Mer

  10. desember: 4 presidenter i Sør-Afrika

  Morgen-AirForceOne

  God morgen! Det er tirsdag, vi skriver 10. desember, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I årets kombinerte jule­ka­lender og årskavalkade ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram både viktige og uviktige hendelser. Du finner til enhver tid dagens utgave øverst til høyre på nettsiden. Dagens tema: Det hvite pepperkakehus!

  10-des
  Klikk på bildet for å komme til julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  «I’m happy to see Thanksgiving and Christmas come around so that we can have some real celebration away from this place because there’s nothing to celebrate around here.»

  Kongressmannen Emanuel Cleaver (D-mitt elskede Missouri, 5. kongressdistrikt), sitert av The Hill.

  DAGEN I DAG, i 1920: President Woodrow Wilson ble tildelt Nobels fredspris for sitt forsøk på å stanse 1. verdenskrig og for arbeidet med League of Nations, en forløper til FN. Wilson hadde blitt rammet av et slag året tidligere, og kunne ikke motta prisen i person.

  #AMPOL-NYTT

  • President Barack Obama og tidligere president George W. Bush, samt konene Michelle og Laura, har landet i Sør-Afrika etter en 16 timer lang flytur med Air Force One fra Washington, D.C. Obama og Bush får følge av de de tidligere presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter i Nelson Mandelas minneseremoni. 41. – George H. W. Bush – måtte holde seg hjemme i USA på grunn av sin skrøpelige helse. Obama kommer til å holde en liten tale under minneseremonien.
  • I løpet av reisen til Sør-Afrika signerte president Obamas «Autopen» en lov som forbyr skytevåpen i plastikk, som ikke plukkes opp av sikkerhetskontrollene på flyplasser, i 10 år. Det er fjerde gang denne har blitt benyttet mens Obama har vært utenlands.
  • Bill Clintons tidligere stabssjef John Podesta blir rådgiver for president Obama.
  • Sarah Palin vender tilbake til reality tv-skjermen med et nytt show i 2014. Fokus, i tillegg til Palin og familien, blir på villmark og friluftsliv.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Det avholdes sup­ple­rings­valg i Mas­sachu­setts 5. kon­gress­dis­trikt i natt. Jeg kommer ikke til å live­blogge, men en litt mer detal­jert sak om valget kommer senere i dag. Du kan følge opp­tel­ling via denne linken.
  • Kon­gress­mann Steve Stockman er en av Husets mest kon­ser­va­tive med­lemmer og knyttet seg nær opp til stra­te­gien til senator Ted Cruz (R-Texas) tid­li­gere i høst. Nå stiller han i det repub­li­kanske pri­mær­valget mot senator John Cornyn (R-Texas), fordi sist­nevnte ikke har vært til­strek­kelig mot­stander av helse­re­formen. Stockman er ikke god på å samle inn penger og Texas er en dyr stat å drive valg­kamp i, men det er ikke godt å si hva et repub­li­kansk pri­mære­lek­torat over to runder kan finne på. I til­legg har ikke demo­kra­tene noen gode senatskan­di­dater, så dersom Stockman vinner nomi­na­sjonen kan han fak­tisk bli valgt. Jeg kommer med en mer detal­jert over­sikt over Texas i løpet av uken.
  • Kon­gress­mann Tom Cotton leder 48-41 over senator Mark Pryor i Arkansas. Dette ser mer og mer ut som en repub­li­kansk gevinst i neste års senatsvalg.
  • Oregon-guvernør John Kit­zhaber (D) erklærte mandag at han ville ta gjen­valg til en (for Oregon) his­to­risk fjerde periode.
  • Virginias tapende guvernørkandidat Ken Cuc­ci­nelli (R) vil ikke stille mot senator Mark Warner (D-Virginia) neste år.
  • Kommer økonomien til å redde sittende politikere i neste års mellomvalg? NBC News’ First Read er på saken: «Consider that stronger attitudes about the economy and nation’s direction could raise the president’s job-approval rating five, six, or seven points. Democrats’ chances next year are much better if Obama’s approval is in the high 40s than the low 40s. … Then there are the vulnerable GOP governors in states like Florida (where the unemployment rate is 6.5%), Maine (6.7%), Ohio (7.5%), Pennsylvania (7.5%), and Wisconsin (6.5%). The unemployment rate dropping another full point in these states would represent quite the talking point for these governors. Ditto vulnerable Democratic governors in Colorado (6.8%), Connecticut (7.9%), and Illinois (8.9%).»
  • National Journal trekker for sin side fram minstelønn som et godt tema for demokratene i neste års valg: «Democrats increasingly view championing the pay of hourly workers as a can’t-lose issue that revs up their base of liberal, black, and Hispanic voters. Perhaps more importantly, it also resonates with the white, blue-collar workers who overwhelmingly side with Republicans. … Since minority participation tapers off in mid-term elections, assailing Republican opposition to hiking the minimum wage could be a more potent Democratic wedge than immigration reform, particularly in red states with competitive U.S. Senate campaigns, such as West Virginia, Kentucky, Arkansas, North Carolina, and Louisiana.»

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  TIL SLUTT:

  Netflix har kjøpt rettighetene til dokumentaren «Mitt», som følger Mitt Romneys forsøk på å nå Det hvite hus, fra 2006 til 2012. Jeg gleder meg til å se det jeg selv så i fjor fra et litt annet perspektiv, og satser på at jeg kaver i bakgrunnen i en scene med kamera og notisblokk.

  MittNetflix

   


  Klikk her og abonnér, så ser­veres «Morgenkaffen» i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også