Mer

  Obamas siste kampanje: HealthCare.gov er på bedringens vei, men demokratene kjemper i motbakke

  ObamaOvalOffice
  President Barack Obama har aldri opplevd en lavere oppslutning på meningsmålingene enn den han opplever nå om dagen. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  1. oktober ble forsikringsmarkedet i Obamas helsereform lansert via HealtCare.gov. Det skulle vise seg å bli en katastrofe, teknisk såvel som politisk. To måneder senere virker det endelig som om nettsiden er på bedringens vei, men demokratene sliter enda med nattesøvnen.

  Oktober og november har vært en enorm skuffelse for Obama-administrasjonen og helsereformens støttespillere. Kun seks brukere klarte å fullføre registreringsprosessen via nettsiden på lanseringsdagen. Etter mye om og men satte Obama-administrasjonen 30. november som en ny tidsfrist for at nettsiden skulle fungere på et tilfredsstillende nivå.

  Forbedringer, men mye gjenstår

  «Det har skjedd en helomvending…» ifølge Jeffery Zients, mannen som har fått ansvaret for å få prosjektet på rett kjøl igjen. Nettsiden skal nå kunne takle 50 000 brukere til enhver tid. Dersom antall brukere overstiger denne grensen vil de bli satt i en virtuell kø, og få beskjed om når de kan bruke siden igjen. HealthCare.gov skal ifølge Det hvite hus kunne takle 800 000 brukere om dagen.

  Onsdag ettermiddag melder Politico at 29 000 mennesker tegnet helseforsikring gjennom HealthCare.gov på søndag og mandag, et høyere antall enn antall registrerte i løpet av hele oktober.

  Det gjenstår fortsatt mer å gjøre, sier Jay Carney, president Barack Obamas pressesekretær. Det vil forsatt forekomme feil i de neste ukene, men de vil både være færre og mindre alvorlige enn tidligere, ifølge Carney.

  Reformens støttespillere kan imidlertid ikke puste lettet ut helt enda. Forsikringsselskaper melder om at det forekommer feil med selve påmeldingsskjemaet på nettsiden, mens millioner av amerikanere i tillegg har fått beskjed om at de mister sin eksisterende forsikring ved overgangen til 2014. Sistnevnte problem kan ikke løses av en it-gjeng med en ny tidsfrist på plakaten.

  Republikanerne sier seg ikke fornøyd med nettsidens forbedringer. Doug Heye, stabssjef for majoritetsleder i Representantenes hus Eric Cantor (R-Virginia), sier «det hadde vært lurt å vente litt før man sier at nettsiden virkelig er fikset», med tanke på nettsidens tidligere problemer.

  «Dette handler ikke bare om en ødelagt nettside, det handler om en fundamentalt dårlig lov» sier Michael Steel, Speaker of the House John Boehners (R-Ohio) mektige talsmann.

  Obamas siste kampanje

  Obamas siste kampanje blir salget av Obamacare. Relanseringen av HealthCare.gov markerer starten på det som fortegner seg som en tre uker lang PR-kampanje. Fordelene med reformen skal fremheves gjennom alle kanaler Det hvite hus har tilgjengelig.

  Obamas ettermæle avhenger av at Obamacare ikke havarerer totalt før reformen i det hele tatt er iverksatt. Deler av reformen er allerede utsatt til 2015, og slik kan det gå med flere aspekter av reformen dersom problemene vedvarer.

  Obama har allerede fått merke alvoret på meningsmålingene: Han ligger for første gang under 40 % i oppslutning i Real Clear Politics sitt gjennomsnitt av meningsmålingene. Oppslutningen om Obama har aldri vært lavere. Det merker også partifellene, som er urolige for neste års mellomvalg.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også