Mer

  Nærmer Kongressen seg en budsjettavtale, uten spillet og dramaet vi har blitt vant til?

  paul-ryan-and-patty-murray
  Nærmer Paul Ryan og Patty Murray seg en budsjettavtale?

  Oktober var preget av budsjettspillet i Washington og nedstengningen av de føderale myndighetene. Nå forhandles det frem mot tidsfristen den 13. desember for å unngå at mye av det samme gjentar seg.

  Det viktigste først: Flere kilder peker i retning av at republikanerne i Representantenes hus og demokratene i Senatet er nærmere en budsjettavtale enn de har vært tidligere.

  Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) og senator Patty Murray (D-Washington), lederne for budsjettkomiteene i henholdsvis Representantenes hus og Senatet, vurderer visstnok en plan som innebærer lettelser innenfor områdene som har vært hardest rammet av «sequesteren» – de automatiske budsjettkuttene som slo inn tidligere i år.

  Den skisserte avtalen innebærer at omfanget av det totale budsjettet blir i området 967 milliarder til litt over 1 billion dollar.

  Dette er mindre enn hva demokratene ønsker seg, og mer enn hva republikanerne håper på.

  Harold Rogers, formannen av Appropriations-komiteen i Representantenes hus, uttalte tidligere denne uken at han er «litt optimistisk» med tanke på å rekke fristen 13. desember. Obama-administrasjonens Sylvia Mathews Burwell uttrykte i går en dempet optimisme om mulighetene for det samme.

  Den omtalte tidsfristen ble satt i den midlertidige budsjettavtalen i midten av oktober. Avtalen hevet gjeldstaket og gjenåpnet de føderale myndighetene. Avtalen innebar videre at de føde­rale myn­dig­he­tene finan­sieres fram til 15. januar 2014, mens gjelds­taket heves fram til 7. februar 2014.

  Et av hovedpunktene i avtalen var imidlertid at det ble igangsatt for­melle bud­sjett­for­hand­linger mellom Kon­gres­sens to kamre, og at disse skulle full­føres innen 13. desember.

  En av faktorene som peker i retning av en avtale er at republikanerne vil gjøre det de kan for å holde fokuset på president Barack Obamas helsereform og problemene med implementeringen. En ny budsjettkrise vil sende republikanernes oppslutning tilbake til nivået de lå på i oktober, noe som vil passe demokratene utmerket.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også