Mer

  Julekalenderen, 17. desember: Chris Christies gode år

  17-des

  Vi skriver 17. desember og tar en titt på Chris Christies gode år.

  Washington Posts Chris Cillizza er like glad i kåringer som hovedpersonen i Nick Hornbys High Fidelity er glad i lister. Hittil i julekalenderen har vi vært innom 2013s beste valgkampmaskineri, 2013s beste og verste valgkampvideo, for ikke å snakke om kåringen av hvem som hadde det verste året i Washington i året som gikk.

  Når det gjelder hvem som kom best ut av 2013 så er Chris Cillizza klar i sin sak: New Jersey-guvernør Chris Christie (R), noe jeg må si meg enig i.

  Christies gode år

  Ved starten av 2013 ble Christie sett på med skeptiske blikk fra mange republikanere på grunn av støtten til president Obama under superstormen Sandy. Han ble med det en syndebukk for mange som ikke ville innse at valgnederlaget kom som et resultat av mange sammenhengende faktorer.

  Obama-klemmene styrket ham imidlertid blant delstatens mange demokratisk velgere, og meningsmålingene pekte oppover. Deretter bestemte den populære Newark-borgermesteren Cory Booker (D) seg for å stille til senatsvalg framfor å utfordre Christie i november. Christie fikk isteden den ukjente delstatssenatoren Barbara Buono som sin motstander.

  Gjenvalgsstrategien ble deretter en 2016-strategi: Han skulle ikke bare vinne, han skulle sikre gjenvalget med soleklar margin.

  Det gjorde også Christie:

  • Han vant 60 % av stemmene og ble med det den første republikaneren som har kapret mer enn 50 % av stemmene i New Jersey på mer enn tjue år.
  • Han vant kvinnelige velgere med 15 prosentpoeng.
  • Han vant flertallet av hispanics og 1/5 av de afroamerikanske stemmene.

  Etter gjenvalget ble han valgt til å ta over formannsskapet av Republican Governors Association (RGA) og seilte til toppen av republikanernes 2016-målinger.

  Ikke dårlig.

  Du leser mer om Christies valgseier her, mens panelet her på AmerikanskPolitikk.no har tatt en nærmere titt på Christies 2016-ambisjoner her.


  I årets jule­ka­lender ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både vik­tige og uvik­tige hendelser.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også