Mer

  Atomavtalen med Iran: Forutsigbare reaksjoner

  Søndag morgen kom nyheten om en historisk avtale angående Irans atomprogram. Avtalen er kun et steg på veien mot en langvarig løsning, og reaksjonene har vært forutsigbare.

  Avtalen, som ble undertegnet i Genève mellom Iran og P5+1 landene (FNs sikkerhetsråd og Tyskland), gjelder i 6 måneder. Arbeidet med å komme til enighet om en langvarig avtale fortsetter i mellomtiden. Høyresiden sammenligner allerede «Obamas Iranavtale» med Neville Chamberlain og Münchenavtalen. Kritikerne er som vanlig raske på avtrekkeren.

  Avtalen innebærer at Iran vil stanse anrikingen av uran, samt fortynne sitt eksisterende uranlager. Det settes også en stopper for konstruksjon av nye sentrifuger, mens gamle kan repareres. Partene er imidlertid uenige om avtalen gir Iran rett til å anrike uran på sikt. Iranerne fronter dette, mens utenriksminister John Kerry benekter det. Som Jan Arild Snoen skriver hos Minerva er muligens svaret «at Iran med dette i realiteten har fått rett til å anrike uran opp til det punktet det har anvendelse i energiproduksjon, men ikke utover dette.»

  Atomavtalen innebærer også at visse av sanksjonene mot Iran heves, mens Iran vil motta bistand på 7 milliarder dollar. Økonomien til Iran har vært kraftig påvirket av internasjonale sanksjoner de siste årene, så dette er en viktig del av avtalen for Irans del.

  Stort steg for Obama-administrasjonen. «For første gang på nesten 10 år har vi stanset progresjonen i Irans atomprogram» sa president Obama etter at avtalen var i boks. Obama beskrev utviklingen som et «første steg» på veien mot en sikrere verden. Obama pekte også på avtalen som en seier for diplomatiet, og at dette ikke ville ha vært mulig uten Irans nye president.

  I et intervju med BBC gjentok Kerry Obamas uttalelser. «Israel vil bli tryggere, og regionen vil bli tryggere» som en følge av avtalen, la Kerry til. Som svar til de som mener at avtalen ikke går langt nok svarte Kerry at fraværet av en avtale i seg selv fører til at Iran fortsetter på kursen de har staket ut. «Mens du argumenterer gjør de fremgang,» og demonteringen vil bli «neste steg», sa Kerry.

  Majoritetslederen i Senatet, Harry Reid (D-Nevada), kommenterer avtalen som et «viktig første steg.» Reid påpeker videre det historiske ved å ha Iran ved forhandlingsbordet.

  De fleste republikanere er ikke like positive til avtalen. Majoritetsleder i Representantenes hus, Eric Cantor (R-Virginia), beskriver avtalen som «farlig». «Det er en avtale som tar Iran ett steg nærmere målet om å bli en atommakt.»

  I en pressemelding skriver senator Ted Cruz (R-Texas) at Iran vil få 7 milliarder dollar i bistand uten at de gir stort tilbake. «President Obama og utenriksminister Kerry bør revurdere sin politikk,» skriver Cruz. «Tilnærmingen er problematisk for Jerusalem og en oppmuntring til Teheran.»

  Cruz gjentar også utsagnet til Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, som har beskrevet avtalen som et «historisk feiltrinn.»

  Vi får se.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også