Mer

  Forhandlingene med Iran setter USAs forhold til Israel på prøve

  Onsdag møttes Iran og de fem landene i FNs permanente sikkerhetsråd – USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia, i tillegg til Tyskland – i Genève i Sveits. Målet er å komme til enighet om en atomavtale med Iran.

  Et tilsynelatende gjennombrudd i forhandlingene om Irans atomprogram har ført til sterk bekymring i Israel. Avtalen, som foreløpig ikke er ferdig utformet, vil bli diskutert videre neste uke. Detaljene er derfor ikke kjent, men mye tyder på en løsning der Iran får videreført sitt atomprogram med en rekke betingelser, mens sanksjonene mot landet lettes.

  Israelsk press og fransk bekymring

  Israels president Benjamin Netanyahu har tatt sterk avstand fra konturene av avtalen. Forholdet til USA har blitt stadig kjøligere etter sterkt press fra president Obama og utenriksminister Kerry om videre fredsforhandlinger med Palestina, samt uenigheter om USAs respons på «den arabiske våren».

  Onsdag var Netanyahu på diplomatisk besøk i Russland –– trolig for å få et ord med i spillet. Tidligere denne uken ytret han også et ønske til tyskerne om en opprettholdelse av de økonomiske sanksjonene mot Iran.

  Frankrike har også uttrykt bekymring for konturene av avtalen, begrunnet med hensynet til sikkerheten i regionen. President Hollande har erklært at Frankrikes sanksjoner overfor Iran opprettholdes.

  For Irans del handler dette uttad om deres rett til å gjennomføre programmet, Israels atomvåpen tatt i betraktning. Israel føler på sin side en sikkerhetstrussel, og søndag ytret Netanyahu noe som kan ligne en trussel i et intervju med CNN.

  «Dette er en dårlig avtale, og når man gjennomfører en dårlig avtale, kan du komme til et punkt der det eneste alternativet er militært.»

  Sanksjonspress fra Kongressen

  Den amerikanske Kongressen har allerede truet med ytterligere sanksjoner mot Iran, noe Obama-administrasjonen har jobbet hardt for å unngå.

  I et møte med en gruppe senatorer fra fire forskjellige senatskomiteer har president Obama bedt om at behandling og iverksettelsen av eventuelt nye sanksjoner utsettes.

  Flere senatorer har samtidig uttrykt bekymring for utviklingen i forhandlingene. I et brev til utenriksminister Kerry opplyser de at Irans atomprogram må reduseres kraftig dersom sanksjonene skal lettes. Kerry har på sin side forsøkt å berolige senatorene ved å si sanksjonene gjenopprettes dersom forhandlingene faller sammen.

  «Dersom dette ikke fungerer, vil vi bruke vår rett til å gjenoppta sanksjonene,» sa Kerry forleden. «Jeg vil stå her og kreve økte sanksjoner, og vi har alltid muligheten til å bruke det militære alternativet.»

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også