Mer

  Mellomvalget i 2014: Gode signaler for GOP, takket være Obamacare

  CongressBlueRed

  Med alt som skjer i Washington virker det som mye mer enn en måned siden stengningen av de føderale myndighetene. Shutdownen satte republikanere i et dårlig lys blant velgere, men etter den katastrofale lanseringen av Obamacare virker det som om velgerne har byttet side.

  For en måned siden viste målinger fra CNN/ORC at 50 % av velgere sannsynligvis ville stemme demokratisk i neste års mellomvalg, mens 42 % favoriserte republikanere. Denne målingen ble tatt etter nedstengningen, og pila pekte nedover for republikanerne.

  En måned senere er det nå republikanerne som har overtaket. 49 % sier nå at de vil stemme republikansk, mens demokratenes støtte har falt til 47 %. Endringen kommer som følge av den mislykkede implementeringen av helsereformen Obamacare.

  «Det er ingen tvil om at vår manglende evne til å implementere helsereformen vellykket har vært en byrde for demokrater…», sier president Barack Obama.

  Kampen om Senatet er ekstremt jevn, basert på Larry Sabato og gjengen ved Center for Politics ved universitetet i Virginia. Analysen er delt opp etter hvor sannsynlig det er at en stat vil representeres av demokrater eller republikanere i Senatet. I følge analysen (datert 26. november) vil demokratene ha 50 (av 100 mulige) seter i Senatet etter neste års mellomvalg, republikanerne 48. De to siste plassene kan tippe begge veier.

  Flertallet i Representantenes hus er idag republikansk (234 mot 201 demokrater). Ifølge analysen fra Sabato & Co (datert 7. november) vil republikanerne beholde flertallet og 229 seter etter 2014. 201 av disse er så å si garanterte. Den samme analysen gir 197 seter til demokratene, hvorav 170 er sikre. Det gjenstår 9 seter som kan tippe begge veier.

  Det er fortsatt lenge igjen til 2014, og som de siste månedene viser kan utrolig mye skje fram til vi skriver november 2014.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også