Mer

  22. november: 50 år etter JFK

  Morgen-JFK

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  I dag er det 50 år siden president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas. I den anledning er jeg intervjuet i Ukeavisen Ledelse om Kennedys lederegenskaper (sjekk også onsdagens P3 innslag). Kennedy er også tema i dagens meget leseverdige (!) utgave av «Fun Fact Fredag», som publiseres klokken 11. Andre Kennedy-saker du må få med deg:

  «I think what we really need is an anti-bullying ordinance in the Senate. I mean, now we’ve got a big bully, Harry Reid says he’s just going to break the rules and make new rules. Never been done this way before.»

  Senator Rand Paul (R-Kentucky), sitert av Politico, om gårsdagens regelendring i Senatet.

  #AMPOL-NYTT

  • Demokratene i Senatet, med majoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) i spissen og med ryggdekning fra president Obama, gjorde i går alvor av «the nuclear option«. Mens det tidligere krevdes 60 stemmer («super majority») for å godkjenne presidentutnevnelser, kreves det nå 51 stemmer, med simpelt flertall. Unntaket er Høyesterettsdommere. Regelendringen, som ble stemt igjennom 52-48, rokker ved en eldgammel tradisjon, og minsker mindretallets filibustermuligheter. Endringen vil få store konsekvenser for amerikansk politikk, og jeg kommer tilbake med mer i de kommende dagene.
   • Seniorforsker ved Svein Melby, bidragsyter her på nettsiden og seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier, kommenterer regelendringen slik: «USAs politiske system har gjort landet til den dominerende supermakt. I går tok senatsflertallet et viktig skritt som svekker dette systemet.»
   • Minoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), truer med hevn: «…if they want to play games and set yet another precedent that they will no doubt come to regret, well that’s a choice only they can make.»
   • Ni grunner til at filibusterendringen er en meget viktig sak.
   • Hvordan Senatet har blitt mer som Representantenes hus, i fire steg.
   • Hva må republikanerne gjøre for å hevne seg, og for å bruke regelendringene mot demokratene? De må vinne flertallet i Senatet, og vinne presidentvalget i 2016.
   • Obama, om filibusteren, anno 2013: «I realize that neither party has been blameless for these tactics. They’ve developed over years, and it seems as if they’ve continually escalated. But today’s pattern of obstruction—it just isn’t normal. It’s not what our founders envisioned. A deliberate and determined effort to obstruct everything, no matter what the merits, just to refight the result of an election is not normal, and for the sake of future generations, we can’t let it become normal.»
   • Obama om filibusteren, anno 2005: «»If the right of free and open debate is taken away from the minority party, and the millions of Americans who ask us to be their voice, I fear that the partisan atmosphere in Washington will be poisoned to the point where no one will be able to agree on anything.»

  DAGENS LESESTOFF

  «Det var den dagen JFK døde…», av Hilde Restad (AmerikanskPolitikk.no): «I dag er det altså 50 år siden president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, Texas. Jeg husker selvsagt ikke at det er 50 år siden, jeg har jo ikke vært i live så lenge. Men for de av oss som er lidenskapelig interessert i amerikansk politikk, har vi nok sett både dokumentarer, filmer, TV-serier og spekulative debatter om akkurat hva som skjedde 22-23. november 1963 i Dallas, Texas. Vi har vel også alle hørt mange av JFKs udødelige taler, så vi kjenner stemmen og vi kjenner talemåten som han jo ble så berømt for. Så det er nesten som om vi føler at i dag er det 50 år siden. …» LINK

  «Senate Approves Rule Change to Limit Filibusters», av Caitlin Huey-Burns og Alexis Simendinger (RealClearPolitics.com): «By a vote of 52-48, the Senate invoked the so-called ‘nuclear option’ to change the historic filibuster rules of the upper chamber. As a result, the minority party will be prevented from filibustering any nominations other than those to the Supreme Court. … Hours after commending the Senate for its action, Obama nominated two attorneys to be U.S. prosecutors, and two to serve as associate judges on the D.C. Superior Court. Reid’s move, and the subsequent vote, came after Republicans this month blocked three administration nominees to the D.C. Circuit Court: Robert Wilkins, Nina Pillard and Patricia Millet. Setting in motion the rules change process, Reid called up Millet’s nomination again and a series of procedural votes will follow into the afternoon. GOP lawmakers argue that filling the three vacancies on the 11-member panel would disrupt the political balance of the influential court, which has produced Supreme Court justices such as John Roberts (whose Circuit Court seat is still one of the vacancies). Currently, four Republicans and four Democrats serve on that court; Republicans also argue that there isn’t enough work to be done to warrant a full panel.» LINK

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  • Kommer den kokain-siktede kongressmannen Trey Radel (R-Florida, 19. kongressdistrikt) til å trekke seg for godt? Han har lagt seg inn på rehab, men skaper fortsatt hodebry for Speaker of the House John Boehner (R-Ohio).
  • Quin­nipiac finner eks-guvernør Charlie Crist med en 47-40 ledelse på sit­tende Florida-guvernør Rick Scott.
  • Senator Mary Land­rieu (D-Louisiana) har en 41-34 ledelse på kon­gress­mann Bill Cassidy ifølge en ny måling.
  • Det er fort­satt bit­tert blod i Californias (liberale) 15. kongressdis­trikt, der tid­li­gere bystyre­medlem Eric Swal­well slo ut kon­gress­mann Pete Stark (som hadde sittet i 40 år!) i fjor. Begge var demo­krater. Stark har nå sverget å sette inn alt han har av poli­tiske og økono­miske res­surser for å beseire Swal­well i 2014, ved å støtte lederen av del­stats­se­natet, Ellen Cor­bett – også hun demokrat.

  Du finner mer valgsnacks på valgbloggen.

  VEIEN TIL DET HVITE HUS

  • New Jersey-guvernør Chris Christie (R) har tatt over formannsskapet av Republican Governors Association (RGA). Det gir ham et godt utgangspunkt for å posisjonere seg ytterligere foran et eventuelt presidentkandidatur. Chrisite mener imidlertid fokuset hans er på å få valgt flest mulig republikanske guvernører i 2014, og ikke på presidentvalget i 2016.

  Helt til slutt…

  36 fargebilder fra Kennedy-familiens tid i Det hvite hus.


  «Mor­gen­kaffen» brygges av redak­tøren i sam­ar­beid med nett­si­dens prak­ti­kanter. Klikk her og abonnér, så ser­veres den i inn­boksen din hver morgen, mandag til fredag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også