Mer

  2. desember: HealthCare.gov, i orden?

  Morgen-Plouffe

  God morgen! Det er mandag, vi skriver 2. desember, og Mor­gen­kaffen er servert.

  Vi er igang med årets kombinerte julekalender og årskavalkade her på nettsiden. I årets jule­ka­lender ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram de vik­tigste hen­del­sene og de beste artik­lene. Du finner til enhver tid dagens utgave øverst til høyre på nettsiden. Dagens tema: Obamas andre innsettelsesseremoni.

  2-des
  Klikk på bildet for å komme til julekalenderen.

  DAGENS SITAT:

  «It may take until 2017. It will work really well then.»

  Obama-rådgiveren David Plouffe, sitert av ABC News, om problemene med implementeringen av helsereformen Obamacare.

  DAGEN I DAG, i 1823: President James Monroe beskriver hovedlinjene i det vi i dag kjenner som «Monroedoktrinen» i sin State of the Union-tale: Den vestlige halvkule skulle holdes fri for kolonisering eller innblanding fra utenlandske – les europeiske – makter. Dersom det skjedde ville det bli sett på som et angrep på USA, og landet ville svare med militære midler dersom det skulle vise seg å være nødvendig. USA skulle samtidig respektere eksisterende europeiske kolonier.

  MANDAGENS MENINGSMÅLINGER (gjen­nom­snitt):

  Obamas approval-rating faller ytterligere, og gjennomsnittet av målingene står i fare for å falle under 40 %. I den generiske målingen har republikanerne passert demokratene. Alt i alt peker: 2014 blir et meget spennende valgår!

  • Obama, job approval (RCP): approve 40,1 %, dis­ap­prove: 55,6 % (- 15,5)
  • Kon­gressen, job approval (RCP): approve 9,1 %, dis­ap­prove 84,5 % (- 75,4)
  • Kon­gressen, gene­risk stemme (RCP): demo­kra­tene 41,8 %, repub­li­ka­nerne 42,8 % (+1)

  #AMPOL-NYTT

  • Obama-administrasjonen hevder å ha nådd sitt eget mål om å sørge for at Obamacare-nettsiden HealthCare.gov fungerer for de aller fleste brukerne. Det har gått to måneder siden den katastrofale lanseringen og slakten har spilt en viktig rolle i president Obamas dalende approval-rating. Nettsiden skal nå kunne takle mer enn 800,000 daglige brukere, men det gjenstår å se om problemene uteblir denne gangen. Det er D-dag, i følge Politico, som som vanlig smører på litt ekstra. «While there is more work to be done, the team is operating with private sector velocity and effectiveness, and will continue their work to improve and enhance the website in the weeks and months ahead,» melder administrasjonen.
  • Likekjønnet ekteskap ble i natt lovlig på Hawaii.
  • Minst 37 delstater har økt bevilgningene til mental helse i året som har gått siden den tragiske skytemassakren på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut.
  • Visepresident Joe Biden har lagt ut på en seksdagers tur til Asia. Biden besøker Japan, Kina og Sør-Korea, og formålet med turen er å markere USAs rolle som en stillehavsmakt.
  • Vi skriver kun 2. desember, men Representantenes hus har kun 8 arbeidsdager igjen i 2013.
  • Gikk du glipp av søndagsshowene? Politico oppsumerer.

  VALGSNACKS

  • 7 delstater vunnet av Obama i 2012 hvor republikanerne ligger godt an i 2014.
  • WAA har målt det repub­li­kanske guvernørpri­mær­valget i Illinois, og finner investor Bruce Rauner i ledelsen med 26 %, mot 18 % for del­stats­se­nator Bill Brady, 17 % for finans­mi­nister Dan Rut­her­ford og 10 % for del­stats­se­nator Kirk Dil­lard.
  • Senator Thad Cochran (R-Mississippi) lovet tidlig i november at han ville med­dele sine gjen­valgs­in­ten­sjoner før måne­dens utløp, men intet nytt så langt.
  • Tid­li­gere senator Bob Smith (R-New Hampshire) vil alli­kevel stille mot senator Jeanne Sha­heen (D-New Hampshire) i 2014. Smith sier at han har ventet og ventet på andre kan­di­dater, men siden ingen har meldt seg vil han nå stille. Som tidligere nevnt her i Morgenkaffen har sam­tidig tid­li­gere senator Scott Brown (R-Massachusetts) gjort twit­ter­kon­toen sin del­stats­nøy­tral, noe som av enkelte tas til inn­tekt for at han for­be­reder seg på å stille i nettopp New Hampshire.
  • Ettermælet til USAs 39. president Jimmy Carter preger barnebarnet Jason Carters kamp om å bli guvernør i Georgia.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • Innad i Det demokratiske partiet vokser det fram en mer liberal og populistisk bevegelse. Det kan komme til å få store konsekvenser i 2016.
  • Pengekreftene fortsetter samtidig med å knytte seg til Hillary Clinton, som beskrives som Obamas «naturlige etterfølger» av en av hennes siste støttespillere. (Jeg skulle gjerne likt å høre den ufiltrerte versjonen av hva visepresident Joe Biden har å si om den saken).
  • Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) om 2016: «I’m not the only one out there

  Klikk her og abonnér, så ser­veres «Morgenkaffen» i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også