Mer

  17. desember: NSA grunnlovsstridig?

  Morgen-jul

  God morgen! Det er tirsdag, vi skriver 17. desember, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I årets kombinerte jule­ka­lender og årskavalkade ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både viktige og uviktige hendelser. Dagens tema: Chris Christies gode år.

  17-des
  Klikk på bildet for å åpne julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  «Christmas is one week from Wednesday. We have a lot to do.»

  Majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada), sitert av Politico.

  #AMPOL-NYTT

  • Speaker John Boehner (R-Ohio) og lederen av budsjettkomiteen Paul Ryan (R-Wisconsin) har begge jobbet bak kulissene for å få republikanske senatorer til å støtte budsjettkompromisset. Det ser dermed stadig lysere ut for vedtak i Senatet av budsjettet som allerede har blitt vedtatt i Representantenes hus, men det er fortsatt ikke nok stemmer i det øverste kammeret: Tre demokrater sier foreløpig nei.
   • New York Times: «Support for a compromise two-year budget deal grew on Monday ahead of a Tuesday vote in the Senate as Republicans concluded they could not allow a measure that passed the House with overwhelming bipartisan support to die in Congress’s upper chamber.»
   • Washington Post: … the deal now appears to have sufficient support to survive a key procedural test vote in the U.S. Senate later this week.
  • En dommer har konkludert med at NSAs masselagring av metadata strider med det fjerde grunnlovstillegget, og at det dermed er grunnlovsstridig. Mer om hva det egentlig innebærer i politiske termer borte hos Politico. Medievennlig sitat fra dommeren når han kunngjorde dommen: «James Madison…would be aghast«.
  • «60 Minutes» blir samtidig kraftig kritisert for et innslag de gjorde om NSA, mens Det hvite hus ber Edward Snowden om å komme hjem til USA for å stå til ansvar for det han har gjort.
  • Her hjemme rapporterer Dagbladet at hemmelige NSA-dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden viser at Norge har et omfattende samarbeid med USA for blant annet å overvåke Russland.
  • Jeh Johnson ble i går bekreftet av Senatet som ny sjef for departementet for innenlands sikkerhet.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • PPP finner dødt løp i guver­nør­racet i Arkansas med 44% for repub­li­kaner Asa Hutch­inson mot 43% for demo­krat Mike Ross.
  • Samme måling finner senator Mike Pryor (D) og utford­reren, kon­gress­mann Tom Cotton (R) med 44% hver.
  • Et av de sik­reste tegn på at vi går inn i et valgår er at Donald Trump flørter med å stille til et eller annet. Denne gangen er det guver­nør­em­betet i New York som utsettes for spekulasjonene.
  • Tidligere senator Scott Brown (R-Massachusetts) flytter til New Hampshire. Det ryktes at Brown ønsker å stille til senatsvalget der neste år, noe som vil komplisere demokratenes planer. Bloomberg: «Brown, 54, has found a buyer for his Wrentham home and is set to close on that deal this week. … Brown will continue to work out of the law firm’s Boston office because he isn’t licensed to practice law in New Hampshire.»

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Kongressmannen Peter King (R-New York), som nylig talte i New Hampshire og som har 2016-ambisjoner, har lansert en PAC. Nok et tegn på at King kan gjøre alvor av planene om å gjøre et forsøk, om enn kun for å forme valgkampkampen på et tidlig tidspunkt.
  • Hvordan kan man svekke Chris Christies 2016-sjanser? Verdens mest benyttede bro står i sentrum.
   • Newark Star Ledger: «No one has publicly accused Christie of ordering two of his top appointees at the Port Authority of New York and New Jersey to close lanes to the world’s busiest bridge to get back at a Democratic mayor who wouldn’t endorse his re-election bid. But questions about the incident have fueled a scandal that even Christie’s masterful team of brand managers can’t make go away.»
   • First Read: «And if the Christie administration didn’t close the lanes for political reasons, it hasn’t given a really good reason why it closed them. In addition, if politics had nothing to do with these decisions, then why did he accept the resignations of his Port Authority appointees? If there is nothing to see here then these two officials shouldn’t have lost their jobs, right?»

  Klikk her og abonnér, så ser­veres Morgenkaffen i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag. Morgenkaffen tar juleferie fra 23. desember til 3. januar 2014.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også