Mer

  21. november: Likekjønnet ekteskap i IL

  Morgen-BillObama

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. I går slo jeg av en prat med Verdens Rikeste Land på NRK P3. Tema: 50 årsdagen for drapet på president John F. Kennedy. Du hører det her.

  «Leadership is gonna come out of the states, not Washington. Look at the governors.»

  Den norsk-ættede Iowa-guvernøren Terry Branstad (R), sitert av Washington Post, mener guvernørene utgjør republikanernes beste håp til å vinne presidentvalget i 2016.

  DAGEN I DAG, i 1963: President John F. Kennedy tilbragte dagen i Texas. Kennedy besøkte San Antonio, Houston og Forth Worth dagen før skuddene i Dallas.

  #AMPOL-NYTT

  • President Barack Obama delte i går ut the Presidential Medal of Freedom, som er USAs høyeste sivile utmerkelse. «This is one of my favorite events every year,» sa Obama. «This year it’s just a little more special, because this marks the 50th anniversary of President Kennedy establishing this award.»
   • Obama delte ut prisen til 16 personer, blant annet disse: tidligere president Bill Clinton, Oprah Winfrey, astronauten Sally Ride, psykologen Daniel Kahnemann, Chicago Cubs-legenden Ernie Banks, Washington Posts tidligere sjef Ben Bradlee, tidligere senator Daniel Inouye (D-Hawaii, som døde i fjor), countrystjernen Loretta Lynn, kvinneaktivisten Gloria Steinem,
  • Kongressmannen Trey Radel (R-Florida, 19. kongressdistrikt) – som CNN i går omtalte som «Cocaine Congressman» – erklærte seg i går skyldig for besittelse av kokain. Han får en prøvetid på ett år, tar en pause fra Kongressen, legger seg inn på rehab og donerer lønna til veldedige formål. Radel sa blant annet følgende: «Sometimes in life you need a wakeup call. This is my wakeup call.»
  • Illinois-guvernør Pat Quinn (D) signerte i går Illinois’ kjønnsnøytrale ekteskapslov. Likekjønnet ekteskap er nå lovlig i 16 amerikanske stater.
  • Det hvite hus fryktet de potensielle problemene i forbindelse med lanseringen av HealthCare.gov på forhånd, uten at det hjelper administrasjonen stort nå.
  • I går møttes Iran og de fem landene i FNs permanente sikkerhetsråd: USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia, i tillegg til Tyskland. Møtet fant sted i Genève. Målet er å forhandle frem en atomavtale med Iran, noe du leser mer om på AmerikanskPolitikk.no senere i dag.
  • Jeg setter personlig stor pris på Mike Allens (Politico) Playbook, men det er ikke alle som liker produktet. Erik Wemple og Andrew Sullivan er to. Bakgrunn: Uklare linjer mellom sponset og eget innhold, med mer.

  DAGENS LESESTOFF

  «Ett steg nærmere en (symbolsk) innstramning av NSA», av Eivind Leiro (AmerikanskPolitikk.no): «Som en følge av Edward Snowdens NSA-lekkasjer har en rekke lovforslag blitt vurdert i Kongressen for å stramme inn overvåkningen, øke gjennomsiktigheten, og restrukturere systemene som har godkjent diverse NSA-programmer. … De foreslåtte restriksjonene innebærer en femårs grense for lagring av innsamlet informasjon. Det kreves samtidig at hvert databasesøk blir fulgt av en begrunnelse, mens utnevnelsen av direktører og inspektører i NSA underlegges godkjennelse i Senatet. … Lovforslagets kritikere mener det ikke går langt nok i sin innstramning av NSA. Forslaget ble godkjent 11-4 i ettterretningskomiteen, og sendes dermed til videre behandling. Nei-stemmene mente at de foreslåtte endringene ikke var tilstrekkelige.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Det repub­li­kanske bystyre­med­lemmet Kevin Faul­coner tok ca. 43% i første runde av bor­ger­mes­ter­valget i San Diego tirsdag. Han får trolig følge av bystyre­medlem David Alvarez (D), som har en knapp ledelse på Nathan Flet­cher i kampen om andre­plassen (ikke alle stemmer er talt opp ennå). Andre runde avholdes en gang tidlig i 2014.
  • Quin­nipiac har målt senatsvalget i Colorado. Her har senator Mark Udall (D) en knapp 45-42 ledelse på dis­trikts­an­klager Ken Buck (R), og til­sva­rende tall mot en del andre republikanere.
  • Demo­kra­tenes sann­syn­lige guver­nør­kan­didat i Ohio, Ed Fitz­Gerald, har valgt del­stats­se­nator Eric Kearney som sin vise­gu­ver­nør­kan­didat.

  Du finner mer av dagens valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  Helt til slutt…

  Visepresident Joe Biden fylte 71 år i går. Her leser du de ti beste twittermeldingene om nettopp det.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, fra mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også