helsereformen.
  • En meningsmåling fra demokratisk-lenende Public Policy Polling (PPP) viser dødt løp i senatskampen i Kentucky mellom senator Mitch McConnell (R) og utfordrer Alison Lundergan Grimes (D). McConnell leder med 43 % mot Grimes’ 42 %. McCon­nell leder 53-26 over sin interne utfordrer, for­ret­nings­mannen Matt Bevin.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • En ny Quinnipiac-måling viser at New Jersey-guvernør Chris Christie leder med 45 % mot Hillary Clintons 40 % i Iowa. Christie er den eneste republikaneren som leder over Clinton i Iowa, men senator Rand Paul (R-Kentucky) havner kun ett prosentpoeng bak (45-44).
  • Wisconsin-guvernør Scott Walkers (R) bok “Unintimidated” har solgt 7200 eksemplarer den første måneden. Det er omtrent like mange som tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty (R), som utga bok i forkant av et presidentforsøk, men Walkers boksalg ligger langt bak andre republikanske politikere, melder The Associated Press.

  Klikk her og abonnér, så ser­veres Morgenkaffen i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag. Morgenkaffen tar juleferie fra 23. desember til og med 3. januar.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også