John F. Kennedy digga James Bond. Her er historien om president Kennedys fascinasjon for den britiske spionhelten.

Ian Flemmings legendariske spionromaner tok pulsen på samtiden og skildret det reelle trusselbildet i etterkrigstidens USA så vel som Storbritannia. Kennedy relaterte seg til den barske bedåreren som i bok etter bok reddet verden fra skumle skurker som yppet med atomkrig og total ødeleggelse. Den første James Bond-filmen, «Dr. No», hvor Bond hindrer den gale terroristen fra å destruere amerikanske rakettoppskytninger, hadde premiere kun 9 dager før Cuba-krisen. I et kjent sitat skal president Kennedy ha sagt at «jeg skulle ønske jeg hadde en James Bond i min stab».

På en liste over sine favorittbøker satte Kennedy «From Russia With Love» øverst. Etter at den første filmen, «Dr. No», hadde hatt premiere i oktober 1962 bestemte filmskaperne seg raskt for å basere film nummer to på nettopp «From Russia With Love». Det er blitt spekulert i at de britiske filmskaperne lagde film av presidentens favorittbok for å gjøre filmen mer populær i statene.

Som med «Dr. No» fikk Kennedy en privat visning i Det hvite hus av «From Russia With Love». Det var omtrent det siste han gjorde før han tok den skjebnesvangre turen til Dallas i November 1963.

Etter at Kennedy ble valgt til president, og før han begynte i jobben, møtte han Bond-forfatteren Ian Flemming under en middag i Det hvite hus. Her fortalte Kennedy Flemming hvor glad han var i bøkene hans, og benyttet anledningen til å be krim-forfatteren om noen tips til hvordan han kunne klare å ta livet av plageånden Fidel Castro.

Flemming foreslo følgende: USA må spre et rykte om at det er farlig å ha skjegg, fordi radioaktivt stoff ofte lagrer seg her og dermed kan volde stor skade. Castros varemerke er skjegget, mente Flemming. Klarte USA å lure han til å klippe av seg skjegget ville han miste all autoritet og bli et lettere bytte. Kennedy skal ha ledd seg skakk av forslaget. Det er usikkert om Flemming spøkte eller ikke.

Det er blitt hevdet at 638 attentatforsøk er prøvd på El Commandante. Flemmings forslag var ikke en av dem. Men, Kennedy, en av de fremste Castro-jegere blant amerikanske presidenter, lot seg nok likevel inspirere av forfatterhelten. Castro har blant annet vært forsøkt drept med eksploderende sigar, eksploderende kamskjell (Castro var en entusiastisk dykker), soppinfeksjon i våtdrakt, gift i te, og mye, mye mer.

Hadde Kennedy hatt en James Bond i sin stab, eventuelt en Flemming, hadde han kanskje lyktes litt bedre.

2 Kommentarer

Comments are closed.