Mer

  Obama har aldri vært så upopulær som nå

  ObamaMcDonough
  President Obama med stabssjefen Denis McDonough. Foto: Pete Souza / Det hvite hus.

  Et meget turbulent halvår har resultert i president Barack Obamas laveste oppslutning noensinne.

  Ifølge RealClearPolitics.com (RCP), som viser gjennomsnittet av diverse meningsmålinger, er Obamas approval rating nede på 40,6 % (19. november). Dette er det laveste nivået presidenten har nådd hittil, og det kun ett år etter gjenvalget i november i fjor.

  Rett etter fjorårets valg lå approval ratingen like over 50 %. Dette ble fulgt av en økning frem til juletider i fjor, da 54 % av amerikanere gav ham tommelen opp. Det er den høyeste oppslutningen Obama har hatt siden sommeren 2009.

  Til sammenligning hadde Obama en approval rating på 65,5 % et par uker etter presidentinnvielsen i januar 2009, 24,9 prosentpoeng høyere enn dagens nivå.

  Håndteringen av økonomien er en viktig årsak. Her ligger den gjennomsnittlige approval ratingen på 36,3 %. De laveste tallene her kommer fra Associated Press (25 %), og det høyeste fra ABC News (43 %). Meningsmålingene om Obamas utenrikspolitikk er ikke langt høyere, med et gjennomsnitt på 37,3 %.

  Tallene minner om George W. Bush sin approval rating i sitt femte år som president. Like langt ut i sin presidentperiode hadde han en approval rating på 38 %. Bush nådde et lavpunkt mot slutten av hans tid som president da hans approval rating falt til 25 %. Hans høyeste tall kom rett etter 11. september 2011 med 90 %.

  Det er problemenene og avsløringene i forbindelse med implementeringen av helsereformen som for alvor har fått Obamas tall til å dale.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også