Mer

  Julekalenderen, 2. desember: Obamas andre innsettelsesseremoni

  2-des

  Det er 2. desember og vi tar turen tilbake til president Barack Obamas andre innsettelsesseremoni.

  Praktikant Vebjørn Barlaup var på plass i Washington, D.C. og rapporterte hjem om turister, porta potties og gateselgere. «Ulike plagg, buttons og vesker med påskrifter fra ‘I was there’ til ‘Barack to the future II’ selger som varmt hvetebrød,» skrev Vebjørn.

  Panelet vårt hadde blant annet følgende å si om selve talen:

  • Alf Tomas Tønnessen: «Det virker som om Obama i sin andre periode vil kjempe hardt for en pro­gressiv agenda og for­sterke inn­satsen for å bygge videre på arbeidet til Franklin Roo­se­velt og Lyndon Johnson.»
  • Hilde Restad: «En veldig god tale, som dog ikke vil ha noen særlig kon­se­kvens for de neste fire årenes lov­giv­ning i Kon­gressen.»
  • Svein Melby: «En god tale, men neppe en for his­to­rie­bø­kene. Likevel er den viktig fordi den klart defi­nerer Obama som en meget liberal poli­tiker, i alle fall i innen­riks­po­li­tisk sam­men­heng.»
  • Carl Straumsheim: «Obamas tale viser hvordan fire år kan for­andre en president.»
  • Hallvard Notaker: «Det var som om Obama var satt fri, at han nå endelig fikk si alt akkurat slik han ville. Talen var en pro­gram­er­klæ­ring, langt mer poli­tisk enn jeg hadde ventet meg.»
  • Are Tågvold Flaten: «Obama sa han hadde avlagt ‘en ed til Gud og nasjonen, ikke til et parti eller frak­sjon.’ Talen sett i sin helhet handlet derimot mer om å moti­vere sine egne støtte­spil­lere, enn om å strekke en hånd til mot­parten.»

  Du ser hele seremonien her:

  Innsettelsesseremonien inspirerte også en av årets beste politiske karikaturer:

  StahlerObamaInauguration2016

  Hvem sverges inn i januar 2017?


  I årets jule­ka­lender ser vi til­bake på året som har gått og løfter fram de vik­tigste hen­del­sene og de beste artik­lene.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også