Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Texas – I

  Giganten Texas hadde påmeldingsfrist mandag, og alle kongressmedlemmene untatt en stiller til gjenvalg. Delstatens befolkning fortsetter å øke kraftig og det er ikke bare hispanics fra Mexico, det er også godt skolerte hvite velgere som kommer for å jobbe i oljeindustrien, i helsevesenet eller IT. Siden dette er slik en megastat deler jeg posten i tre; den første delen vil omfatte senatsvalget, del to vil ta for seg valg til Huset, mens siste del vil ta for seg delstatsvalgene..

  Demokratene har allerede i flere år trøstet seg med at veksten i andelen hispanics før eller senere vil gjøre dem konkurransedyktige igjen, men Texas blir tvert imot mer republikansk i alle valg på delstatsnivå. Jeg tror ikke valgene i 2014 blir noe unntak i så måte, og mener tvert imot at både senats- og guvernørsetet er trygt republikanske.

  Republikanernes sjefsinnpisker i Senatet, John Cornyn tar gjenvalg, men får meget overraskende intern konkurranse fra kongressmann Steve Stockman, som endret sine valgpapirer rett før fristen løp ut. Cornyn er mer konservativ enn f.eks. Richard Lugar, som tapte sitt sete for en intern konkurrent i Indiana i 2012, men hans posisjon som nestleder i partigruppen gjør at han av og til må inngå kompromisser (gruppeleder Mitch McConnell har samme problem i Kentucky).

  I tillegg kommer at delstatens andre senator er den ikke ukjente Ted Cruz, som har gjort seg godt kjent meget raskt med sin kompromissløse konservatisme som bla. var en stor pine for partiet under budsjettstridighetene tidligere i høst. Cruz har nektet å støtte Cornyns gjenvalg; formelt fordi han vil holde seg unna alle senatsvalgene i 2014, men man kan ha ham mer enn mistenkt for å bevisst legge sten til byrden for Cornyn.

  Stockman er en av de desidert mest konservative medlemmer av Representantenes hus. Han ble berømt i republikanske kretser da han slo ut Texas-demokraten Jack Brooks i jubelåret 1994 (Brooks hadde sittet i 42 år), men hans stjerne dalte fort da han tapte i 1996. Han gjorde comeback i 2012 i et av landets mest republikanske seter. Selv om han frem til nå har holdt en lavere profil enn man kunne forvente har han fortsatt en lang rekke mildt sagt kontroversielle uttalelser i baggasjen.

  Har så Stockman noen sjanse? På papiret ser det dårlig ut. Han hadde ikke samlet inn overvettes mye i sitt gamle distrikt, mens Cornyn er en pengesamler av rang og sitter på fem-seks millioner dollar. Cornyn har i tillegg en nasjonal donorbase i kraft av sitt lederverv i Senatet og er godt kjent for velgerne, siden han tidligere har blitt valgt til delstatens Høyesterett (to ganger), justisminister (en gang) og senator (to ganger). Texas er en forholdsvis dyr stat, og primærvalget er allerede 4. mars. Politisk sett har fiskalkonserative Club of Growth alt gått ut med støtte til Cornyn, som tross alt har en 87% rating fra American Conservative Union fra sine år i Senatet.

  På den annen side har mirakler skjedde tidligere. PPPs måling fra 6. november viste at 62% av de republikanske primærvelgerne likte Cruz bedre enn Cornyn og 49% ville ha en mer konservativ senator (mot 23% som var fornøyd). Det tyder på at Stockman har et potensiale hvis han kan klarer å fremstå for velgerne som Cruz II (et stort hvis, tatt i betraktning hvor ekstrem han er). Dertil kommer at dersom Stockman (og de fem ukjente noksagtene som stiller for republikanerne) klarer å holde Cornyn under 50% i mars har han bedre tid på seg til å samle penger og støtte foran en valgrunde nr. to den 27. mai. Dersom nasjonale Tea Party-grupper og f.eks. SCF (det konservative senatsfondet) blander seg inn på Stockmans side, kan dette bli heftig.

  Vi skal huske at da Ted Cruz vant i 2010, lå han bak den mer tradisjonelt konservative viseguvernøren David Dewhurst 45-34 etter første runde av det republikanske primærvalget. Dertil kom at den tredje kandidaten, som tok 13%, var den enda mer moderate Tom Leppert. Cruz kom imidlertid sterkt på slutten og dro i tillegg nytte av svært lav valdeltagelse og slo Dewhurst 57-43 i andre runde. Den gang ble riktignok andrerunden holdt midt på sommeren, men det er også helt klart at de republikanske velgerne i stor grad støtter Cruz idag og som PPP fant kan de være lydhøre overfor en mer konservativ konkurrent. Om de vil støtte noen som er så konservative som Stockman er en annen sak.

  Om Stockman skulle klare å vinne nominasjonen vil jeg allikevel holde dette setet for trolig republikansk. Ingen tunge navn stilte for demokratene i senatsnominasjonen, og det skal mye til for en pengelens liberaler å slå selv en pengelens reaksjonær i Texas. Om noen greier det, er Stockman et godt tips, men han starter uansett som klar favoritt. Dersom John Cornyn blir renominert kan vi trygt glemme dette valget i seks nye år.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også